Puheenaihe

Viranomaiset nimesivät avovankilan "kampukseksi" – KSML: Kielitoimisto tyrmää nimen

Kuvituskuva

Arkisto

Rikosseuraamuslaitoksen halu nimittää Jyväskylään rakennettavaa uutta avovankilaa "kampukseksi" saa tyrmäyksen kielitoimistosta, kertoo Keskisuomalainen.

Rikosseuraamuslaitos (Rise) rakentaa parhaillaan uutta avovankila-aluetta Jyväskylän Tourulaan. Hanke on nimetty "Rise Jyväskylän kampukseksi".

Keskisuomalaisen mukaan nimi on hämmästyttänyt ja jopa kiukustuttanut ihmisiä perinteikkäässä yliopistokaupunki Jyväskylässä.

Lehden toimitus kysyi asiasta näkemystä kielitoimistolta, jonka tehtävä on vaalia hyvää suomen kieltä. KSLM:n mukaan kielitoimiston vastaus oli täydellisen tyrmäävä: kampus-sanaa ei voida lehden mukaan "ryöstöviljellä", sillä se sanakirjan mukaan se tarkoittaa korkeakoulualuetta.

– Jyväskylässä se on historiallisesti tarkoittanut yliopiston vanhinta aluetta Kauppakadun yläpäässä Seminaarinkadun varrella, KSML kertoo pääkirjoituksessaan.

Keskisuomalaisen mukaan Rise on toistaiseksi päättänyt pitää kiinni kampus-nimityksestä ainakin avovankilan rakennusvaiheessa. Vankilakompleksin on määrä valmistua 2020.

Rise perustelee nimitystä muun muassa sillä, että avovangit saavat vankeusaikanaan koulutusta. 

Avovankila muuttaa Jyväskylään naapurikunta Laukaasta, jossa se on tunnetaan "Laukaan avovankilana".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (8)

Kommentit

Korkeakoulu-sanaa on

Korkeakoulu-sanaa on muutenkin ryöstöviljelty. Siivoojaksi päästäkseen pitää kuulemma opiskella "korkeakoulussa": Pölyteknillisessä korkeakoulussa :D

Olisi hyvä puuttua myös

Olisi hyvä puuttua myös siihen kuinka yritykset mainosnälässään ja muutkin ryöstöviljelevät kampus-sanaa. Samalla tavalla joutuvat uhreiksi milloin mitkäkin mitä erilaisimpia asioita tarkoittavat sanat. Olisi todellakin hyvä puhua asioista niiden oikeilla nimillä eikä tarkoituksella sotkea. Asioilla kun on taipumus sotkeentua ihan yrittämättäkin.

Rikosseuraamuslaitoksen kivat

Rikosseuraamuslaitoksen kivat sedät ja tädit ovat tietenkin maksaneet jollekin konsultille isot rahat tästä kielenraiskauksesta ja eivät siksi voi perääntyä siitä. Heillä tuskin myöskään on sen vertaa yleissivistystä ja oikeudentuntoa, että he näkisivät nimessä ja sen varastamisessa muilta mitään väärää.

Kuunnelkaa nyt hyvät ihmiset

Kuunnelkaa nyt hyvät ihmiset ammattilaisia tässä asiassa - älkääkä mitään viestintäkonsultteja tai markkinointimestareita. Toisaalta tämä on ihan linjassa sen kanssa, että nykyisin ei ole enää velkaa lainkaan, on vain tulevaisuusinvestointeja.

Konna korkeakoulu

Konna korkeakoulu

Todellakin vankilat ovat

Todellakin vankilat ovat varsinaisia konnakouluja. Jos ei vielä ihan paatunut ole sinne joutuessaan niin vertaistuki ja yhdessä oppiminen kouluttaa, joskus ihan ylikin.

Apukoulun pihakin on kampus.

Apukoulun pihakin on kampus. On tyylikkäämpää olla opettaja siellä. Vielä kun sais jonkun joutavan tittelin.

Toinen sana, jota käytetään

Toinen sana, jota käytetään milloin missäkin on "akatemia". Esimerkiksi mikä tahansa parturikoulu voi olla "hiusakatemia". Ja ala-asteella puhutaan oppilaiden akateemisista taidoista kun tarkoitetaan heidän koululaistaitojaan. Voi hyvänen aika sentään...

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu