Puheenaihe

Valepoliisit huijaavat taas vanhusten rahoja Uudellamaalla – lyhyessä ajassa ilmi jopa 25 uutta tapausta

Kuvituskuva

Johanna Erjonsalo / arkisto

Valepoliisi-ilmiö nostaa taas uhkaavasti päätään Itä-Uudellamaalla. Elokuun ja syyskuun aikana pelkästään Itä-Uudenmaan alueella on kirjattu jo 25 valepoliisitapausta. Uhrit ovat menettäneet valepoliiseille jopa kymmeniä tuhansia euroja – joidenkin tili on tyhjennetty kokonaan.

– Tämä on jo täysin organisoitunutta rikollisuutta. Huijarit soittelevat ikäihmisille ympäri Suomea kymmeniä, jopa satoja, puheluita päivässä ja esiintyvät poliisina, kertoo rikoskomisario Mikko Minkkinen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

– He väittävät, että ikäihmisten pankkitunnukset tai pankkikortin tiedot olisivat päätyneet vääriin käsiin ja yrittävät näin huijata itselleen esimerkiksi vanhuksen verkkopankkitunnukset.

Huijaus etenee yleensä niin, että huijari onkii jostakin iäkkään ihmisen osoitetiedot ja puhelinnumeron. Tämän jälkeen huijari soittaa uhrille, esiintyy poliisina ja väittää uhrin tilitietojen tai pankkitunnusten joutuneen vääriin käsiin.

Jos verkkopankin tunnuslukuja tai luottokortin tietoja ei ole onnistuttu urkkimalla saamaan, on joissakin tapauksissa uhria painostettu nostamaan rahaa tililtään ja toimittamaan käteiset ennalta sovittuun paikkaan.

Uhreja on esimerkiksi pyydetty jättämään pankkikorttinsa tietyn kiven taakse tai heittämään pankkikortti ja pankkitunnukset alas parvekkeelta.

Huijareiden tarinat ovat olleet mitä mielikuvituksellisimpia ja he ovat erittäin hyviä puhumaan.

– Meillä on tiedossa tilanteita, jolloin seniorit ovat haistaneet puhelimessa palaneen käryn, mutta puhuja on kuitenkin onnistunut jotenkin puhumaan heidät siitäkin huolimatta ympäri.

– Poliisi ei koskaan kysy verkkopankin tunnuksia, tilitietoja tai luottokortin tietoja puhelimessa, Minkkinen painottaa.

Poliisin on hankala tavoittaa ikäihmisiä vain median ja sosiaalisen median kautta. Yhteistyötä tehdäänkin kuntien ja kaupunkien kanssa ja viestiä pyritään saamaan kunnallisten sosiaalipalveluiden kautta suoraan vanhemmille ikäluokille. Viesti on saattanut tavoittaa vanhuksen myös omaisten kautta, mutta esimerkiksi muistisairauden vuoksi asia on voinut unohtua.

– Siksi onkin erittäin tärkeää, että omaiset muistuttavat omia iäkkäämpiä sukulaisiaan aika ajoin tästä ilmiöstä, Minkkinen painottaa.

Valepoliisi-ilmiö pähkinänkuoressa

Oikea poliisi ei koskaan pyydä puhelimessa tai kenenkään ovella pankkikortin tai verkkopankin tunnuksia.

Valepoliisit saavat uhrin puhelinnumeron yleensä julkisista numeropalveluista tai esimerkiksi osoitteen tai auton rekisterinumeron perusteella.

Omaisten kannattaisi pitää huolta siitä, ettei iäkkäämmän ihmisen puhelinnumero ole julkisesti saatavilla. Numeron salaamisen voi sopia suoraan puhelinoperaattorin kanssa.

Tiliä suojaavat vuorokausinostorajat, tilisiirtorajat ja tilisiirtojen esto. Pankkitunnusten käyttämisessä kannattaa olla kaksinkertainen varmistus.

Aihetta kannattaa pitää yllä puheissa iäkkäämmän sukulaisen kanssa. Jos poliisina esiintyvä huijari soittaa ja urkkii pankkitunnuksia, ilmoita asiasta välittömästi hätäkeskukseen 112.

Näin poliisi pääsee mahdollisimman nopeasti epäiltyjen jäljille. Iäkkäiden kannattaa myös soittaa nuoremmalle sukulaiselle ja kertoa tapahtuneesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (13)

Kommentit

Samat vanhukset astuu villiin

Samat vanhukset astuu villiin taksiin joka päivä ja maksavat viisinkertaiset hintoja kyydistä.Heitä ei näköjään ei voi pelastaa.

Toivottavasti saavat autonsa

Toivottavasti saavat autonsa tankattua , että pääsevät tekemään valepoliisin työtä

Jeps. Iltalehden kommentti

Jeps. Iltalehden kommentti osastosta poistetaan nämä viesti melkein heti. Ja tämäkö vapaa maa kommentoinnissa, missä ei edes mainita etnistä taustaa tai yms.

Se on katsos noille

Se on katsos noille vihervassareille niin vaikeaa myöntää totuus. Ja totuutta kun ne eivät uskalla kohdata niin siksi käytös on tuollaista eli työnnetään pää pensaaseen ja kuvitellaan sillä selviävän.

Iltalehti laittoi

Iltalehti laittoi kommentointi-tilini kiinni. Se sananvapaudesta toisia kohtaan, mutta ne muut saa kommentoida syntyperäisiä Suomalaisia. jep jep.

Täältä on ainakin 2kertaa

Täältä on ainakin 2kertaa poistettu mun viesti,ilmeisesti jotenkin syrjivä

Kun hevoskauppa on hyytynyt,

Kun hevoskauppa on hyytynyt, jotakin on tehtävä.

Viherpiipertäjä hutisalo

Viherpiipertäjä hutisalo ilmoitti,että on maan etu,ettei kielteisen turvapaikan saaneita palautettaisi...Heissä on tulevaisuuden voimavara ja paikkaavat täällä huutavaa työvoimapulaamme.

Miten helvetissä tämä liittyy

Miten helvetissä tämä liittyy valepoliiseihin?!

Kiven alle toimitetut

Kiven alle toimitetut mahdottomana mitenkään Viranomaisena esiintyneenä Poliisin operatiivisena toimintana kerrotut rahat ovat todella suuri vitsi, kuin myös kyseisen "Tutkijan" ollessa julkisuudessa Porvoossa tapahtuneen Seovon:nin murhamysteeriin julkisuuteen tapahtuneena oleva kolmen laukauksen Poliisia kohti Kasarmintorilla näyttävän operaation lisäksi, neljännellä laukauksella ampuneen itsensä. Kumminkin lopuksi kuitenkin näiden kaikkien neljän laukauksen tullessa oven läpi. Minkkinen myös kerkesi tämän tutkinnan yhteydessä ottamaan kiinni alle vuorokaudessa hyvien järjestäytyneiden "vinkkimiesten" ripeän toiminnan lisäksi kaksi Jumbossa tapahtuneen koruliikkeen ryöstäjää, toki vain näin yllättäen yksi tästä toki lopullisesti tuomittuna... :-) - "Potilastiedot palvelevat vain yhtä, eikä ketään muuta" totesi "Kirjaamaton tietolähde" aikoinaan Metro- lehdessä. Mikä pitää varmasti myös näin enemmän paikkaansa kuin moni muu myös tässä artikkelissa.

Löytyi heti helposti haulla

Löytyi heti helposti haulla Googlesta ja Metro lehessä kirjoitettuna sanalleen jo 26.4 2013: "Ainoa asia, mitä terveydenhuollon yhteinen rekisteri palvelee, on määrättyjen tahojen uteliaisuutta, ei mitään eikä ketään muuta. OVELA". Kuka toimittaa rahaa jollekkin johonkin, -tai muutenkaan jakaa tietojaan ennen todella harkittujen ennakkotietojen hankkimista uhrista... :-)

Poliisi ei voi puuttua

Poliisi ei voi puuttua kulkukauppiaiden huijaustoimintaan , Chanel 5 kauppiaat saa vapaasti operoida maassa.Hajuvesien tuote väärennyksillä huijataan hyväuskoisia ikäihmisiä .Pyydetään jopa 50€ halpishajusteesta joka voi olla ihan mitä vaan.Myyvät kyllä muutakin Näitä liikkuu kymmenkunta Tikkurilassa ja lähialueilla.Junalla matkustavat ilma lippua.Tämä on Suomi tänään , täällä voi tehdä mitä vaan jos olet itäeurooppalainen.Kukaan ei välitä ei edes virkavalta.

Tikkurilassa tänään

Tikkurilassa tänään liikkeellä seitsemän kauppiasta.Tekiköhän he hyvät kaupat.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu