Puheenaihe

Vantaa rakentaa ensi vuonna uusia päiväkoteja ja kouluja 30 miljoonalla eurolla

Leppäkorven koulun laajennusosa rakennetaan koulutalojen väliselle hiekkakentälle.

Arkisto/Tuomas Massinen

Vantaa on satsannut koulujen ja päiväkotien rakentamiseen parin viime vuoden ajan. Suunta jatkuu myös tulevan vuoden aikana. Kaupunki on talousarviossaan budjetoinut uudisrakentamiseen hieman reilu 32 miljoonaa euroa, josta kouluihin ja päiväkoteihin on varattu 30,7 miljoonaa euroa.

Valtaosa uudisrakentamisen rahoista on varattu päiväkotirakentamiseen, noin 20 miljoonaa euroa.

Panostaminen koulujen ja päiväkotien rakentamiseen juontaa Vantaan väkiluvun kasvusta. Vantaalle on muuttanut viime vuosina ennätyksellinen määrä ihmisiä ja kasvu jatkuu edelleen. Lasten määrän päiväkodeissa ja kouluissa on arvioitu kasvavan ensi vuoden loppuun mennessä 600 lapsella.

Ensi vuoden budjetissa suurimmat päiväkoti-investoinnit ovat Länsimäen, Veturin ja Kaivoksela II -päiväkodit, jotka kaikki ovat jo rakenteilla. Länsimäen päiväkodin kustannusennuste ensi vuodelle on 3,6 miljoonaa euroa. Veturin päiväkotiin on budjetoitu ensi vuodelle on 5,2 miljoonaa euroa. Kaivoksela II -päiväkodin arvioitu kustannus tulevalle vuodelle on 2,8, miljoonaa euroa.

Jokiniemen ala-astekoulun laajennukseen päiväkotitiloilla on varattu tulevalle vuodelle 4,2 miljoonaa euroa ja vuodelle 2021 7,2 miljoonaa euroa. Lisäksi Uomarinteen päiväkoti-investointiin on varattu 2,7 miljoonaa euroa. Päiväkodin on määrä valmistua 2021.

Ensi vuoden isoin kouluinvestointi on Korsossa sijaitsevan Leppäkorven koulun laajennus, johon varattu 8,5 miljoonaa euroa. Myös vuodelle 2021 on varauduttu vielä lähes viiden miljoonan kustannuksiin.

Rajatorpan uuteen kouluun on kaupunki budjetoinut ensi vuodelle 2 miljoonaa euroa.

Vaskivuoren lukion laajennustyön käynnistymiselle on varattu ensi vuodelle 300 000 euroa, ja vuosille 2021–2022 2,4 miljoonaa euroa.

Jo rakenteilla olevan Hämeenkylän koulun ja liikuntahallin on tarkoitus valmistua ensi syksyksi.

Korjaushankkeisiin kaupunki on budjetoinut tulevalle vuodelle yhteensä 40,6 miljoonaa euroa, joka lähes 10 miljoonaa tätä vuotta enemmän. Koulujen korjauksiin on varattu 12 miljoonaa euroa ja päiväkotikorjauksiin 4 miljoonaa euroa.

Suurimpia peruskorjauskohteita ovat Västersundom skola, Kilterin koulu ja Leppäkorven koulu. Päiväkodeista suurimmat peruskorjauskohteet ovat Louhelan, Pähkinänsärkijän ja Seljapolun päiväkodit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Poikkeuksellisen iso budjetin ylitys – Syynä lasten sijaishuollon ja Kaunialan sairaalan ostopalvelut5.10.2019 06.15
Budjetti puitiin kasaan – "Riihi oli tosiaan verrattain selkeä"17.9.2019 19.44
Vantaa investoi uusiin kouluihin ja päiväkoteihin lähes 50 miljoonaa euroa11.10.2018 10.01

Kommentit (3)

Kommentit

Mainitut Rajatorpan-,

Mainitut Rajatorpan-, Hämeenkylän- ja Kilterin koulut ovat/olivat sisäilmaongelmien saastuttamia tiloja, jotka ovat pysyvästi sairastuttaneet lukuisen joukon lapsia ja aikuisia. On suuri ponnistus ja toki hienoa, että nämä murjut jyrätään kumoon nyt. Tosin se olisi voinut tapahtua 20 vuotta aikaisemmin, jos tiloja käyttäviä asiakkaita, koululaisia ja työntekijöitä, olisi kuunneltu.

Vantaa investoi ensi vuonna

Vantaa investoi ensi vuonna 145 miljoonalla. Väkiluku kasvaa eniten pääkaupunkseudulla. Summa tuntuu pieneltä, kun sitä vertaa Helsingin miljardi- investointeihin. Helsinki on kuitenkin vain noin kolme kertaa Vantaata suurempi. Eli Vantaan investoinnit ovat puolta pienemmät. Voimakkaasti kasvavassa kaupungissa tarvitaan lisää palveluja ja palvelujen nykytasossakin olisi paljon parannettavaa. Tavallisen vantaalaisen on vaikea päätellä, miten meillä kuitenkin on varaa investoida kalliiseen ratikkalinjaan? Kaupunkiin muutto on ollut pitkään maahanmuuton varassa. Toivoa vaan sopii, että veropohja riittää myös kaupunkilaisten palvelujen kehittämiseen. Säästäminen ja voimakas kasvu ovat mahdoton yhtälö. Velkaantuuko Vantaa tulevaisuudessa entiistäkin enemmän, kun veropohja pettää?

Verrattuna Espooseen ja

Verrattuna Espooseen ja Tampereeseen (sama kokoluokka) investointibudjetti on erittäin vaatimaton. Tampere väsää 4 vuoden sisällä 260 miljoonalla kouluja ja päiväkoteja ja Espoon tahti on vielä suurempi. Sekä Tampereen että Espoon investointien painopiste on koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmien poistamisella, ja molemmat ovat tarmokkaasti sulkeneet huonokuntoisia. Espoossa on tällä hetkellä 14 kouluyksikköä väistötiloissa, monet paljon kehuja saaneissa siirtokelpoisissa kouluissa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu