Puheenaihe

Asukkaiden kärjekäs mielenilmaus ei auta – jääkaudelta peräisin oleva kalliomuodostelma jyrätään raidejokerin alta Vartiokylässä

Herttoniemi-seura haki toimenpidekieltoa, jotta jääkauden kallioon uurtama hiidenkouru Viilarintien varressa olisi voitu säästää. Patrick Wikblad

Raidejokerin louhintatyöt alkavat Vartiokylän Viilarintiellä syyskuun alussa. Helsingin kaupungin liikennelaitos vahvistaa asian tiedotteessaan. Julkisuudessa on viime aikoina käyty keskustelua siitä, voiko pikaraitiotie jyrätä jääkaudelta peräisin olevan hiidenkourun. 

Nyt hiidenkourun kohtaloa surraan näkyvästi Viilarintien varressa. Kalliomuodostelman viereen on tuotu kylttejä ja jopa kynttilöitä, Helsingin Uutisten lukija kertoo.

Yksi kyltti kritisoi hiidenkourun poistamista. Se imitoi ulkoasullaan Helsingin kaupungin viestintäbrändiä.

– Tässä tuhotaan Helsingin luontoa. Päätettiin Helsingin Virheissä ja Sekoomuksessa suojella luontoa ja rakentaa raitsikka tänne lähiöönkin. Pahus vieköön, joudumme poistamaan samalla jääkauden hiidenkourun. Onneksi saamme näitä lisää seuraavalla jääkaudella, ensimmäisessä kyltissä sanotaan.

Toisessa kyltissä kerrotaan, että hiidenkouru on muodostunut ainakin 10 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Herttoniemi-seura on hakenut Viilarintien louhinnoille toimenpidekieltoa.

HKL kertoo tiedotteessaan, että raidejokerin louhintatyöt Vartiokylän Viilarintiellä aloitetaan syyskuun alussa. HKL tiedotti asiasta tänään. Tiedotteen mukaan louhinnan aloittamiselle ei ole estettä.

– ELY-keskus toteaa 19.8.2019 päivätyssä päätöksessään, ettei perusteita toimenpidekiellolle ole. Maanomistaja ei ole nimennyt kyseistä hiidenkourua luonnonmuistomerkiksi, eikä sitä ole rauhoitettu. Kyseinen hiidenkouru sijaitsee Helsingin kaupungin omistamalla maalla, eikä se ole ainoa laatuaan pääkaupunkiseudulla tai Helsingissä, HKL:n tiedotteessa todetaan.

HKL:n mukaan raidejokerin rakennustyöt Viilarintiellä alkavat syyskuun ensimmäisellä viikolla louhinnoin, jotka kestävät arviolta maaliskuun 2020 puoleenväliin. Työt alueella etenevät aikataulussaan, HKL:n tiedotteessa todetaan.

Hiidenkourut eivät ole tavattoman harvinaisia muistoja jääkaudesta, Helsingin yliopistosta kerrotaan HKL:n tiedotteessa.

– Meillä on koko Suomessa paljon upeita kalliomuodostelmia, jotka ovat tietysti useimmiten kuntan eli metsänpohjan kasvillisuuden peitossa, eivätkä siten helposti havaittavissa. Usein juuri näin rakennustöiden yhteydessä muodostelmia löydetään, ja silloin ne ovat tietysti nähtävissä vain vähän aikaa, Helsingin yliopiston ympäristögeologian dosentti Seija Kultti toteaa HKL:n tiedotteessa.

Kultin mukaan Helsingissä ja sen lähialueilla upeita hiidenkouruja voi nähdä esimerkiksi Uutelassa tai Nuuksiossa.

Kultin mukaan Viilarintien hiidenkourusta on tehty virtuaalitallenne. Kultti opiskelijoineen aikoo myös tutkia tarkemmin Viilarintien ympäristöä.

– Se on otollinen paikka löytää lisää hiidenkouruja ja muita jääkauden muistomerkkejä, jotka vielä ovat piilossa kuntan alla, Kultti kertoo HKL:n tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Raidejokerin pikaraitiotien rakentaminen rysähtää kunnolla käyntiin elokuussa – poikkeusjärjestelyjä luvassa vuosiksi pitkin Espoota ja Helsinkiä31.7.2019 12.10

Kommentit (14)

Kommentit

Yliopiston geologi kehuu,

Yliopiston geologi kehuu, että hiidenkouruja on metsien peitossa ja muka Uutelassa, mutta kuka on koskaan nähnyt niitä tämän hienon kourun lisäksi? Ja nämähän ovat jokainen ainutlaatuisia! Kun Pihlajamäen hiidenkirnut löytyivät kesken louhintatöiden 1990-luvulla, työt keskeytettiin välittömästi ja pyörätien kulkua siirrettiin ilmeisesti kaupungin omalla päätöksellä? Nyt hienot kirnut opastauluineen ovat hienosti nähtävillä: Onko kaupungin organisaatio taantunut noista ajoista, vaikka luulisi kaikesta luonnon monimuotoisuuspuheesta, että tällaisten muodostelmien päälle ymmärrettäisiin paremmin? Tai edes otettaisiin asukkaiden perusteelliset selvitykset ja esitykset huomioon, jos virkamiehet itse eivät ymmärrä asioita! Ely-keskus suoltaa nopeassa tahdissa byrokraatteja miellyttäviä päätöksiä, tämänkin ilmeisesti parissa päivässä edes paikalla käymättä? Samoin se on käsitellyt Malmin lentokentän perusteltuja suojeluesityksiä. Ilmeisesti päätöksestä voi kuitenkin valittaa, joten puheet hiidenkourun louhinnasta ovat ennenaikaisia.

Äkkiä nyt tilalle jotain mikä

Äkkiä nyt tilalle jotain mikä kestää vain jokusen vuoden korjaamatta. Pikareklamaatiotie...

Ympäristö ei ole minkään

Ympäristö ei ole minkään arvoinen kun yrityksille tehdään markkinoita. Tämän voi nähdä esim. Brasiliasta jossa maapallon keuhkoja , sademetsää palaa nopeaa tahtia. Sademetsät myyty yrityksille ja raiskattavaksi markkinataloudelle . Sademetsät poltetaan ihmisen maatalouden tarpeisiin, yrityksille.Brasiliassa Korruptoituneet päättäjät ja poliitikot eivät tunne minkäänlaista vastuunkantoa..Olympialaisissa Brasiliassa melojat tulivat sairaaksi saastuneessa meressä . Rojua ja saastetta . Brasiliassa , slummien ja rikollisliigojen maassa Ympäristöaktivisteja tapetaan ja yritetään luoda näistä mielikuvaa rikollisina. Maapallo saastuu, ilmasto lämpenee, ääri-ilmiöt lisääntyvät Koralliriutat vähenevät, kalat syövät muovia.Suomen pitäisi näyttää mallia , ei matkia saastuneita kehitysmaita.

Olen täsmälleen samaa mieltä

Olen täsmälleen samaa mieltä kanssasi, Hanki. Ja hiidenkouruasiassa todella odotan että vihreä ympäristötoimen pormestari Sinnemäki ottaisi julkisesti vastuun tästä luonnon muistomerkin tuhoamisesta.

No jos liito-oravien takia

No jos liito-oravien takia tehdään muutoksia kulkureitteihin ja rakentamiseen niin luulisi että on sama asia tämäkin, jotta säilyy tuleville sukupolville.

Vihreet on todellisuudessa

Vihreet on todellisuudessa ympäristön tuhoamispuolue.

Miksi otsikoitte "kärjekäs

Miksi otsikoitte "kärjekäs mielenilmaus", kun Herttoniemiseura teki perustellun suojeluesityksen hiidenkourusta? Elykeskus hylkäsi esityksen byrokraattien toiveiden mukaisesti parissa päivässä ilmeisesti lainkaan paikan päällä käymättä? Mutta louhintatyöt eivät suinkaan voi alkaa, sillä seura on tehnyt jo uuden vielä perusteellisemman suojeluesityksen ja asia käsitellään Hallinto-oikeudessa elleivät Helsingin viranomaiset itse ymmärrä suojella ainutlaatuista jääkauden 10 000 vuotta sitten hiomaa muodostelmaa. Maallikkona luulisi, että tällaiset muinaismuistot olisivat automaattisesti lain suojaamia. Oikein yliopiston geologi väittää, että tällaisia on metsien peitossa paljon: kertokoon sitten missä, onko kukaan nähnyt? Geologit koulutetaan hyödyntämään kallioperäämme, eivät näemmä ymmärrä mitään luonnonarvoista ja -monimuotoisuudesta. ps. aiempi kommenttini hävisi?

Ympäristögeologian dosentti

Ympäristögeologian dosentti toteaa, että kalliomuodostelmasta on tehty digitaalinen tallenne, joka mahdollistaa hiidenkourun ihailun virtuaalisesti vielä pitkänkin ajan kuluttua. Tämä avaakin aivan uusia mahdollisuuksia luonnonsuojeluun. Erityisesti Helsingissä tälle voisi olla käyttöä laajemminkin.

Norsuista ja sarvikuonoista,

Norsuista ja sarvikuonoista, tai vaikka liitto-oravistakin on paljon digitaalisia talenteita, joita jokainen voi ihailla tietokoneen ruudulla, joten mihin niitä eläviä elukoita tarvitaan?

Stadin päättäjien vihreät

Stadin päättäjien vihreät arvot unohtuu, kun louhinta liittyy fillariteihin ja "päästöttömään" sähköllä liikkumiseen.

En ole käynyt paikanpäällä

En ole käynyt paikanpäällä mutta kartoista ja Netin satelliitti- sekä katunäkymäkuvista voisi päätellä olevan mahdollista kiertää tuo luonnonmuistomerkki hyvinkin pienellä vaivalla. Siis miksi .... ?

Voi hellanlettas, siellä se

Voi hellanlettas, siellä se on nyt möllöttänyt joku 10000 vuotta, lähes kukaan ei oel sitä huomannut. Nyt sitten nousee oikea kansanliike puolustamaan hiidenkourua. Koko luonto tuhoutuu, kauheata. Jääkauden jälkiä löytyy Helsingistä kyllä muualtakin, täytyy vaan nähdä vaivaa. Mutta aina täytyy saada valittaa jostain. Suhteellisuudentajua hyvät ihmiset, on niitä paljon tärkeämpiäkin asioita puolustettavana kuin parin metrin mittainen kouru, vaikka se jääkauden aikaan onkin muodostunut.

Hiidenkivestä nähtävyys

Hiidenkivestä nähtävyys Kiasman eteen. Ja raide saisi mennä nykyisten suunnitelmien linjaa. Timanttisahuri 2-3m. terällä leikkaa - V leikkuun molemmin puolin kourua. Palat liimataan samaan asentoon takaisin, valetaan tasainen pohja tai leikataan kalliota mukaan. Helppo ja halpa. Sekä erikoinen nähtävyys keskellä Helsinkiä. Olisi kerrankin tavoitettavuus kunnossa. T. Esko H.

Eikö HU voisi selvittää onko

Eikö HU voisi selvittää onko Helsingissä tosiaan jossain muuitakin hiidenkouruja ja pistää kuvat lehteen? Dosentti Kultti varmaan opastaisi löytämään nuo kourut? Tai sitten hän höynäytti pahasti myös HU:ia?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu