Puheenaihe

Romanialaismies, 34, vaani vanhuksia automaateilla Helsingissä ja ympäri maan – istuu 1,5 vuoden tuomion Vantaan vankilassa

Varkaat veivät etenkin vanhuksilta pankki- ja luottokortteja urkittuaan ensin maksuautomaateilla niiden tunnuslukuja.

Jarmo Toivanen

Ulkomaalainen ammattivaras teki Suomessa vajaan kuukauden aikana 12 varkautta ja 12 maksuvälinepetosta, joissa hän vei pääosin iäkkäiltä ihmisiltä lompakon maksuvälineineen tai pelkät maksukortit.

Sitä ennen hän oli urkkinut pankki- tai luottokortin tunnusluvun tietoonsa.

Kortin varastettuaan hän nosti pankkiautomaateilla yli 18 500 euroa vanhusten ja muiden rikosten uhrien rahoja.

Romanialaisella 34-vuotiaalla miehellä oli teoissa apuri, mutta poliisi ei tunnistanut ja tavoittanut häntä, joten viime talvena kiinni saatu romanialaismies joutui vastamaan syytteisiin yksin.

Romanialaiskaksikko bongasi sopivia uhreja ainakin Helsinki-Vantaan lentoaseman juna-asemalla, Helsingin keskustan hotellissa, Helsingin rautatieasemalla, Pasilan asemalla, Riihimäen Prismassa ja Keravan Alkossa.

Kun miehet saivat katsottua uhrin pankki- tai luottokortin tunnusluvun tämän asioidessa lippuautomaatilla, pankkiautomaatilla tai kassalla, he sen jälkeen seurasivat uhria ja varastivat tämän lompakon rollaattorista, laukusta tai taskusta.

Syytteiden johtaneet tilanteet tallentuivat pääosin valvontakameroihin.

Tiedossa ei ole, ehtikö kaksikko tehdä Suomessa myös muita vastaavia tai muita omaisuusrikoksia, mutta 12 tapausta poliisi pystyi tutkinnalle kytkemään 34-vuotiaaseen tekijään.

Varkaat saivat yli 18 500 euroa, mutta omaisuuden arvo oli osin sattumanvaraista. Kaikilla uhreilla ei ollut varastettavissa kuin pienimmillään 120 euroa tililtä saldon tai nostorajoitusten takia.

Enimmillään varkaat saivat yhdeltä uhrilta noin 3 300 euroa.

Uhrit olivat 70–81-vuotiaita, joista osa liikkui rollaattorilla. Pari heistä oli ulkomaalaisia turisteja.

Oikeuden mukaan uhrien ikää ja avutonta tilaa ei voitu ottaa tuomiota ankaroittavana tekijänä huomioon, sillä vastaavanlaiset rikokset olisivat todennäköisesti onnistuneet ei-avuttomaan uhriinkin kohdistettuna.

Oikeus piti tekoja kuitenkin vakavina ja moitittavina, koska varkauksia oli monta, ne olivat suunniteltuja ja romanialaismies oli tuomittu vankeuteen aiemmista vastaavista rikoksista useita kertoja jo muualla Euroopassa.

Rangaistusta lieventävänä seikkana oikeus otti huomioon sen, että mies oli myöntänyt kiinnijäätyään ne teot, joihin poliisi oli pystynyt hänet kuvista kytkemään. Muita tekoja hän ei tuonut ilmi.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen 1,5 vuodeksi ehdottomaan vankeuteen ja määräsi hänet pysymään vangittuna edelleen Vantaan vankilassa.

Mies otettiin kiinni marraskuussa, jolloin hän lopetti rikokset vasta kiinnijäämiseensä.

Mies valitti tuomiostaan Helsingin hovioikeuteen, joka piti rangaistuksen ennallaan ja vahvisti, että mies on pidettävä vangittuna tai hän pakenee tuomiotaan.

Asiasta uutisoi ensin Savon Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (3)

Kommentit

Rajat auki on erittäin hyvä

Rajat auki on erittäin hyvä asia.

No oodissa on tilaa levähtää

No oodissa on tilaa levähtää keikkailun lomassa heilläkin.

Toisin sanoen tutkintavankeus

Toisin sanoen tutkintavankeus vähennettynä tämäkin pääsee Vantaan vankilasta vapaaksi jatkamaan uraansa jo tämän vuoden elokuussa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu