Puheenaihe

Näin yksinkertaisella konstilla saat jatkossa kodin sähkölaskun kuriin – ”Monet suomalaiset eivät ole vielä hoksanneet”

Esimerkiksi imurointi kannattaa ajoittaa muuhun ajankohtaan kuin sähkönkulutuksen huippuhetkiin aamuun tai iltaan.

Juha Peurala

Jokaisen pitää tietää oma sähkönkulutuksensa ja tunnistaa ajankohdat, jolloin sähköä kuluu paljon. Tämä on rahanarvoista tietoa kuluttajille, jotka haluavat tulevaisuudessa pitää sähkölaskut kurissa.

– Vaikuttaa siltä, että suomalaiset eivät ole vielä hoksanneet kulutusseurannan hyötyjä. Tavoitteellinen energiansäästö ja asumisen hiilijalanjäljen pienentäminen onnistuu, kun tuntee kulutuksensa ja suunnittelee tehostamistoimet sen pohjalta, sanoo energianeuvonta Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

"Huippuhetket" löytyvät oman energiayhtiön kulutusseurantapalvelusta, josta selviää niin kulutuksen aallonharjat kuin suvanteetkin.

 

Suomi on siirtymässä pois fossiilisista energialähteistä ja lisäämässä tuuli- ja aurinkosähköä, jolloin tuotannon määrä ja hinta voivat vaihdella sään mukaan. Sähkönsiirron hintaan on puolestaan kaavailtu tehomaksua, jolla pyritään rajoittamaan hetkellistä huippukulutusta. Siitä, milloin ja miten tehoperusteinen maksu toteutetaan, ei ole vielä tarkkaa tietoa.

– Sähkönkulutuksen säännöllinen seuraaminen ja kulutushuippujen tasaaminen kannattaa aloittaa nyt. Näin valmistaudut edessä oleviin muutoksiin ja osaat sopeuttaa sähkönkäyttöäsi edullisen ja uusiutuvalla tuotetun sähkön ajankohtaan.

 

Sähkön siirrosta vastaavat verkkoyhtiöt tarjoavat lakisääteisesti maksuttoman kulutusseurannan asiakkailleen, ja ainakin isoimmilla myyntiyhtiöillä on omat seurantapalvelunsa. Palveluja hyödyntää kuitenkin Suur-Uskin mukaan vain kourallinen kotitalouksista.

– Kodeissa kulutushuiput osuvat arkisin aamun tunneille ja erityisesti alkuiltaan, jolloin pyykätään, kokataan ja siivotaan. Erityisesti sähkölämmitystä, käyttöveden lämmitystä ja kylpyhuoneen lattialämmitystä on fiksua siirtää muihin aikoihin, jolloin kulutus tasaantuu vuorokauden eri tunneille, Suur-Uski opastaa.

 

Energiatehokkuuden parantaminen, tehontarpeen vähentäminen kulutusta siirtämällä ja uusiutuvilla tuotetun sähkön käyttö ovat keskeisiä asumisen ilmastovaikutuksia hillitseviä keinoja.

Esimerkiksi aurinkopaneelien hankintaa suunnittelevan on tiedettävä oma kulutuksensa tarkasti niiltä kuukausilta, jolloin järjestelmä tuottaa sähköä, sekä ajoitettava sähkönkäyttöä aurinkoisille tunneille.

Kuluttajien energianeuvonta haastaa suomalaiset löytämään huippuhetkensä Energiansäästöviikolla, joka käynnistyi maanantaina 7. lokakuuta.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (6)

Kommentit

"Vaikuttaa siltä, että

"Vaikuttaa siltä, että suomalaiset eivät ole vielä hoksanneet kulutusseurannan hyötyjä." Onko vielä joku, joka ei ymmärrä, että sähköä kuluu eniten kotona ollessa, eli aamusin ja iltaisin. Ja puolet vuodesta silloin ei aurinkokaan paista! Tuskin se tuulivoima yksin hoitaa nämä pahimmat kulutuspiikit?

Meillä sähkö maksaa saman 24

Meillä sähkö maksaa saman 24/7. Oletetaan että vaihdamme spot-hinnoitteluun mistä kirjoittaja kai puhuu. Käydäänkö siis saunassa, imuroidaan ja tehdään ruokaa aamuyöstä? Naapurit arvostavat varmasti linkoavaa pesukonetta ja imuria kello 03!

Mun edellinen sähkölasku 3kk

Mun edellinen sähkölasku 3kk ajalta oli 33 euroa, eli vuodessa noin 130-140 euroa menee mulla sähkölaskuihin.

On vähän vaikea pyykätä,

On vähän vaikea pyykätä, kokata ja siivota silloin, kun ei ole kotona. Muuten ihan kiva juttu. Mites sitten vaikka jääkaappi, pitäisikö sen johto nykäistä seinästä aina korkeimman kulutuksen ajaksi? Paras ja suurin säästö syntyy siitä, että ne, jotka ovat suorasähkölämmittäneet talonsa vaihtavat lämmitysmuotoa. Suomen oloissa koko idea oli täysin pähkähullu.

Tehohuippusta sai 1,5 kW

Tehohuippusta sai 1,5 kW yösähköä pois, kun otti 300 litran ja 3kW:n lämminvesivaraajan toisen vastuksen kytkimellä pois käytöstä, silti lämmin vesi on riittänyt täysin.

Kelloa ei katsella, koska

Kelloa ei katsella, koska näyttää hinta olevan aina sama. Hauska tapaus kävi firman konttori-varasto yhdistelmässä, kun sähköä ei juurikaan kulunut. Tila oli enimmäkseen miehittämätön. Sähkölaitokselta tuli hemmo tapaamaan, ja oletti että emme osaa käyttää sähköä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu