Koulusäästöjen vastustajat pistivät teatterin pystyyn valtuustopomoja varten

Kouluihin kaavailtujen säästötoimien vastustajat kerääntyivät mielenilmaukseen valtuuston infotilaisuuden alla. Tapani Mäkinen (kok) ja Antti Lindtman (sd) saivat kohdata noin satapäisen väkijoukon.

vesa marttinen

Tilapäisenä valtuustosalina toimivan yrityskeskus Leijan edustalle kokoontui torstaina mittava joukko Näpit irti koulusta -liikkeen mielenilmaisijoita.

vesa marttinen

Kaupunginjohtaja Kari Nenonen seurasi sivusta, kun valtuustoryhmien johtajat ottivat vastaan koulusäästöjä vastustavan adressin.

vesa marttinen

Vantaan koulusäästöjä vastustava Näpit irti koulusta -liike kantoi terveisensä kaupunginvaltuustolle torstaina valtuuston selostustilaisuuden alla. Ryhmä oli torstaihin mennessä kerännyt jo lähes 5 000 nimeä leikkauksia vastustaviin adresseihin.

– Koulujen sijaan säästöt pitää keskittää sellaisiin asioihin, jotka eivät koske ihmisten jokapäiväistä elämää. Nyt kaavailluista koulusäästöistä tulee todellisuudessa moninkertaiset kustannukset, jotka maksetaan takautuvasti vuosien päästä, sanoo Vaula Norrena, toinen liikkeen keulahahmoista.

Mielenilmauksessa nähtiin puheenvuoroja, yhteislaulua sekä mukaelma jouluklassikosta Tiernapojat. Ryhmän tulkinnassa toivoteltiin onnellista ja hyvää koulua. Piikkejä lenteli niin köyhän kaupungin, kaupunginhallituksen kuin perusopetuksen johtajan Ilkka Kalon suuntaan.

Valtuusto kokoontuu maanantaina päättämään kaikkia toimialoja koskevasta talouden tasapainottamis- ja velkaohjelmasta, johon kuuluu muun muassa paljon vastustusta herättänyt sadan kouluavustajan vähennys.

Valtuuston puheenjohtajan Antti Lindtmanin (sd) mukaan päätös toimii muodollisesti raamina tulevan syksyn budjettineuvotteluille.

– Valtuusto ei päätä näin laajasta kokonaisuudesta tämän yhden kokouksen perusteella, vaan paljon jää vielä selvitettävää. Nyt päätetään ohjelman hyväksymisestä jatkovalmistelun pohjaksi, ja tältä pohjalta toimialat sitten valmistelevat tulevaa budjettia.

Lindtmanin mukaan talouspaketin puimisen yhteydessä on noussut esille joitain täysin uusia ajatuksia säästökohteista.

Yksi tällainen koskee koulukirjahankintoja. Sen mukaan nykyinen hankintamalli, jossa koulukirjat hankitaan välittäjien kautta hajautetusti, tulee jopa satoja tuhansia euroja kalliimmaksi kuin kirjojen ostaminen suoraan kustantajalta ilman välikäsiä.

– Tämä on hyvä esimerkki uudesta, luovasta ideasta, jollaisia nyt tarvitaan. Olen jo pyytänyt sivistystoimelta selvitystä, miten koulukirjahankinnat voisi keskittää ja paljonko sillä voisi säästää, Lindtman sanoo.

Valtuusto saa maanantaina velkapaketin yhteydessä tiedokseen vuoden 2013 talousarvion käyttötalouden ja investointien laadintakehyksen, jonka kaupunginhallitus hyväksyi jo aiemmin. Kaupunginhallitus päätti lisätä mukaan työllisyys- ja elinkeinopoliittisen ohjelman laatimisen ensi kevääksi sekä selvityttää energian, veden ja paperin kulutuksen vähentämisen ja jätteiden tehokkaamman lajittelun mahdollistamat säästöt.

Käyttäjän Vesa Marttinen kuva
Vesa Marttinen

Kommentit (16)

Kommentit

Hyvää iltaa, hyvää iltaa itse kullekin säädylle
sekä isännill' että emännill'
jokaiselle kuin talossa on
ja me toivotamm' ja me toivotamm'
onnellista ja hyvää KOULUA

HALL: KAUPUNGINHALLITUS olen minä.
KÖYHÄ: Jaa, minä tykkään että sinä olet yksi styränki.
HALL: Jaa, minä en ole mikään styränki,
vaan KAUPUNGINHALLITUS, joka kannan minun SILINTERIHATTUANI minun esi-isieni jäläkeen. Hoo, miksi olet noin KÖYHÄ?

KÖYHÄ: Hoo jos minä olen KÖYHÄ, olen minä kaikilta tunnettu
Hoo jos minä olen KÖYHÄ, olen minä hyviltä kaivattu
Yksi ÄÄNI JA SUN KANSAS
VANTAANEIN maasta
Yksi ÄÄNI JA SUN KANSAS
VANTAANEIN maasta

HALL: Hoo, vaikka sinä kuinka olet yksi ÄÄNI JA SUN KANSAS VANTAANEIN maasta,pitää sinun lankeeman minun eteeni polvilles, ja rukoileman minua.
KÖYHÄ: Ei, vaan KALO!
HALL: Sinä taikka sun henkes!

(Köyhä polvistuu, KAIKKI laulavat)
Katsokaatte nyt tuota VANTAANIEN KANSALAISTA
kuinka sen pitää rukoileman HALLITUSTA
ja lankeemaan hänen etehensä polovillensa
ja lankeemaan hänen etehensä polovillensa

(Köyhä nousee seisomaan)
Ja nyt te ootta nähneet tuon VANTAANIEN KANSALAISEN
kuinka sen piti rukoileman HALLITUSTA
ja lankeemaan hänen etehensä polovillensa
ja lankeemaan hänen etehensä polovillensa

Tähtipoika:
Emme ole millään viekkauvella
emmekä vääryyvellä tulleet teiän
huoneeseenne laulamaan, vaan teijän
oman hyvän tahtonne mukaisesti.
Olemme köyhiä KOULULAISIA ja pyyvämme lanttia.
KALO: Ja VIHKOOMME KYNÄN pätkää.
(Jukka Vivolinin 3 min. puhe, adressin luovutus Lindtmanille, Lindtmanin vastauspuhe, valtuustoryhmien puheenjohtajat. Kun puheet pidetty, ja poliitikot ovat lähdössä, lauletaan heille heidän mennessään:)
Kiitos olkohon, kiitos olkohon
teidän lahjainne edestä
teidän lahjainne pitäis oleman
julki KOKO VANTAAN edessä

Ja me toivotamm', ja me toivotamm'
onnellista ja hyvää KOULUA

Ja me toivotamm', ja me toivotamm'
onnellista ja hyvää KOULUA!

Vaula Norrena

Niin tuon tiernapoikatarinan roistohan on tietysti Kaupunginhallitus. Vaan roolihahmo Kalo, hänhän on köyhien tiernapoikien puolella tarinassa, ja koettaa vain tehdä parhaansa saadakseen edes kynänpätkän pojille.
Valtuuston puheenjohtaja Antti Lindtman vakuutti, että he kätkevät meidän sanamme sydämiinsä... jaa-a, jäämme odottamaan myös rakkauden tekoja, ei pelkkiä sanoja.

Vaula Norrena

Perusteella, pohjaksi, pohjalta. Näin tämä menee! Juu, juu, allekirjoitettu on.
Onhan niitä ihmeitä ennenkin tapahtunut, niinkuin se yksi kuuluisa noin 2012 vuotta sitten. Mutta ei Vantaalla.

Myy

Kävin työpäivän päätteeksi vastustamassa Vantaan koulujen säästöjä. 3700 työpaikan menetys painoi mieltä. Nokia ja metsäteollisuus eivät enää kanna Suomea. Globaalin kilpailun maailmassa koulutus ja sivistys ovat työntekijän ja yrittäjän paras tuki ja turva. Niistä löytyy talouden uusi nousu.

Nyt jos koskaan meidän tulisi panostaa koulutukseen, ei säästää siitä.

Joel Linnainmäki

Oletko todella sitä mieltä,että Helsingin "helmassa"olisi parempi?Et varmasti tiedä kuinka paljon enemmän vanhoillista pyrokratiaa kehä 3:n etelä puolella on verrattuna Vantaan vastaavaan(Metropoli ajatukseen).No ei se mitään,sana on vapaa :)

Asiallinen

Viikonvaihteen mielipidekirjoituksessa persujen kansanedustaja Niikko väläyttelee opetustason heikentämisen vaarantavan Vantaan valtion tukia.. Toivottavasti Opetusministeri lopettaisi tämän hullutuksen, sillä tämä toistuu koko maassa..!
Salossakin jopa 20 kouluavustajaa saa lähteä ja kaikkialla muustakin opetuksesta kohtuuttomat leikkaukset! http://www.salonseudunperussuomalaiset.fi/49

lasten puolesta tulee jatkaa

Vesa Marttinen!

Kiitos siitä, että olit paikalla.
Vesa, protestoijia oli 77...enintään.
Kirjoitit, että satamäärin!

Vesa, Helsingin Sanomat kirjoitti, (kiitos, että oli vaivautunut lasitornistaan Vantaalle asti), noin 50. nurkilla olevasta vantaalaisjoukosta...Että näin, Vesa.

Timo K. Perttilä

Katsokaapa tuota valokuvaa, jonka Vesa Marttinen otti (Mäkinen ja Lindtman).
Joskus yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, tai sata ihmistä.

Vaula Norrena

Siinä on meillä kaupungin isät ja pienen ihmisen puolustajat --- on mahtavaa nähdä nolous ja syyllisyys ihmisen kasvoilla edes joskus. Jaa jaa, saas nähdä miten paatuneita pojat on vai miettivätkö miten nyt äänestäjää seuraavaksi huijataan, kun ei ihan kaikki taidakaan mennä sukkana läpi edes täällä Vantaalla.

Jaakko

Vantaan valtuusto - koululaisen puolella vai koululaista vastaan? Kansanliike lähettää 'vaalitarkkailijansa' valtuuston kokoukseen kynän ja paperin kera. Tulemme saamaan raportin kunkin valtuutetun äänestyskäyttäytymisestä koulusäästöjä koskien. Me tiedämme kuinka sen jälkeen omat äänemme syksyllä uurnaan pistämme..

Minna H.

Ei kukaan päättäjä ole koululaisia ja koulutusta vastaan. Jokainen meistä tietää omasta taloudesta, että kun on säästettävä niin nipistetään vähän jokapuolelta vaikka se kirpaiseekin. Minkä palvelun Norrena lopettaisi kaupungilta, jotta koulupalveluiden suunnitelluista säästöillä vältyttäisiin?

Seuraaja

Ihmettelen kovasti, mistä ihmeestä kouluissa nyt säästetään, koska koulut on jo säästetty puhtaaksi. Maakellarilta haisevassa homeisessa koulussa kaikki kortilla. Kirjoja luettu vuosimallia 94, vihkoja ei jaeta vaikka täynnä, koska koulu loppuu niin ja niin monen viikon päästä. Kynät ja kumit ostettu itse jo vuosia. Sitä paitsi koulun kynät niin huono laatuisia, että katkeilevat jo uutena ja ne saa heti teroittaa nysiksi. Onneksi omani ovat jo pääseet toiseen kuntaan kouluun jatko-opintoihin.

Onnenpotku