Puheenaihe

FA ja Etla: Ikääntyneet voisivat rahoittaa yksityisiä hoivapalveluita myymällä asuntonsa

Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen

Asuntovarallisuuden purkaminen eli pienempään asuntoon tai vuokra-asuntoon muuttaminen tarjoaisi yhden keinon vastata ikääntyneiden kasvavaan hoivapalvelujen tarpeeseen. Tällöin varallisuutta vapautuisi myös yksityisten hoivapalvelujen ostoon, kertoo Finanssiala ry.

Ikääntyessä hoivantarve kasvaa, käytettävissä olevat tulot pienenevät ja kotitalouksien varallisuus on tyypillisesti kiinni omistusasunnoissa. Pelko säästöjen riittävyydestä ja sopivien eläkevakuutusten puute ajaa kuitenkin kotitalouksia pitämään varallisuutensa kiinni asunnossa.

– Asuntovarallisuutta purkamalla moni ikääntynyt pystyisi vapauttamaan varallisuuttaan kulutukseen ja ostamaan yksityisiä palveluja, joiden ansiosta hän voi asua kotona pidempään. Samalla kulutukseen perustuvat verotulot kasvaisivat ja perheasuntoja vapautuisi nuoremmille kotitalouksille. Asuntovarallisuuden purkaminen hyödyttäisi siis myös muuta yhteiskuntaa, kertoo Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttänen.

Myös Finanssiala ry:n (FA) toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi peräänkuuluttaa uusien mahdollisuuksien luomista vanhushoivan rahoitukseen. FA:n tutkimuksen mukaan yhä suurempi osa suomalaisista olisi valmis käyttämään omaisuuttaan ja säästöjään omaan hyvinvointiinsa.

– Ihminen on usein rikkaimmillaan kuolinpäivänään. Siinä ei ole järkeä. Niitä, joilla on varaa, pitää kannustaa ottamaan suurempi vastuu hyvinvointinsa rahoituksesta, Kauppi painottaa.

Etlan Määttänen toivoo markkinoille vakuutuksia, jotka helpottaisivat asuntovarallisuuden hyödyntämistä. Yksityisiä eläkevakuutuksia on tarjolla, mutta ne edellyttävät usein pitkäaikaista säästämistä.

– Ikääntyneet tarvitsisivat kilpailullisesti hinnoiteltuja kertamaksuisia eläkevakuutuksia, jotka tarjoaisivat tasaisen tulovirran loppuelämäksi. Elinikäisen eläkevakuutuksen ansiosta ihmisten ei tarvitse lykätä säästöjen kuluttamista siltä varalta, että he sattuvat elämään poikkeuksellisen pitkään. Hoivavakuutus puolestaan olisi tehokkain tapa varautua pitkäaikaiseen hoivan tarpeeseen. Tarvittava säästösumma on paljon suurempi ilman vakuutusta, Määttänen sanoo.

Etlan mukaan asuntovarallisuuden purkamista olisi mahdollista edesauttaa myös verotusta uudistamalla.

– Hoivavakuutuksen korvauksia ei tulisi verottaa ja asuntojen varainsiirtovero tulisi muuttaa kiinteistöveroksi, jotta asuntovarallisuuden purkaminen helpottuisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (8)

Kommentit

Idea on erinomainen. Täältä

Idea on erinomainen. Täältä ei kukaan saa mitään matkaan. Nauttikaa varallisuudestanne. Jälkipolvet hankkikoot omansa itse.

Asumistuet pois asunnon

Asumistuet pois asunnon omistajilta

Asumistuet pois kaikilta

Asumistuet pois kaikilta työikäisiltä, maksakaa itse omat kämppänne. Vanhusten asunnot pitää jättää rauhaan, niillä rahoitettaisiin vaan sossupummien ja maailmanmatkaajien kuluja.

Moni taho odottaa kieli

Moni taho odottaa kieli pitkällä vanhusten "asuntovarallisuuden purkamista". Suomeksi sanottuna se tarkoittaa sitä, että kaikki omaisuus on mennyt hoivapalveluiden järjettömien hintojen maksamiseen, ja loputkin pitäisi saada pois. Saako vanhus kuitenkin pitää arkkurahat itsellään loppuun asti? Ainakin, jos valitsee sen halvimman hautaustavan ja pahvisen arkun?

Oikeustoimikelpoinen ihminen

Oikeustoimikelpoinen ihminen päättää itse rahoistaan.

FA ja ETLA ovat vain

FA ja ETLA ovat vain kasvattamassa vakuutusyhtiöiden ja "pörriäis-hoivayhtiöiden" businesta. Oikeastihan vanhenevat asuntojen omistajat ovat jo nyt voineet myydä asuntönsa jä käyttää saadut rahat vaikka millaisiin hoivapalveluihin. Ei siinä tarvita vakuutusyhtiöitä välissä rahastamassa.

n. 10 v sitten,kun asia oli

n. 10 v sitten,kun asia oli ajakohtainen,kerrottiin kunnallisen laitoshoidon veloitusperiaatteista.Asukkaan tuloista veloitetaan siten,että 15% pitää jättää asukkaan käyttöön.Kunta ottaa loput johonkin 3000-4000 €/kk asti.Eli se oli kunnan omakustannushinta.Onko sitten yksityinen hoitokoti paljon kalliimpi?On varmasti paljon eläkkeensaajia nykypäivänä jotka tienaavat 3000-4000nettona /kk.Siinä tapauksessa he maksavat myös veroja vielä samanverran,eli yhteiskunta verottaa yhteensä 6000-8000/kk. Tuo Etlan malli ei mene kaupaksi vasemmistolle;varakkaat saavat rahoillaan paremman hoidon.Syntyy kahden kerroksen väkeä.Ei vaikka jotkut maksavat omilla rahoillaan ja siten säästävät yhteiskunnan verorahoja.Sama koskee myös terveydenhoitoa.

Nimimerkki Lörppä kertoo

Nimimerkki Lörppä kertoo syntyvän kahden kerroksen väkeä. Ei tuo ETLAn et al ehdotus tuo oikeasti mitään muuta uutta kuin uudenlaisia vakuutustuotteita joilla rahastaa. Kaikki muu on jo nyt mahdollista niille ylenpien kerrosten väelle. ja alakertaan ei ETLAn ehdotus tuo mitään uutta, jollei veronkortuksia kun ETLA vaatii verohelpotuksia noille vakuutuksille ja jonkunhan on nekin maksettava.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu