Puheenaihe

Miljoonahanke: Vantaan koulujen digioppimista kehitetään 11 miljoonalla eurolla

Vantaalla hyödynnetään tulevaisuudessa entistä enemmän digitalisaatiota ja tiedolla johtamista oppimisessa ja opetuksessa.

Arkisto/Veera Visuri

Vantaan kouluissa otetaan seuraavan neljä vuoden aikana iso harppaus kohti digitaalisen oppimisen uudenlaisia mahdollisuuksia.

Vantaan kaupungin ja Business Finlandin noin 11 miljoonan euron hankkeessa on tavoitteena kehittää opetuksen digitaalisia sisältöjä monipuolisesti.

Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo sanoo, että kyseessä on iso ja vaativa muutos, jonka rakentaminen tapahtuu asteittain.

Hankkeen pilottivaiheessa on mukana kymmenkunta koulua, kuten Veromäen ja Martinlaakson yhtenäiskoulut sekä Lumon ja Vaskivuoren lukiot.

Hankkeessa kehitetään uusi järjestelmäkokonaisuus, jonka myötä käyttäjät, eli opettajat, oppilaat ja huoltajat, pystyvät tekemään nykyistä paremmin esimerkiksi jatkuvaa arviointia, oppijan yksilöllistä tukemista ja tiedolla johtamista.

Luokassa uudet tavat toimia näkyvät esimerkiksi siten, että tulevaisuudessa oppitunneilla voidaan tehdä entistä enemmän tehtäviä digitaalisesti, reaalisaikaisesti ja pelillisiä keinoja hyödyntäen.

Opettaja voi seurata omalta laitteeltaan, miten oppilaat tehtävissä edistyvät ja keskittää neuvonsa heille, jotka sitä tarvitsevat. Oppilaat saavat puolestaan reaaliaikaisesti tiedon siitä, miten he ovat tehtävissä pärjänneet.

Kotona puolestaan vanhemmilla on mahdollisuus digitaalisesti seurata, miten oma lapsi on tehtävistä suoriutunut.

Opettaja tai rehtori voi puolestaan verrata luokan tuloksia vaikkapa toiseen luokkaan.

– Tarkoitus on hyödyntää entistä enemmän tiedolla johtamista, jonka digitaalisuus mahdollistaa, Kalo kertoo.

Vantaan kaupunki satsaa kehitystyöhön noin 5,4 miljoonalla eurolla. Business Finlandin osuus on niin ikään 5,4 miljoonaa euroa, mikä on Business Finlandin suurin innovatiivisiin julkisiin hankintoihin myöntämä rahoitus.

Kalo sanoo, että 11 miljoonaa euroa käytetään sisällön kehittämiseen. Kaupungin laitekanta, kuten tabletit ja chromebookit, ovat kunnossa ja uusia laitteita hankitaan normaalisti tarpeen mukaan. Lisäksi langaton verkko toimii kouluissa hyvin.

Hankkeesta on nyt tehty esiselvitys ja seuraavaksi kaupunki kartoittaa markkinoilla olevat sovellukset ja mahdolliset yhteistyökumppanit uusien tuotteiden sekä palvelujen rakentamiseksi.

Vantaan opetustoimen apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth totesi tiedotteessa, että Vantaa haluaa olla aloittaja laajassa opetuksen alustauudistuksessa.

– Nykyisin käytössä olevat hallinnon ja tiedolla johtamisen järjestelmät ovat pirstaleisia ja osin elinkaarensa loppupäässä. Tämän uudistuksen myötä luomme yhden opetuksen järjestelmäkokonaisuuden, hän totesi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vantaalla tutkittiin: Opettajan oma kiinnostus ohjaa digilaitteiden käyttöä25.5.2019 07.10
Rekolan koulussa toteutettiin historian koe pakohuonepelinä – Opettajat tekevät pelit itse illanistujaisissa ja lomilla16.3.2019 07.15
Vantaa aikoo hankkia jopa 15 000 uutta tablettia koululaisille – näin satsaus onnistuu3.11.2015 06.00

Kommentit (2)

Kommentit

Ilkka Kalo on näköjään

Ilkka Kalo on näköjään aloittanut vaalikampanjansa päästäkseen Lehto-Häggrothin paikalle. Tämä on suoraan seurausta siitä, että jopa Vantaan kokoomus meni lupaamaan Lehto-Häggrothin paikan demareille. Vantaan virkamiesten röyhkeydestä kertoo paljon se, että Kalo lupaa julkisesti kehitystyöhön 5,4 miljoonaa euroa, vaikka missään virallisissa elimissä ei ole tällaista päätöstä tehty! Riittäisiköhän, että Lehto-Häggroth saisi tästä janoamansa Vantaa-mitallin. Se ei maksaisi veronmaksajille mitään.

Minä tervehdin ilolla tätä

Minä tervehdin ilolla tätä satsausta. Jos sen primus motor on on ollut Ilkka Kalo, niin kiitos hänelle!

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu