Puheenaihe

Nettipetokset taas kasvussa – näin suomalaisia huijattiin 3 468 kertaa verkossa

Verkossa tapahtuvien petosten ja huijausten määrä on jälleen lähtenyt Suomessa kasvuun. Kuvituskuva. – 

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Kiire, huolimattomuus ja halpa hinta. Nämä ovat suurimmat syyt, miksi maksukorttien omistajat lankeavat huijareiden ansaan.

Poliisihallituksen poliisitarkastajan Jyrki Ahon mukaan kasvusuunnassa ovat internetissä tapahtuneet petostyyppiset rikokset, muun muassa maksuvälinepetokset.

Vuonna 2017 poliisi kirjasi näistä 12 113 rikosilmoitusta ja seuraavan vuonna määrä oli lähes sama. Sen sijaan vuonna 2019 luvut ovat kääntyneet nousuun.

– Kuluvana vuonna poliisi on kirjannut 3 468 nettipetoksiin luokiteltua rikosilmoitusta. Määrä on kasvanut lähes 250:llä edelliseen vuoteen verrattuna. Eniten kirjaukset koskevat petoksia ja lieviä petoksia, Aho kertoo.

Vuonna 2018 poliisi kirjasi kaikkia petosrikoksia koskevia ilmoituksia yhteensä lähes 31 000.

Ahon mukaan monesti kyse on sähköpostilla tai tekstiviestillä toteutetuista huijauksista eli tietojenkalastelusta

– Henkilö on saanut itselleen kiinnostavan viestin. Hän on klikannut liitetiedostoa ja antanut maksukortti- sekä verkkopankkitiedot. Houkuttimina ovat esimerkiksi edulliset tarjoukset ja kilpailut, Aho kuvaa.

Kun päätöstä tehdään ja mahdollisia riskejä mietitään, kulut tuntuvat vähäisiltä. Myöhemmin, ehkä pitkänkin ajan kuluttua sitten huomataan, että maksukorttia on veloitettu kuukausittain. Huijattu kokonaissumma onkin noussut huomaamatta suureksi, koska tilitiedot ovat jääneet tarkastamatta.

Rikolliset saavat maksukorttitietoja myös tietomurtojen yhteydessä sekä käyttämällä maksukorttien kopiointilaitteita eli skimmaamalla.

– Monet näistä huijauksista paljastuisivat nopeammin ja vahingot jäisivät vähäisimmiksi, jos tilitietoja tutkittaisiin ahkerammin, Aho sanoo.

Internet luo alati kasvavan mahdollisuuden rikollisille, koska siellä ei ole valtioiden välisiä raja-aitoja.

Valheellisilla viesteillä tavoitetaan suuri määrä ihmisiä varsin helposti. Uhriksi joutuu useammin se, joka ei osaa varoa. Siksi asioista tulee puhua, mutta siten, että opitaan eikä vaan pelätä.

Ahon mukaan edelleen täytyy pitää esillä viime vuosien ikävää ongelmaa eli ikäihmisiin kohdistuvaa valepoliisirikollisuutta.

Ilmiötä esiintyy valitettavasti edelleen, vaikka siitä on julkisuudessa puhuttu paljon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (3)

Kommentit

No poliisi ei näille

No poliisi ei näille juurikaan mitään tee,eivätkä huijatut saa rahojaan takaisin. Jos mahdollista,niin itse hoitaa asian ilman poliisien vätystelyä,voi ollakkin,että huijari uskoo jo ekasta kerrasta.

On kohtuullisen ikävää että

On kohtuullisen ikävää että maassanne vuonna 2017 tehtiin Viranomaisena esiintyneistä henkilöistä jopa 900 Rikosilmoitusta, suurimman summan ollessa jopa 168 000 € kansalaisiltanne vedätettynä kokonaisuudessaan tämän ollessa julkisuuteen kerrottuna tällöin n.Mijoona, mikä tekee näin sen Rikoilmoitusten määrään "suhteutettuna ja vain jaettuna" n.11 000 € per vedätetty henkilö... :-) - tällainen summa on reilusti alle viidellä prosentilla kansalaisistanne heidän tileillään. Sisäpiirin tiedon ollessa näin uhreihin kohdistettuna väkisinkin faktaa satojen lehtien kansalaisiaan valistamien artikkelien myötä. Hölmö voi toki olla kuka vain, mutta ei tarvitse olla tyhmä kokonaisuutta jo silloin pelkästään Viranomaisena esiintyneinä maassanne tapahtuneista tilisiirroista rikosilmoituksineen.

Keskustelua ei tunnu syntyvän

Keskustelua ei tunnu syntyvän Valepoliisi ilmiön ollessa todella tuomittavaa ja onneksi vain harvoilta osin Viranomaistoimintaa harhaanjohtavaa... :-) -jos Opiskelijan tililtä viedään muutamalla pienehköllä nostolla 170€ hänen toimeentulostaan, kiitetään Rikosilmoituksesta, kerrotaan että kortti on skimmattu, mutta samalla kerrotaan ettei alle 400€ , tässä tapauksessa todellakin ruokarahojen katoamiseen yhteiskunnan toimesta puututa. Totta vai tarua, mutta ei tosiaankaan Venäjällä. Jatketaanko yhteiskunnassanne pelkäämistä ja suhtaudutaan kaikkeen verkkoon siirtyvään siellä rikollisuutta toki lisäävänä vain toteamuksin.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu