Puheenaihe

Asiantuntijat räväyttävät: Suomeen saatava bensan myyntiä rajoittava järjestelmä – "Valtio voi myydä lupia huutokaupalla"

Kuvituskuva.

Arkisto/ Marko Happo

Tänään julkaistavassa, liikenne- ja viestintäministeriön tilaamassa raportissa Aalto Economic Instituten tutkijat esittävät, että tehokkain tapa päästä tavoitteeseen on luoda Suomeen polttoaineiden myyntilupajärjestelmä.

Siinä jakelijan olisi ostettava valtiolta jokaista myytävää polttoainelitraa varten polttoaineen hiilisisältöön sidottu myyntilupa.

Lupien määrä vähenisi vähitellen niin, että vuonna 2030 liikenteessä syntyisi puolet nykyistä vähemmän hiilidioksidipäästöjä.

Raportin tekoa vetäneen professori Matti Liskin mukaan lupajärjestelmällä on muihin keinoihin verrattuna kaksi tärkeää etua: varmuus tavoitteeseen pääsemisestä sekä kustannustehokkuus.

– Ehdotus jättäisi kuluttajien ja yritysten päätettäväksi, mikä on niille tehokkain tapa sopeutua muutokseen. Tämä voi myös muuttua ajan myötä riippuen eri teknologioiden kehityksestä, Liski sanoo.

Tutkijoiden mukaan myyntilupien myyminen olisi yksinkertaista hoitaa säännöllisillä huutokaupoilla, joiden järjestämisestä vastaisi valtio.

Polttoaineen hinnanvaihtelun taloudelle aiheuttamaa epävarmuutta voitaisiin hallita hintakaton ja -lattian avulla. Tällöin valtio määrittäisi alimman ja ylimmän mahdollisen hinnan polttoainelitran myyntiluvalle.

Aalto Economic Instituten toiminnanjohtajan Oskari Nokso-Koiviston mukaan huutokauppajärjestelyissä on tärkeää varmistaa tasapuolisen kilpailun säilyminen esimerkiksi järjestämällä huutokauppoja säännöllisin väliajoin.

– Näin taataan lupien jatkuva saatavuus, eikä yksittäisen polttoainejakelijan markkinaosuus kasva liian suureksi, Nokso-Koivisto muistuttaa.

Näin sopeudut ilmastotalkoisiin

Vaihda kulkutapaa yksityisautosta junaan tai polkupyörään

Vaihda ajoneuvoa vähemmän kuluttavaan malliin

Vaihda käyttövoimaa bensasta biokaasuun tai sähköön

Vähennä autolla ajamista

Organisoi työtäsi, siirry etätöihin ja videoneuvotteluihin

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (8)

Kommentit

Tutkijat norsunluutorneisssan

Tutkijat norsunluutorneisssan yrittävät hallita hallitsematonta. Niin kauan kuin köyhän pitää asua kaukana työpaikastaan kulkuväline ei ole valinta.

Eli muuttoliike venäjän

Eli muuttoliike venäjän rajalle. Sieltä sitä saa,eikä kukaan vingu päästöistä. Naurettavaa. Liikenteessä ei näy kohta muitakun somalit,irakilaiset ja meklarit.

Hienoa että näitä tutkii

Hienoa että näitä tutkii ituhipit joilla ei ole juurikaan tietoisuutta todellisuudesta, hiuksista vitun suuntaan.

Eipä tuosta järjestelmästä

Eipä tuosta järjestelmästä enää ole pitkäkään loikka kommunismiin.

Onpa ohjausta kerrakseen.

Onpa ohjausta kerrakseen. Kyllä kansa voi kävellä, että saadaan lipovat poliitikot framille erinomaisuudessaan.

Aaltouliopisto on siis

Aaltouliopisto on siis viherkommunistinen tyyssija. Voitais lakkauttaa mokoma haitake.

Professori on aika kaukana

Professori on aika kaukana arkirealismista. Julkinenliikenne ei toimi kuin pääkaupunkiseudulla ja muutamassa muussa kaupungissa. Missään julkinenliikenne ei palvele haja-asutusaluetta niin hyvin, että sen varaan voisi perustaa työmatkaliikenteen. Todellisuus on aivan jotain muuta. Busseja kulkee muutaman päivässä, iltaisi ja viikonloppuisin ei lainkaan - vaikka töitä tehdään nykyisin 24/7 aikataululla ja töihin mennään melkein mihin aikaan tahansa, oli arki tai pyhä. Junasta ei ole tietoakaan, enkä usko, että minun työurani aikana tuleekaan olemaan. Etätöitä voi tehdä ja tehdäänkin, mutta yritä vaikka kuljettaa ja asentaa wc-istuin asiakkaalle etätyönä....odotan professorin ohjeita. Sama koskee esim sairaala, ravintola, vankeinhoidon ja energiantuotannon työntehtäviä ja tekijöitä. Ei vain onnistu etänä tai pelkästään 8-16 toimistotyöajalla. Autoilusta on tehty isopaha, mutta kun se on aika monelle todellisuudessa ainoa mahdollisuus. Jos lähdetään karsimaan turhaa autoilua voidaan aloittaa esim pääkaupungista, suuri osa autoiluista on täysin turhaa, julkinenliikenne toimii ja palvelut ovat halpoja. Autoilun sähköistyminen tulee pudottamaan energiankulutusta ja päästöjä luontaisesti ilman mitään täysin kaistapäisiä suunnitelmia. Markkinat ohjaavat kulutusta, niin kuin ne ovat aina tehneet. Porkkana toimii aina paremmin kuin keppi.

Tuollaiset ehdotukset voi

Tuollaiset ehdotukset voi laittaa suoraan sinne pers. ...ään.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu