Puheenaihe

Eduskunta alkaa käsitellä ilotulitteiden kieltämistä Suomessa – yli 65 000 kansalaista jättäisi juhlijoille vain tähtisadetikut

Lähes kaikki nykyiset ilotulitteet halutaan kieltää kansalaisalotteella, joka luovutettiin eduskunnalle torstaina.

Sami Kuusivirta

Viidentoista terveys-, potilas- ja vammais- sekä eläinjärjestön yhteistyössä keräämä kansalaisaloite ilotulitteiden haittojen vähentämiseksi luovutettiin eduskunnan käsiteltäväksi tänään.

Aloitteen allekirjoittajamäärä on 65 491, josta 50 000 kannattajan määrä ylittyi jo ensimmäisen kuukauden kuluessa.

Jos aloite menee läpi eduskunnassa, se veisi nykyiset ilotulitteet siirtymäajan jälkeen lähes kokonaan pois tavallisten suomalaisten ulottuvilta.

Aloitteentekijät haluavat rajata muun muassa perinteiset raketit, padat ja vastaavat tulitteet pois kauppojen hyllyiltä.

Jäljelle jäisi vain pieni joukko erittäin vaarattomia ja melutasoltaan merkityksettömiä ilotulitteita kuten tähtisadetikut.

Aloitteen tavoitteena on vähentää ilotulitteiden aiheuttamia terveys-, hyvinvointi- ja ympäristöhaittoja.

– Ilotulitteiden käyttö aiheuttaa joka vuosi merkittävää haittaa ja vaaraa suurelle määrälle ihmisiä ja myös eläimiä. Ilotulitteiden aiheuttamat vammat ja terveyshaitat liittyvät lähes yksinomaan kuluttajakäyttöön, sanoi Suomen Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila.

– Ongelmien ratkaisemiseksi olisi järkevintä rajata ilotulitteiden käyttö vain ammattilaisille.

Kansalaisaloitteen käsittely siirtyy eduskunnalle, mutta työ ilotulitteiden haittojen vähentämiseksi jatkuu.

– Työmme ei lopu tähän. Seuraamme tarkasti aloitteen käsittelyä niin eduskunnan lähetekeskustelussa ja valiokunnissakin. Keskustelu aloitteen ympärillä tulee varmuudella olemaan hyvin kiinnostavaa, sanoo Opaskoiraliiton hallituksen jäsen Jari Pekola.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (7)

Kommentit

Ruotsissahan toi

Ruotsissahan toi ilotulitushomma on karannut ihan käsistä, ja kultuurinrikastajat siinäkin asialla. Suomi reagoi kaikkeen innolla. Ihanaa tää monikulttuurisuus.

Hienosti saatiin taas

Hienosti saatiin taas tähänkin uutiseen vedettyä maahanmuuttajat mukaan. Ja negatiivisessa valossa, tietenkin. Melko pakkomielteistä.

Maahanmuuttaja ongelma ei ole

Maahanmuuttaja ongelma ei ole poistunut mihinkään vaan pikemminkin pahenee päivä päivältä. Siksi siitä ihmiset puhuu joka päivä. Väitätkö ettei Ruotsissa tilanne ole se mihin viittasin ilotulitteiden kohdalla?

Näin taisi asia olla

Näin taisi asia olla Suomessakin viime uudenvuodenaattona.

Luulisi,että eduskunnalla

Luulisi,että eduskunnalla olisi pikkusen tärkeämpääkin tekemistä. Tosin 20v sitten räjähteli postilaatikot,nyt niillä ammutaan toisia omituisesti. ”Nuorisohan” se

Jo ilotulitteet kielletään,

Jo ilotulitteet kielletään, niin samoin perustein tulee kieltää kotieläinten pito kaupungeissa.

Tähtisädetikut riittää

Tähtisädetikut riittää mainiosti. Ja jos isompaa räiskettä haluaa nähdä ja sen savuissa yskiä, niin kaupungeille lupa järjestää keskitetty ammunta klo 22-01 välillä uudenvuoden yönä jonkun torin reunasta. Se, että ihan kuka hyvänsä saa räiskiä menemään missä vaan ja kuinka paljon vaan ilotulitteita ei ole mitenkään tarpeen tai juhlavaa. Kännikalat, ala-ikäiset, tai muuten vaan sekopäät räiskijät aiheuttavat vaaratilanteita joka vuosi.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu