Puheenaihe

Ainutlaatuinen kokeilu Helsingissä – näin mikromuovit kitketään katujen sadevesistä

Töölössä kokeillaan uutta menetelmää, jonka avulla sadeveteen sekoittuneet mikromuovit voidaan poistaa. 

Sonja-Maria Ignatius

Helsingin Töölöön, lähelle Taivallahden rantaa on rakennettu täysin uudenlainen hulevesien suodatusjärjestelmä.

Hulevesiviemäriin asennettu hulevesien suodatusarkku puhdistaa kaduilta valuvia likaisia sade- ja sulamisvesiä, jotka muuten purkautuisivat hulevesiviemäristä sellaisenaan mereen.

Hulevesien suodatusarkun toimintaa ja suodatustehoa muun muassa mikromuovien puhdistuksessa testataan Taivallahdessa kevään ja kesän 2019 aikana.

– Kyse on kokeilusta, jolla etsitään ratkaisua autonrenkaista irtoavien hiukkasten ja muiden saasteiden poistamiseen hulevedestä. Järjestelmän käyttö ja testaus on aloitettu vuodenvaihteessa, kertoo ratkaisun kehittäjä ja pilotin pääsuunnittelija Olli Hakala WSP Finland Oy:sta

– Tiiviisti rakennetussa kaupunkiympäristössä tarvitaan uudenlaisia ratkaisuja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja vesiensuojeluun.

Puistossa kaivutyöt ja järjestelmän asennukset aloitettiin jo viime syksynä. 

– Huleveden suodatusarkku rakennetaan osana Eteläisen Hesperiankadun ja kunnallistekniikan saneerausta, kertoo projektipäällikkö Touko Leppänen Helsingin kaupungilta.

Noin 60 kuutiometrin kokoinen, betonirakenteinen arkku poistaa hulevesistä kaiken kokoisia roskiakiintoaineita sekä erilaisia haitta-aineita.

Arkku toimii suodattimena ennen kuin hulevedet päästetään mereen. Arkkua kehitetään usean yhteistyötahon voimin.

Suodatusprosessi on kolmiosainen: viivytys/laskeutus, karkeasuodatus ja hienosuodatus. Siinä voidaan käyttää erilaisia suodatusmateriaaleja. Parhaillaan arkussa on karkeasuodattimena kevytsoraa ja hienosuodattimissa biohiiltä ja suodatushiekkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Lumet kipataan suoraan mereen

Lumet kipataan suoraan mereen lumen kaatopaikoilla. Nyt kun aloitettiin tutkimus muovin määrästä Helsingin rannikkolla, lumenkaatopaikan läheisyydessä "haaviin" osui heti paljon mikromuovia. Tarttes tehdä jotakin ja kieltää myös lumen kippaaminen suoraan mereen.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu