Puheenaihe

Nyt rapsahti sakot sähköpotkulautailijoille Helsingissä – "4 x 40 euroa"

Poliisi haluaisi rajoittaa sähköpotkulautojen ylimmän nopeuden 15 kilometriin tunnissa. 

Jussi Vehkasalo / Arkisto

Helsingin katukuvaan tänä kesänä ilmestyneet sähköpotkulaudat ja niiden holtiton käyttö on ollut yksi lomakauden kuumia puheenaiheita.

Nyt Helsingin poliisi on puuttunut ilmiöön sakoilla.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein kertoi keskiviikkona, että poliisi sakotti potkulautailijoita Pohjois-Esplanadilla. Syynä oli ajelu ruuhkaisella jalkakäytävällä. Sakko rapsahti neljälle ihmiselle.

– Määräsimme juuri ruuhkaisella Espalla 4 x 40 euroa rikesakkoa sähköpotkulaudalla ajosta jalkakäytävällä, ylikomisario Pasterstein kertoi Twitterissä.

Pastersteinin näppituntuma on sähköpotkulaudoilla ajetaan aika usein jalkakäytävillä. Keskiviikkona määrätyt sakot ovat tiettävästi ensimmäiset laatuaan.

Sakot määrättiin ulkopaikkakuntalaisille kaveruksille, jotka olivat liikkeellä vuokratuilla laudoilla.

– He vetosivat siihen, etteivät olleet tienneet jalkakäytävällä ajon olevan kiellettyä. Laki on kuitenkin tässä selvä, Pasterstein sanoi Helsingin Uutisille.

Nopeat sähköpotkulaudat rinnastetaan laissa polkupyörään, joten aikuinen ihminen ei saa niillä jalkakäytävillä ajaa. Lautailijalla pitäisi olla myös kypärä.

– Koska kypärän käyttöä koskee vain suositus, ei poliisi sen puuttumisesta sakota. Kypärä tuntuu puuttuvan etenkin vuokralautojen käyttäjiltä, Pasterstein sanoo.

Poliisi on jo aiemmin ilmaissut huolensa sähköpotkulautailun turvallisuusriskeistä. Poliisin mukaan laudat ovat varsin vikuripäisiä ohjaukseltaan, ja laudoille pitäisi asettaa 15 km/h:n nopeusrajoitus. Nykyisin käytössä olevilla laudoilla pääsee selvästi kovempaa.

Helsingin Uutiset kertoi kesäkuun lopussa, että vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat tuoneet Helsinkiin ikävän ilmiön: kaatumisista tai törmäyksistä johtuvat onnettomuudet. 

Esimerkiksi Töölön tapaturma-asemalla oli kesäkuussa hoidettu neljä tai viisikin potilasta viikossa. Kaikkiaan tapauksia oli tuolloin ollut kolmisenkymmentä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

IS: Näin lyhyen aikaa kestää sähköpotkulauta – alan pioneerin laite päätyi jätteeksi alle kuukaudessa1.7.2019 09.27

Kommentit (13)

Kommentit

Vihdoin, mutta kyllä se

Vihdoin, mutta kyllä se kestikin.

Täytyy tunnustus antaa, että

Täytyy tunnustus antaa, että nyt oli pastersein oikealla asialla.

Nyt Pasterstein on asialla

Nyt Pasterstein on asialla jonka ehkä osaa paremmin kuin autoasiat.

Hyvä uutinen! Ehkä joku päivä

Hyvä uutinen! Ehkä joku päivä uskallan lähteä pidemmälle kävelylenkille ja tulla ehjin jaloin kotiin. Pelottavaa on ollut.

Pitäisi olla itsestään selvää

Pitäisi olla itsestään selvää, että polkupyörät sen enempää kuin sähkökäyttöiset potkulaudatkaan eivät kuulu jalkakäytäville.

Itsestäänselvää? Kun

Itsestäänselvää? Kun tasapainottuvilla laitteilla, kuten Segwaylla, saa ja pitää ajaa jalkakäytävällä? Nillä päinvastoin ajo pyörätiellä on kiellettyä. Onko Segwayllä ja potkulaudalla niin paljon eroa, että se olisi yhtäkkiä "itsestäänselvää"?

Joo. On se täällä Riksussakin

Joo. On se täällä Riksussakin niin raivostuttavaa, kun kävelee jossain Temppelikadulla, Riihikadulla, Kaivokadulla tai Jarrumiehenkadulla, eikä ajoradalla näy yhtään ainoata liikkeellä olevaa motorisoitua ajoneuvoa, mutta jalkakäytävällä mennä huristelevat kaikenikäiset polkupyöräilijät. Ja kehtaavat siellä vielä soitella kelloa sille ainoalle jalankulkijalle, joka etenee heidän kanssaan samalla väylällä!

Naurettavan pienet sakot

Naurettavan pienet sakot verrattuna mitä autoilija maksaa.

Noi v****n sähköpotkulaudat

Noi v****n sähköpotkulaudat olis pitänyt kieltää kokonaan.... Vaaratilanteita esiintyy jatkuvasti....Sitten ne heitetään minne sattuu... Mitäs leluja seuraavaksi on tulossa.

15 km / tunnissa on

15 km / tunnissa on kieltämättä mahtava ja loppuun asti viety idea Fysikaan lakien tullessa jo tuolloin vastaan ilman neljää pyörää... :-) -kannattaa koittaa, mutta ei ihmisten läheisyydessä.

Näitä leluja ei olisi

Näitä leluja ei olisi tarvinnut ollenkaan keksiä ja ottaa käyttöön liikenteen sekaan. Jos joku itselleen potkulaudan hankkii, niin hankkii samalla kypärän ja katsoo miten ja missä vehjettä saa käyttää. Nämä jokapaikassa tiellä seisovat laudat voisivat mennä sinne mistä tulivatkin. Ilmais- tai vuokrakäyttäjät eivät osaa olla varovaisia.

Samaa mieltä, mutta koskee

Samaa mieltä, mutta koskee myös pyöräilijoita ja erityisesti kaupunkipyöriä. Helsingissä kukaan ei tervitse YKSITYISpyöräilyä, kun suomessa on maailman paras JOUKKOliikenne!

Aika huvittava tuo kommentti

Aika huvittava tuo kommentti tuosta, että "Nykyisin käytössä olevilla laudoilla pääsee selvästi kovempaa. kuin 15 km/h". Joo, pääsee. Noiden vuokravehkeiden nopeus on nykyisin ainakin keskustassa rajoitettu 20 km/h. Tosi rajusti kovempaa...

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu