Puheenaihe

Poikkeuksellisen iso budjetin ylitys – Syynä lasten sijaishuollon ja Kaunialan sairaalan ostopalvelut

Ostopalveluina hankittavien lasten ja nuorten sijaishuollon hoitovuorokausihinnat ovat nousseet. Samaan aikaan sijoitusten tarve on kasvanut. Kuvituskuva.

Arkisto / Johanna Erjosalo

Kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon budjetti uhkaa ylittyä 12,3 miljoonalla eurolla.

Kyseessä on poikkeuksellisen suuri ylitys, kun sitä verrataan toimialan aiempiin ylityksiin 2010-luvulla.

Ylitys muodostuu pääasiallisesti lasten sijaishuollon ja Kaunialan sairaalan ostopalveluista.

Ylityksestä 6,5 miljoonaa euroa koostuu lasten ja nuorten sijaishuollon ostopalveluista.

Sijaishuollon tarve, etenkin vaativan tason, on kasvanut.

Samalla ostopalveluna hankittavien sijoituspaikkojen hoitovuorokausihinnat ovat kohonneet.

Hinnat nousivat vuoden alusta vanhan sopimuskauden päättyä ja uuden alettua korotetuin hinnoin.

Toinen merkittävä tekijä toimialan budjettiylityksessä on Kaunialan sairaalasta ostetut palvelut. Tähän on mennyt vuodessa 4,5 miljoona euroa enemmän kuin oli budjetoitu.

Kaupunki omistaa Kaunialan sairaala-alueen kiinteistöineen sekä sairaalatoimintaa toteuttavasta Kaunialan Sairaala oy:stä 85 prosenttia.

Husin tuottaman Peijaksen sairaalan yhteispäivystyksen ennakoidaan tuovan budjettiin 1,5 miljoonaa euron ylityksen.

Hoitotarvikejakelun menot ovat ylittymässä 0,9 miljoonalla eurolla.

Toimialaa kurittaa myös Husin tuottama erikoissairaanhoito, johon varatut määrärahat uhkaavat ylittyä 11,9 miljoonalla eurolla.

Erikoissairaanhoidon ylitykset ovat tavanomaisella tasolla, sillä siitä vuosittain maksettava osuus on suuri ja vaikeasti ennakoitava.

– Asian voi nähdä myös niin, että kun lähetteiden määrä on noussut, vantaalaiset ovat myös saaneet erikoissairaanhoidon palveluja, huomauttaa sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Pirkko Letto (sd.).

Myös toimialan tulopuolella on vajausta.

Tuloja arvioidaan kertyvän 1,4 miljoonaa euroa vähemmän kuin oli arvioitu.

Vt. talousjohtaja Matti Ruusula toteaa, että elokuun ennusteen perusteella kaupunki näyttää selviytyvän sosiaali- ja terveydenhuollon isoistakin ylityksistä.

Muun muassa henkilöstömenot ja HSL:n kuntaosuus ovat olleet ennakoitua pienemmät ja kompensoivat siten ylityksiä.

Maanantai-iltana kokoontunut sosiaali- ja terveyslautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että toimialan menomäärärahaa korotetaan 11,9 miljoonaa euroa erikoissairaanhoidon osalta ja oman toiminnan osalta 12,3 miljoonaa euroa.

Tulomäärärahaan taas esitetään alennettavan 1,4 miljoonalla eurolla.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vantaa on myymässä Kaunialan sairaalan? – "Luopumisesta on keskusteltu"29.9.2019 08.05
Lähde Vantaan Sanomille: Lastensuojelu on taas pahassa kriisissä – sotepomo epäilee Helsingin palkkanokittelua5.9.2019 15.55

Kommentit (7)

Kommentit

Asian voi nähdä myös niin,

Asian voi nähdä myös niin, että budjetti on tehty epärealistisen pieneksi vain tilastojen siistimisen vuoksi. Sitten ollaan ällistyneitä, kun kuluja onkin enemmän. Pitäisikö kenties laskeutua tänne ruohonjuuritasolle, ja ottaa asioista selvää? Vai onko ihan tarkoituksella rakenneltu ansaa, jotta voidaan hyvällä syyllä lakkauttaa Kaunialan sairaalan palvelut?

Se vanhusten ylilääkitseminen

Se vanhusten ylilääkitseminen lähes 2kk delirium issa, pitkitti kyllä kuntoutusjakso Kaunialassa, jos tästä maksetaan, niin ei ihme, että kulut ylittyy. Toki liian alimitoitettu budjetutkin syynä.

Näinhän se on,tarkoituksella

Näinhän se on,tarkoituksella alimitoitettu budjetti...Ainahan se on sama homma...Kun esim rakennetaan tai korjataan jotain,pyydetään tarjoukset,halvin tarjous aina voittaa,sitten ihmetellään huulipyöreänä,kun keikka kusi viimeisen päälle.Tietenkin on taas pyydetty kaverin konsulttifirmalta asiantuntija apua.

Voimakas asukasmäärän kasvu

Voimakas asukasmäärän kasvu ja säästäminen on mahdoton yhtälö. Tarvitaan lisää terveyskeskushenkilöstöä, päiväkoteja henkilöstöinen, kouluja, vanhustenhuoltoa jne. Erikoissairaanhoidon menot kasvavat, kun perusterveydenhuolto ei toimi. Lastensuojelun sijoitukset kasvavat, kun varoja ennalta ehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen ei ole riittävästi. Kauniala voi olla kallis, mutta siellä on vanhuksilla todella hyvä olla. Alibudjetointi on pään pensaaseen laittamista. Totuus taitaa olla, ettei nykyisillä verotuloilla ole mahdollista kustantaa kaikkia palveluja, naapurikuntien tasoisista palveluista nyt puhumattakaan.

Uutisessa ei kerrota mitään

Uutisessa ei kerrota mitään palvelujen ulkoistamisista, jotka ovat nostaneet kustannuksia tähtitieteellisesti. Mm.sairaalapuolella kaupungin oma kuljetusorganissatio lakkautettiin ja palvelut ulkoistettiin HUS Logistiikalle, jolloin kustannukset nousivat +75% tai enemmän! Loistavaa talouspolitiikkaa Lahalammen vt.orkesteri...kohta onneksi historiaa!

jep jep syy miksi

jep jep syy miksi sijaishuoltoon laitetaan ninn paljon rahaa on se että lasu aloitti lapsikaupan edellinen lasun johtaja myönsi vantaan sanomissa että lastensuojelu on pelkkää lapsikauppaa koska tehtiin yksityisen palvelun tarjoajan kanssa sopimus että lapsia pitää tuoda heille ja jos ei tarvittavaa lapsi määrää saada kokoon niin kaupunki on velvollinen korvauksiin

ps nyt kannattaa olla erityis

ps nyt kannattaa olla erityis varovainen jos lapsellasi on joku diaknoosi esm adh autismi tai kehitysvamma silloin olet parasta a ryhmää eli lapsesti maksetaan korkeinta maksuluokkaa tämä asia pitäisi viedä eu tuomioistuimeen tai uneskoon jotta 2019 vuonna ei enään tehtäisi lapsi kauppaa jost rikkaat sijoittajat nauttivat kermat päältä ja jättävät lapsille elinikäisen drauman joka maksaa taas yhtiskunnalle miljardeja per vuosi

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu