Puheenaihe

Yle: 13-vuotiaalle rajut vammat Jopon hajottua – valmistaja tarjosi 2000 euron korvausta sillä edellytyksellä, että asia ei tule julkisuuteen

Kuvan jopo ei liity juttuun.

Arkisto

Pyörävalmistaja Helkama tarjosi turkulaisen perheen pojalle 2 000 euron korvausta pojan loukkaannuttua pahasti Jopo-onnettomuudessa viime vuonna. Tarjouksen ehtona oli, ettei perhe tuo asiaa julkisuuteen.

Asiasta kertoo Ylen uutiset, jonka mukaan perhe kieltäytyi tarjouksesta. Perhe oli vaatinut Helkamalta 20 000 euron kipukorvauksia.

Teini-ikäisen pojan etuhampaat katkesivat, kun hänen Jopo-pyöränsä runko katkesi yllättäen ja poika suistui suinpäin tiehen.

Pojan hoidot korvattiin omasta tapaturmavakuutuksesta, mutta isän mukaan hän joutuu odottamaan pysyvien hammasimplanttien asentamista noin 20-vuotiaaksi asti. Poika oli turma-aikaan 13-vuotias ja on nyt 14.

Turman taustalla on Jopo3-pyörien alumiinirungon rakenne, joka valmistajan mukaan ei kestä keulimista tai hyppyjä. 

Yle kertoo, että Helkaman verkkosivuille ilmestyi syksyllä 2018 tiedote, jonka mukaan rungoista on paljastunut satunnaisia murtumia johtuen pyörän väärästä käyttötavasta.

Helkaman edustaja kertoo Ylelle, että kyseisistä pyöristä on tullut muitakin asiakaspalautteita, ja vakavia loukkaantumisia on tiedossa muutama. 

Kaikkiaan kyseistä Jopo3-mallia on valmistettu noin 7000 kappaletta 2009–2012.

Ensimmäinen asiakaspalaute tuli jo 2012, jolloin valvova viranomainen testasi pyörän, mutta ei Helkaman mukaan vaatinut toimenpiteitä. 

Helkama Velox Oy:n mukaan kaikkien tapausten taustalla on se, että pyörillä keulittu tai hypitty, mitä alumiinirunko ei kestä.

Turkulaisen perheen isä sanoo Ylelle, että keuliminen on suosittua lasten ja nuorten parissa, mutta Helkaman sivuilta ei ole helppoa löytää asiasta varoittavaa tiedotetta.

Helkama ei Ylen mukaan kommentoi yksittäistä tapausta julkisuudessa. Toimitusjohtaja Tero Valtonen toteaa Ylelle, että korvausvaatimukset selvitetään tapauskohtaisesti.

Riskiherkkiä Jopo3-pyöriä ei ole myyty 2013 jälkeen. Nykyisin Helkama valmistaa Jopon rungot teräksestä. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (3)

Kommentit

Jos joku iskee itseään

Jos joku iskee itseään kirveellä jalkaan, voiko kirveen valmistajan haastaa oikeuteen? Ja tietäen Suomen oikeuslaitoksen, voipi jäädä 20 000 saamatta mitä todennäköisimmin, ehkä ei saa edes kahta tonnia. Miinus oikeuskulut...

Jos autonvalimistaja säästää

Jos autonvalimistaja säästää ja auton jarrupoljin irtoaa jarrutuksen aikana ja 200 ihmistä kuolee valmistusvirheen takia, voiko valmistajalta vaatia korvausta? Ei tietenkään suomessa, omaha on vika, porvari haluasi vain vähän enemmän voittoa. Ja että joku kuolee, sen seurauksena on henkilön oma vika...

Väärinkäyttö ja valmistevika

Väärinkäyttö ja valmistevika ovat kaksi eri asiaa.Sosialisti tietenkin haluaisi tapansa mukaan ilmaista rahaa toisten taskuista, mutta onneksi se ei täällä Suomessa ole ihan niin helppoa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu