Puheenaihe

Oikeus: Pikkupojan puukolla Helsingissä tappanut syyllistyi murhaan syyntakeettomana

Murha tapahtui jouluaattona yksityisasunnossa Arabianrannassa.

Kuvakaappaus MTV:n videolta

Helsingin Arabianrannassa 7-vuotiaan sukulaispoikansa hengiltä puukottanut mies, 37, tuomittiin syyntakeettomana murhasta käräjäoikeudessa tiistaina.
Teko sattui jouluaattona 2018.

Oikeus toteaa julkisessa selosteessaan, että mies surmasi sukulaispoikansa isokokoista keittiöveistä käyttäen. Hän aiheutti lapselle useita viilto- ja pistohaavoja erityisesti kaulan alueelle. 

Käräjäoikeus katsoi teon olevan raaka ja julma sekä myös kokonaisuutena arvostelleen törkeä.

Sen sijaan näyttöä ei ollut siitä, että mies olisi toiminut vakaasta harkinnasta. Pakistanilaistaustainen mies katsoi teon olleen murhan sijasta tappo, mutta oikeus ei yhtynyt tähän.

Mielentilatutkimuksessa todettiin, että mies oli tekohetkellä mielisairaudesta johtuvien harhojen vuoksi syyntakeeton. Oikeuden mukaan hän on edelleen mielenterveyslain tarkoittaman tahdonvastaisen hoidon tarpeessa.

Koska rangaistuksen tuomitseminen edellyttää syyntakeisuutta, käräjäoikeus jätti miehen rangaistukseen tuomitsematta.

Mies joutuu korvaamaan oikeudenomistajille hautaamiseen liittyviä kuluja yhteensä 5 200 euroa ja muita rikoksesta aiheutuneita kuluja yhteensä 8 400 euroa. 

Lisäksi hänet velvoitettiin korvaamaan kummallekin oikeudenomistajalle rikoksen aiheuttamasta kärsimyksestä 20 000 euroa.

Koska miestä ei tuomittu rangaistukseen, valtion vahingoksi jäivät muun muassa todistelukulut.

Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa tuomarin ja kahden lautamiehen kokoonpanossa. Tuomio oli yksimielinen.

Tuomitulla on aiempaa rikostaustaa muun muassa pahoinpitelystä ja rattijuoppoudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

MTV: Arabianrannan lapsimurhasta syytetty oli teon aikaan syyntakeeton – myöntää teon tappona16.7.2019 15.32
Arabianrannan lapsisurmasta epäillyllä raju rattijuoppomenneisyys – IS: Näin pakistanilaismies kertoi törttöilyistään3.1.2019 08.32
MTV: Arabianrannan lapsimurhasta epäilty pahoinpiteli nuoren jääkiekkoilijan ja tuhosi hänen uransa –"Räjähdysherkkä kaveri"28.12.2018 08.59

Kommentit (5)

Kommentit

Suojaväri ja suvakkeihin

Suojaväri ja suvakkeihin vetoavat puheet voivat muttaa asian jopa palkittavaksi teoksi kun tekijä saa pahimmassa tapauksessa sankarin kohtelun?

Sai pysyvän oleskeluluvan.

Sai pysyvän oleskeluluvan.

Muutama vuosi lataamossa,

Muutama vuosi lataamossa, psykiatri toteaa miehen terveeksi, kättelee hyvästiksi, siinä se sitten olikin.

Yksikään todella syyntakeeton

Yksikään todella syyntakeeton ei tapa ketään, ja jokainen tappaja on syyntakeinen. Ihmisen vastuu teoistaan ei poistu yhdelläkään filosofisella eikä psykologisella selityksellä.

Puolustuskyvyttömän lapsen

Puolustuskyvyttömän lapsen murhaaminen on niin hirveä teko, että huolimatta siitä oliko tekijä tekohetkellä syyntakeinen tai syyntakeeton, pitäisi tekijän kärsiä aina koko elinkautisen tuomion pituus. Vaikka tekijä passitettaisiinkin aluksi syyntakeettomana vankimielisairaalaan, niin mikäli tekijä parantuu ennen tuomion päättymistä, tulisi hänet siirtää kärsimään loput rangaistuksesta tavalliseen vankilaan. Tällä hetkellähän elinkautinen on Suomessa käytännössä 12 vuotta jonka jälkeen hovioikeus harkitsee tapauskohtaisesti vapauteen päästämisen edellytyksiä. Keskimäärin elinkautisvangit vapautuvat kärsittyään tuomiotaan 14-15 vuotta. Näin oman oikeustajuni mukaan pitäisi myös tämän murhaajan kohdalla olla.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu