Mikko HeinoKirjoittaja on Länsiväylän päätoimittaja.

Ministeri-tasapainoilua

(PÄÄKIRJOITUS) Viiden puolueen hallitusneuvotteluja vetävän sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan tavoitteena on, että valmista tulisi parissa viikossa. Jos Rinteen johtama viisikko saa puristettua kaikille kelpaavan hallitusohjelman kasaan, niin julkisuudessa on uumoiltu hallitukseen tulevan 18 ministeriä. Seitsemän salkkua menisi sosiaalidemokraateille, viisi keskustalle, kolme vihreille, kaksi vasemmistoliitolle ja yksi RKP:lle.

 

Juha Sipilän hallituksen viimeisessä kokoonpanossa oli neljä ministeriä pääkaupunkiseudulta sekä yksi muualta Uudeltamaalta. Pääkaupunkiseudun painoarvoon tulevassa hallituksessa vaikuttaisivat eniten sosiaalidemokraattien valinnat.

Rinteen pääministeriyden lisäksi demareille jäisi jaettavaksi kuusi ministerinsalkkua. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja, vantaalainen Antti Lindtman olisi vaikea ohitettava, sillä hän keräsi vaaleissa 2 500 ääntä enemmän kuin Rinne ja oli sosiaalidemokraattien ääniharava Uudenmaan vaalipiirissä. Spekulaatioissa ovat esiintyneet myös kahden entisen demariministerin, espoolaisen Maria Guzeninan ja helsinkiläisen Tuula Haataisen nimet. Myös Timo Harakka on mainittu. Kaikille heistä ei kuitenkaan salkkuja riittäisi alueellisen tasapainon nimissä. Osansa on myös sillä, luottaisivatko demarit kokeneisiin nimiin vai nostaisiko puolue hallitukseen uusia kasvoja.

 

Jos taas vihreiden kolmesta salkusta kaksi menisi esimerkiksi helsinkiläisille Maria Ohisalolle ja Pekka Haavistolle, niin tasapainon takia kolmas ministerinpesti osuisi muualle kuin ruuhka-Suomeen. Myös vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin kotipaikka määrittäisi osaltaan puolueen toisen ministerinsalkun osoitetta. Keskustan uusmaalaisista ministerikandidaateista varteenotettavin olisi tuusulalainen Antti Kaikkonen.

Niinkin voi käydä, että pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan edustus tulevassa hallituksessa jää edeltäjäänsä pienemmäksi. Siinäkin tapauksessa toivoa sopii, että maan elinvoimaisimman alueen tarpeet eivät jää katveeseen.

Mikko Heino

Mikko Heino

Kommentit (3)

Kommentit

Pääkaupunkiseudulla asuu noin

Pääkaupunkiseudulla asuu noin viidennes Suomen kansasta. Demokratiassa sen osuus ministereistä olisi 3-4 salkkua.

Miksi joku äänesti eihän

Miksi joku äänesti eihän sillä ollut mitään merkitystä.

Edellisessä hallituksessa oli

Edellisessä hallituksessa oli yksi ministeri Pertunmaalta, toinen Mäntyharjulta ja kolmas Kuusankoskelta.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet