Puheenaihe

Iso muutos tulossa pieniinkin taloyhtiöihin – jätteiden kierrätysvelvollisuus on tiukkenemassa kaikilla EU:n vaatimuksesta

Monilokeroastiassa on lokerot muoville, lasille, pahville ja metallille. Sen lisäksi tarvitaan erikseen biojäteastia, sekajäteastia ja lehtikeräysastia.

Rosk’n Roll

Ympäristöministeriössä puhaltavat uudet tuulet, joiden myötä suomalaisten on jo lähitulevaisuudessa kierrätettävä jätteitään selvästi nykyistä ahkerammin.

Jätelain uudistusta pohtinut työryhmä ehdottaa nyt biojätteen ja pakkausjätteiden erilliskeräyksen laajentamista pieniinkin taloyhtiöihin kaikissa taajamissa.

Kierrätysvelvollisuus koskisi jatkossa kaikkia viiden huoneiston ja sitä suurempia kiinteistöjä. Käytännössä niiden pitäisi kerätä erikseen sekajäte, biojäte sekä muovi-, kartonki-, metallli- ja lasipakkaukset.

Ympäristöministeriön mukaan yli 10 000 asukkaan taajamissa biojätteen erilliskeräys halutaan laajentaa kaikkiin kiinteistöihin. Erilliskeräys halutaan samalla myös kaikkiin liike- ja yrityskiinteistöihin.

Vuonna 2025 yhdyskuntajätteen kierrätysasteen tulee olla EU:n vaatimusten mukaisesti Suomessa 55 prosenttia eli 14 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuonna 2017.

Tämä on vasta alku ja tavoitteet nousevat viiden vuoden välein.

Vuonna 2035 kierrätysasteen tulee olla 65 prosenttia.

Kuluttajille tavoitteet tarkoittavat ennen pitkää uuden asenteen lisäksi kaluston uusimista kotikeittiössä. Kaksiosainen jätekärry on jo uusimmissa keittiöissä korvattu monilokeroisilla kärryillä, joissa on jopa kuusi jäteämpäriä.

Omakotitalojenkin pihoille on jo ilmestynyt usean roska-astian rivistöjä, joissa on erikseen sekajäteastia, monilokeroastia, biojäteastia ja paperinkeräysastia.

Kierrätys kaikille jätteille erillisten roska-astioiden avulla on toistaiseksi vapaaehtoista, ja selvästi kalliimpaa kuin lajittelemattoman jätteen viskaaminen yhteen sekajäteastiaan.

Jäteyhtiöt ennustivat jo vuosia sitten, että kierrättämisen sijaan kierrättämättä jättäminen tulee pian kalliiksi, koska sekajätteen jätehuollosta tehdään selvästi hintavampaa kuin lajitellusta jätteestä. Toistaiseksi niin ei ole käynyt.

Kierrätystavoitteiden saavuttaminen edellyttää merkittäviä muutoksia myös suomalaisen jätehuollon nykykäytäntöihin. Niiden on kuluttajien asennekoulutuksen lisäksi laajennettava erilliskeräystä ja investoitava kierrätyslaitoksiin.

Uudistuksen taustalla on EU:n jätedirektiivin, pakkausjätedirektiivin, kaatopaikkadirektiivin, romuajoneuvo-, paristo- sekä sähkö- ja elektroniikkalaiteromudirektiivien muutokset.

Suomen on annettava EU:n jätesäädöspaketin edellyttämät lainsäädäntömuutokset 5.7.2020 mennessä.

Minkä jätteen kierrättäminen on mielestäsi hankalinta?

Muovin
42% (192 ääntä)
Biojätteen
40% (180 ääntä)
Metallin
9% (41 ääntä)
Lasin
5% (22 ääntä)
Kartongin
3% (14 ääntä)
Paperin
1% (3 ääntä)
Ääniä yhteensä: 452

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (6)

Kommentit

Missäs viipyy

Missäs viipyy muovinkeräyspisteet...Meillä on 3 taloyhtiön kimpparoskikset.... Kaikkea muuta astiaa löytyy,mutta muovinkeräysastiaa ei ole saatu... Kevään yhtiökokouksissa olivat asukkaat kyselleet asian perään...Mutta sama vastaus jokaisen yhtiön hallituksen puheen johtajalta...Otetaan sitten joskus...

Muovin käyttö

Muovin käyttö elintarvikkeiden pakkausmateriaalina lisääntyy...Jatkuvasti tulee kauppojen hyllyihin uusia elintarvikkeita jotka on pakattu muoviin..

Vuonna 2017 Suomessa syntyi

Vuonna 2017 Suomessa syntyi jätettä reilut 117 miljoonaa tonnia - tästä kaikesta kotitalous jätteen osuus oli 2 miljoonaa tonnia eli 1,7 %. Varmaankin maailma pelastuu, kun kaikki kotitalousjäte saadaan 100% kierrätettyä - ihan samalla tavalla kuin maailman meret pelastuvat sillä, että EU kieltää mehupillit...

No, syntyyhän tästä tietysti

No, syntyyhän tästä tietysti kivaa businesta kaikille poliitikkojen kavereille ja kumminkaimoille. Ja iloinen veronmaksaja maksaa hymyssä suin kohonneet jätemaksutkin, kun ei muuta voi.

Joo, "ihan varmasti" menee

Joo, "ihan varmasti" menee kalusteet uusiksi määräysten takia. Ja jos sekajätteestä tulee liian kallista, sen ongelmanhan monet tulevat ratkaisemaan työntämällä sen sekajätteen biojätesäiliöön.

Ja sitten alkaa uusia

Ja sitten alkaa uusia kaatopaikkoja syntymään metsikköihin,kun sieniä sateella.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu