Puheenaihe

Karu kyselytulos: 25 prosenttia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvista yläkoululaisista kokee kotonaan fyysistä väkivaltaa

Kuvituskuva.

Jari Kautto

Yle kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yläkoululaisten kiusaamis- ja väkivaltakokemuksista, joita on tarkasteltu tämän vuoden kouluterveyskyselyssä nyt ensimmäistä kertaa.

Tulosten mukaan peräti joka neljäs seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluva yläkoululainen kokee kotonaan fyysistä väkivaltaa ja noin 45 prosenttia myös henkistä väkivaltaa vanhempiensa tai muiden huoltapitävien aikuisten taholta.

Ylipäänsä kokemukset kiusaamisesta, seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta ovat heillä huomattavasti yleisempiä muihin nuoriin verrattuna. Esimerkiksi 23 prosenttia koki koulukiusaamista vähintään kerran viikossa, kun vastaava osuus muilla saman ikäisillä oli kuusi prosenttia.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen katsoo tulosten kertovan yhteiskunnan epäonnistumisesta.

– Jos vanhemmat ovat osa kiusaamisprosessia, meillä on erittäin vakava asenneongelma perheissä ja tarvitaan todella napakkaa asennekasvatusta myös vanhemmille.

Pekkarisen mukaan ongelman ratkaisemiseksi tulisi lisätä ihmisten tietoisuutta vähemmistöihin kuuluvien tilanteesta, koska tieto yleensä vähentää syrjintää ja lisää toleranssia erilaisuutta kohtaan. Samoin asennekasvatuksen ja kiusaamisen ehkäisyn pitäisi alkaa jo varhaiskasvatuksessa.

– Itsemurha-alttius näiden lasten ja nuorten keskuudessa on suurempaa. Ihmisen yksi suurimpia perustarpeita on olla hyväksytty siinä yhteisössä, jossa hän elää. Jos ihmiseltä riistetään se tarve ja oikeus, sillä voi olla tosi dramaattisia vaikutuksia, Pekkarinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (6)

Kommentit

Siinä hommaa. Vihreethän

Siinä hommaa. Vihreethän halus inestin lailliseks. Naiset äänestää pääosin Vireitä. Onko naiset inestin kannattajia?

Mikä osa vastaajista oli

Mikä osa vastaajista oli maahanmuuttajataustaisia, toisin sanoen tutkittiinko, miten paljon maahanmuuttajat hakkaavat lapsiaan homoseksualismista epäiltyinä?

No eihän tuosta kauaa ole kun

No eihän tuosta kauaa ole kun homous luokiteltiin mielisairaudeksi, olisi saanut pysyäkin. Nyt tuota työnnetään joka tuubista ja ihmetellään syntyvyyden laskua. Ei taida perseestä monikaan raskaaksi tulla.

Millainen on ollut kyselyn

Millainen on ollut kyselyn otanta, missä päin Suomea se on toteutettu ja mikä on arvio virhemarginaalista? Voin vain kuvitella kuinka yläkoulun räkänokat vääntäneet kyselylomakkeen ruksit Koillisesta Kaakkoon.. Tosin mieleltään sairas teini osaa kyllä olla tunteita herättävä kun kohtuullista kuria ei löydy. Saattaa kiehua yli rauhallisemmassakin perheessä.

MooXi.net - loistava projekti

MooXi.net - loistava projekti aikuisille, jotka haluavat löytää sukupuolen

Nämä tutkimukset näistä

Nämä tutkimukset näistä sukupuoli-ja seksuaalivähemmistöstä ei oikein sovi ajatusmaailmaan että murrosikäisiltä lapsilta yleensä kysellään näitä mielipiteitä jotka itse ovat elämässään siinä vaiheessa että sitä seksuaalista elämää ja identiteettiään vasta etsitään ja elämä on monessakin suhteessa murrosvaiheessa aikuisuuteen kasvamista. Muistuttaa aivopesulta tämmöiset kyselyt enemmän kuin miltään muulta.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu