Uppala päräyttää pois kuntapolitiikasta

Timo Uppala harmittelee sitä, että vain harva yrittäjä lähtee mukaan politiikkaan. -Hämmästyttävän moni luottamushenkilö on töissä julkisella sektorilla, ammattiliitoissa tai suoraan Vantaan kaupungilla. Se ei ole veronmaksajien etu, sanoo Uppala.

Arja-Riikka Nikkilä

Perussuomalaisten valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Timo Uppala luopuu kuntapolitiikasta. Suurin syy siihen on ajanpuute.

– Haluan, että on aikaa muuhunkin elämään. Valtuutetun työ vie paljon aikaa. En halua tulla puolilla valoilla kokouksiin vaan yritän ottaa asioista etukäteen selvää, sanoo Uppala.

 

Miksi sen pitää olla sellaista hieromista?”

Valtuustotyö on poikinut Uppalan mukaan onnistumisia, kuten valaistuksen saamisen Pähkinärinne–Linnainen kevyen liikenteen väylälle, kaupungin projektinhallinnan tehostumisen ja lupaukset muuttaa Sahatien asuntola päihteettömäksi.

 

Uppala kokee myös pystyneensä auttamaan yksittäisiä kuntalaisia esimerkiksi tontti-, koulu- tai pysäköintiasioissa, kun yhteydenottoja on tullut.

Työmäärään nähden valtuutettu pitää saavutuksiaan kuitenkin vähäisinä.

– Kunnallinen päätöksenteko on todella hidasta ja raskasta. En ymmärrä, miksi sen pitää olla sellaista hieromista.

Uppalan mukaan virkakoneisto on raskas, ja päätöksentekoa ohjaa Vantaalla ”näin on tehty aina ennenkin -mentaliteetti”.

– (Kari) Nenonen on vihdoin aloittanut taloudessa oikeansuuntaiset toimet. Toivottavasti ei vain ole liian myöhäistä.

Ensimmäisen kauden päättäjää turhauttaa myös se, että vaikutusmahdollisuudet kaupungin ylimmässä luottamuselimessä ovat lopulta vähäiset.

Monet asiat on päätetty valmiiksi jo siinä vaiheessa, kun valtuutetut saavat asiakirjat käsiinsä.

Valtapuolueet, kokoomus ja Sdp, pyrkivät sopimaan suurista linjoista etukäteen.

Pienten ryhmien vaikutusmahdollisuudet ovat äänestyksissä, joissa ne ovat vaa’ankielen asemassa. Näistä Uppala mainitsee esimerkiksi Helsingin ja Vantaan yhdistämisselvityksen ja kaupunginjohtajan valinnan. Perussuomalaisia ei myöskään sido ryhmäkuri.

 

Johtajakuvio oli farssi.”

– Kaupunginjohtajakuvio oli lopulta farssi. Kun kokoomuksen ehdokas ei mennyt läpi, (Jukka) Peltomäestä alettiin kaivaa tikulla vikoja. Toisaalta hän oli myös menetellyt väärin. Kun luottamus oli mennyt, ei hän olisi enää voinut jatkaa tehtävässään.

 

Poliittinen peli tuli tutuksi myös omassa puolueessa, kun Uppala halusi ryhtyä ehdolle eduskuntavaaleissa.

Osalle jäsenistä hänen tiukat talouspuheensa olivat liian oikeistolaisia. Puolueen smp:läinen siipi pelasi Uppalan pois ehdokaslistalta.

Perussuomalaiset tulivat viime kuntavaaleissa Vantaalla ryminällä läpi seitsemällä paikalla.

– Aluksi meihin suhtauduttiin ylimielisesti, kertoo Uppala.

Myöhemmin yhteistyö muiden ryhmien kanssa on sujunut valtuutetun mukaan hyvin.

Kritiikkiä saa kuitenkin media, joka on Uppalan mukaan suhtautunut perussuomalaisiin koko ajan kielteisesti.

Kommentit (37)

Kommentit

Tuommoistahan se on, kun politiikkaan pyrky perustuu "minä, minä, minä" -ajatteluun. Pettymyksiä tulee, kun ei pääsekään diktaattorina huseeraamaan, vaan yhteispeliä olisi osattava pelata. Niin kuin yhteiskunnassa yleensä aina.

asiaihminen

Niinpä.Turhaa on "Turhakkeita"kaivata,niin turhaan.Joku "konsultti"tuonkin "postin"hoitaisi?Ja me maksamme:(

Asiallinen

Ongelmia tulee nimenomaan siitä että vanhat valtapuolueet eivät saa mitään järkevää aikaiseksi ja monet vain jauhavat sitä mitä pitäisi tehdä, mutta eivät tee mitään. Ymmärrän sen hyvin koska on varmasti mieluisaa nostaa korkeaa palkkaa tekemättä mitään. Jos ei hyväksy Perussuomalaisten politiikkaa, ei heitä kuitenkaan tarvitse solvata. Itse äänestän Perussuomalaisia siksi että he ovat käytännönläheisempiä kuin vanhat puolueet joiden riveissä on vain politiikassa koko ikänsä olleita vailla minkäänlaista oikeata työkokemusta. Jos ei ole työkokemusta oikeasta työpaikasta, vähän vaikea sitä on tehdä järkeviä päätöksiä kun ei ole käsitystä millaista työntekijän/yrittäjän arki on verrattuna hikisen virastopossun kaupungin virastossa istumiseen.

Äänestäkää Perussuomalaisia

"Hikinen virastopossu", hmm... Onkos pahemmin perussuomalaisiakin äänestäneitä kunnan viran- ja toimenhaltijoita solvattu.

Voisipa nimimerkiltä jäädä muutamatkin sosiaalietuudet, koulutus, erilaiset luvat, päivähoitopaikat, vanhuspalvelut, kunnallistekniikan herkut ym. saamati, jos Vantaan virastossa ei istuisi "hikisiä virastopossuja". Ja jos vanhojen puolueiden valtuutettuina ei istuisi pienyrittäjiä, duunareita, virkamiehiä, eläkeläisiä ym.

Monille - etenkin persuille - on ylivoimaista ymmärtää, että kunta ei ole yritys. Kuntaa ei johdeta kuin voittoa tavoittelevaa yritystä. Kuntaa koskevia päätöksiä ei tehdä kuin suuria riskejä ottavien ja suuria voittoja kahmovien yritysten päätöksiä. Kunnallistalous ei ole kvartaalitaloutta.

Kunnallispolitiikalla pitää olla tietyt vakausasteet niin, ettei jokainen vaalikausi panna kaikkea uusiksi, vaikka se persujen mielestä olisi kovinkin fiksua. Jos suurisuuntaista muutosta joku haluaa, on idean oltava lainmukainen, sitä on lobattava ja hankittava sille enemmistön kannatus niin kuin demokratiassa kuuluu.

Joka ei kuntalaisille tasa-arvoa, puolueettomuuta, oikeusvarmuutta ym. tuottavaan byrokratiaan taivu, älköön lähtekö kunnallispolitiikkaan mukaan.

asiaihminen

"Ymmärrän sen hyvin koska on varmasti mieluisaa nostaa korkeaa palkkaa tekemättä mitään " .... hmmm niin varmaan, mutta missä niin voi tehdä?

Kokko, Hannu

Alkaa näyttää siltä että persut hajoavat omaan mahdottomuuteensa, kuten edeltäjänsä SMP tai toisella laidalla kommunistit. Kun on tarpeeksi änkyröitä porukka täynnä, löytyy niitä, jotka ovat mielestään enemmän oikeassa kuin muut ja sitten lähdetään perustamaan omaa porukkaa.

Joillakin persuilla on rakentava ote politiikkaan ja he ovat yhteistyökykyisiä, arvotavat muitakin, osaavat lobata viisaasti tärkeitten asioitten puolesta ja saada muitakin niiden taaksi.

Mutta sitten on näitä itse mielestään yliviisaita, jotka kuvittelevat runnomalla ja öykkäröimällä saavansa asiansa läpi ja kun ei niin käy, turhautuvat ja haukkuvat kaikki. Tämä Uppala taitaa olla vähän tämän sortin "sosialisti"!

Politiikkaan ei onneksi ole kenenkään pakko osallistua, joten sieltä pääsee kyllä pois muulloinkin kuin vaalikauden vaihtuessa.

Aarikka

Jokainen uudistuksia ajava kohtaa vastarintaa. Joskus joutuu hieman runnomaankin. Minusta se on vaan hyvä asia kun Perussuomalaiset kasvattaa osuuttaan valtuustosta.

Ja Hannu Kokolle kerron että kaupungin työpaikoissa on mahdollisuus löysäillä. Tuttavani on Espoon kaupungilla töissä ja kertoo karmeita työpakoilu-juttuja. Eipä se Vantaallakaan varmasti toisin ole.

Jokainen duuni, missä ei ole suoritusmittaria tai palkka kiinni työsuoritteesta, mahdollistaa löysäilyn.

mietiskelijä

Tarkoittaako löysäily samaa, kuin "nostaa korkeaa palkkaa tekemättä mitään"?
Onko paha asia, jos työntek ijällä on työpaikallaan hauskaa? Mikäpä olisi paras suoritusmittari vaikkapa omaishoitajalle, lastentarhan opettajalle tai uimavalvojalle. Miten uskot Perussuomaisten äänestämisen vaikuttavan työpakoilujutuista kertomiseen? Ketkä Vantaan työntekijöistä nostavat korkeaa palkkaa?

Mietintämyssy

Julkisen alan palkat ovat osin ohittaneet yksityisen alan. Toinen tärkeä huomio on tuo Uppalan mainitsema luottamusmiesten yksipuolinen tausta. Suuri osa on sidoksissa kaupunkiin. Se tuo etuja paremman aihetietämyksen muodossa, mutta valitettavasti näkökulmat yksipuolistuvat.

Nyt, kun näkökulmia kuntiin kaivattaisiin, olisi erittäin tervettä saada enemmän yksityisten alojen ihmisiä luottamustoimiin.

hypex76

Jos julkisen alan palkat ovat osin ohittaneet yksityisen sektorin vastaavat, siitä on vielä melkoinen matka korkean palkan nostamiseen tekemättä mitään. Vielä ei ole löytynyt vastausta siihen, että missä ja kuka niin voi tehdä.

Valtuusto koostuu sellaisista luottamushenkilöistä, joita vantaalaiset veronmaksajat ja muut äänioikeutetut sinne ovat äänestäneet. Ehdokkaan taustat ovat yleensä aika helposti selviteltävissä. Kyllähän meitä yrittäjiä sinne olisi hyvä saada, mutta kuten Uppalakin toteaa - luottamustehtävien hyvä hoito vaatii paneutumista ja sille täytyy olla aikaa.

Kokko, Hannu

Vaikka en H.Kokon mieliksi nimeäkään mitään tiettyä paikkaa tai suuntaa, jossa kaupungin työpaikalla voi olla tekemättä mitään, niin se ei tarkoita etteikö ilmiötä silti olisi olemassa. Se on helpompi olla olemassa nimenomaan julkisen sektorin paikoilla kuin yksityisellä sektorilla.
Tästä asiasta on aika turhaa väitellä, koska jokainen virkamiesten työtahtiin perehtynyt tietää, että työajalla avoimesti hoidetaan omia asioita kellokorttia leimaamatta ja kun töitä tekee löysällä tahdilla, niin joillekin ei edes enää muut tuo mitään töitä. Tämä on hei ihan totta elävästä elämästä.

Kun yksityisellä sektorilla tilanteet nykyisin muuttuvat nopeammin ja menee heikommin, porukkaa irtisanotaan sieltä arvoa tuottamattomasta päästä ja yritysten kulut pienenevät.
Kaupungin toiminnassa heikommin meneminen näkyy ainoastaan kaupungin kassassa, kun veronmaksajilta ei sinne tule rahaa. Mutta kukaan ei selvitä arvoa tuottamattoman työn ja löysäilijöiden osuutta ja niin he vaan jatkavat palkan nostamista vaikka työn tuloksena ei olisikaan mitään käyttökelpoista. Kaupungin virasta ei saa kenkää tuottamattoman työtahdin takia vaan ainoastaan jos selkeästi tekee jonkin virheen.

Mahdollisuus leppoisaan työtahtiin on johtanut siihen että julkisen sektorin työt kiinnostavat nuoria. Yksityisellä puolella joutuu kovalla suoriutumisella joka päivä lunastamaan työpaikkansa. Siinä on vissi ero.

mietiskelijä

Yleensä nämä tietyntyyppiset "konsultit" jotka tietävät ja osaavat kaiken ja itse saavat 50-70 €/h. Kun he alkavat laskemaan miten saisivat 8-12 € /h ansaitsevan henkilön tekemään työtä 2 € /h. Nythän he ovat jo siinä onnistuneet. Kilpailutusten ja muiden toimien johdosta jopa valtio ja kunnat teettävät täysin laittomia töitä, taloudellisen intressin nimissä. Suomalainen työ, sen laatu ja arvostus ovat tipotiessään. Eihän sitä kuntatyöntekijän työtä näy kukaan loppupeleissä tekevän yhtään sen halvemmalla. Tuloksellisuus näkyy sillä että näennäsesti siirretään henkilöitä toiselle momentille ja loppupeleissä se tarkoittaa toimeentuloluukkua, joka maksetaan eri momentilta. Sitten ihmetellään nuorten ja työikäisten enenaikaista syrjäytymistä ja eläköitymistä. Kalliita ovat konsulttien palkat ja toimet. Suurin itkun syy taitaa olla muissa lähtökohdissa, kuin työn kankeudessa tai kalleudessa, se saattaa olla vaikka oman aseman turvaamisessa.
Valtuusto ja luottamustyötoiminta perustuu yhteistykykyyn ja pitkään puurtamiseen. Nousukausien yrityksiä on helppo suitsia ja mitata tulokset ulos hetkessä. Kuntasektorin toiminta perustuu ihan eri lähtökohtiin

Ei kuntatyöntekijä

Kun toimin Vantaan tarkastuslautakunnan puheenjohtajana, olisin mielelläni ottanut kopin kaupunkimme hallintoa rasittavista kovapalkkaisista lorvailijioista. Sellaiseen on nimittäin syytä puuttua heti tavattaessa.

Sillä perusteella, että jonkun nimimerkin mukaan Espoossa eräs kaupungilla töissä oleva kertoo karmeita työpakoilujuttuja, on Vantaalla kuitenkin vaikea tarttua ongelmaan. Yhtään helpommaksi se ei tule sillä, että nimimerkki kertoo asiasta olevan turha väitellä tai että jokainen virkamiesten työtahtiin perehtynyt sen tietää.

Kokko, Hannu

Nimimerkki ei ole pyytänyt Kokkoa tai ketään muutakaan tarttumaan ongelmaan ja etsimään rikollisia. Nimimerkki osallistui Kokon itse aloittamaan pohdiskeluun. Kerron faktaa siitä mitä näen ja kuulen. Kyse on kuntasektorin konttoritöiden työkulttuurista yleisesti. Ketään ei tarvitse tämän takia lähteä ottamaan kiinni ajatuksella lainvastaisesta toiminnasta.

mietiskelijä

Kukas nyt oli rikoksista mitään puhunut ... tarkastuslautakuntahan ei ole poliisi, vaan nimenomaan hallinnon a rvioija ja kehittäjä. Eikös se juuri kuulu tarkastuslautakunnalle jos hallinnossa korkeapalkkaiset makaavat laiskana???

Mietintämyssy

Tämä olkoon osoitus siitä, mitä persut ajattelevat työtätekevistä toimistoapulaisista, kanslisteista, toimistosihteereistä ym. Kannattaa pienipalkkaisen toimistoapulaisen ja kanslistin miettiä kahdesti, äänestääkö persuja. Asetelma on tasan sama, kun töllöttimen kamera tavoittaa persujen kokoontumisessa iloisen mustan miehen. Onpa sellaisen nähty halaavan (hmm...) puoluelaisten Mestariakin. Onko järkeä tupata jos ei tykätä ja peräti halveksitaan?

asiaihminen

Pienipalkkaisella toimistyöntekijällä on kasa hommia pöydällään, eikä aikaa jää lintsamiseen. Esimies ja muut akateemisen koulutuspohjan "asiantuntijat" osaavat delegoida omat työnsä muille ja häipyä hoitamaan omia mukavampia asioitaan tai yllättäen näitä etätyöpäiviä kotoa käsin osuu just tasaisesti joka viikolle. Monet esimiehet ovat silti demareita.

mietiskelijä

7.8. mietiskelijä wrote: "Kyse on kuntasektorin konttoritöiden työkulttuurista yleisesti."
8.8. mietiskelijä wrote: "Pienipalkkaisella toimistyöntekijällä on kasa hommia pöydällään, eikä aikaa jää lintsamiseen."

Siis miten se menikään?

asiaihminen

Jos haluat kehittää Vantaan hallintoa Mietiskelijä, miksi et anna "tietojasi" Kokolle, joka niitä sinulta pyysi. Tarkastuslautakunta armasti hoitaisi homman, jos väittämääsi löysää tosiaan löytyy.

Taidat vain haluta räksyttää, et kehittää...

Mietintämyssy

Kyllä se tiedetään, että tarkastuslautakunta tai kaupunginhallinto ei itse voi olla kehittämisessä aktiivinen, koska eihän korppi korppia noki. Vaaditaan taas kuntalainen tekemään ilmiantoja ja todisteluja ja laittamaan asiaa vireille. Tämähän selvää.
Kuten sanoin, ei mulla ole sen kummempia intressejä, kunhan keskustelen. Voitte itse vetää johtopäätöksiä aiheesta ihan vapaasti. Minulla on omat kokemukset, teillä omat.

Alkuperäinen aihe kuitenkin koski sitä, että yksityisen sektorin ihmisillä ei ole aikaa osallistua kunnalliseen työhön riittävästi, mistä johtuen kunnan henkilöille avautuu mahdollisuuksia olla päättämässä oman työympäristönsä asioista politiikan kautta.
Tämäkin on tavallaan valitettavaa, mutta sillekään ei oikein voi mitään jos ihmiset ei jaksa.

mietiskelijä

En ole meidän tarkastuslautakuntaa miksikään korppilaumaksi kokenut, hyvin olemme ulkopuolisten arvionkin mukaan hommamme tähän saakka hoitaneet. Meidän arviointikertomus on nyt kahdesti peräkkäin palkittu Suomen parhaana.

Perussuomalaisia lautakunnassa muuten edustaa Mika Niikko ja hänen varanaan toimii Timo Uppala. Mietiskelijän logiikan mukaan perussuomaisesta yrittäjästäkin siis tulee kaupungin hallintoon valittaessa korppi joka ei korppia noki???

Kokko, Hannu

Olikos se niin, että 2/3 valtuutetuista on julkisen alan tehtävässä töissä ? Jos näin on, niin aika monella yksityisen sektorin työntekijällä ei ilmeisestikään ole aikaa ja jaksamista kunnallispolitiikkaan.

Lupaan kyllä miettiä tarkemmin tuota Kokon mainintaa korpiksi muuttumisesta. Myönnän, että se on mielenkiintoinen näkökulma, joka ei aikaisemmin olekaan tullut eteen. Tässä on puhuttu enemmänkin virkasuhteisista työpaikoista.

Täytyypä taas kiirehtiä töihin, kun jaarittelun aikaa ei ole enempää kuin se kahvitauko minkä yksityinen työnantaja on sallinut.

mietiskelijä

"Täytyypä taas kiirehtiä töihin, kun jaarittelun aikaa ei ole enempää kuin se kahvitauko minkä yksityinen työnantaja on sallinut."

Ymmärsikkö?

ilman kahvia

Puskista huutelijalle eli nimimerkille "epäasiallinen ihminen" (vai mikä se nyt oli) vastaan, ettei kyse ole Uppalan jaksamisesta vaan ajanpuutteesta. Yksityissektorilla työskentelevällä on aika vaikea löytää luottamustehtävien huolelliseen hoitamiseen vaadittua aikaa.

En muistaakseni ole ollut yhdestäkään valtuuston kokouksesta poissa, jostain koko päivän kestäneestä seminaarista olen joutunut olemaan pois.

Julkisen sektorin työpaikoista: suorittavassa portaassa asiakasrajapinnassa on liian vähän tekeviä käsiä. Tätä viestiä olen saanut ikäihmisten kodeissa todella tärkeää työtä tekeviltä lähihoitajilta. Samaa viestiä on kuulunut myös päiväkodeista.

Kumpaankin asiaa tiedusteltaessa on tullut vastaus, että lain vaatimukset täytetään. Käytännössä tämä on vaatinut sankarisuorituksia alimmalla tasolla.

Kovin ylentävää ei ole kuulla ja nähdä miten mm. päiväkotien henkilökunta ostaa omilla rahoillaan kirppiksiltä leluja ja rahtaa itse vapaa-ajallaan huonekaluja päiväkoteihin. Suuria summia ei tarvittaisi, jotta nämä asiat saataisiin kuntoon.

Samaan aikaan kaupunki tukee mm. poliittisia järjestöjä, puolueita, lukuisia maahanmuuttajayhdistyksiä, ammattitaiteilijoita ja ammattitaiteilijaryhmiä. Käynnistellään myös kaikenlaisia projekteja, joihin ensin hankitaan ELY-keskukselta osa rahoituksesta ja sitten tullaan lautakuntaan hakemaan loppurahoitusta, jottei ELY-keskukselta saatua rahoitus evättäisi.

Mm. näiden epäkohtien oikeaan priorisointiin ole löytynyt lukuisista yrityksistä huolimatta yhteistä säveltä, eikä kyse ole änkyröinnistä ja yhteistyökyvyttömyydestä.

Kaiken yksittäisen hyvän tahdon lamauttaa ryhmäkuri, joka SDP:ssä ja Kokoomuksessa on todella käsittämättömän vahvaa. Rohkeimmat lautakuntien jäsenet tai valtuutetut ovat jopa uskaltaneet äänestää tyhjää!

Vantaan kaupungilla suurin menoerä on henkilöstömenot. Kuten jo aiemmin mainitsin, suorittavassa portaassa väkeä on liian vähän. Hallinnossa rakennellaan kaikenlaisia organisaatioita ja virkoja vakinaistetaan kovaa vauhtia. Toimialoilla on myös omia tukitoimintoja. Joillain on aikaa miettiä päätösten ja toimenpiteiden sukupuolivaikutuksia pää punaisena. Näistä on pakko löytyä jatkossa säästökohteita.

Kaupungilla on töissä n. 12000 henkilöä. Keskimääräinen sairaspoissaolo työntekijää kohden on muistaakseni 21 päivää / vuosi! Siis neljä viikkoa vuodessa! Siihen kansalliset pyhäpäivät ja pitkät lomat päälle. Aika vähän jää tehokasta peliaikaa veronmaksajien palvelemiseksi.

Olen myös saanut kaupungin työntekijöiltä eri toimialoilta yhteydenottoja valtuustokauden aikana joissa on toivottu räikeisiin epäkohtiin puuttumista. Ei kaikki tämä ole siis ollut täysin tuulesta temmattua ja toisaalta osoittaa kuinka hienoja ja rohkeita ihmisiä organisaatiosta löytyy.

Jatkan edelleen kunnallisen päätöksenteon seuraamista, omalla rajoittuneella ja liian suoraviivaisella ymmärrykselläni. Kirjoitan blogiini päätöksistä omia huomioitani. Vaikka vaan "asiaihmisen" ja muiden kiusaksi.

Timo Uppala

Kaikin mokomin Timo Uppala kera kollegoittensa voi jatkaa plokkaamisiaan, ei kiusaa vaan pikemminkin päin vastoin. Politiikkaa tehdään puhumalla ja kirjoittamalla. Ihmisyhteisössä, kaupunginvaltuustoissa ja muilla poliittisilla areenoilla sanansäilä on paras "ase".

Sitä vain ihmettelen, että mitä tapahtuisi, jos kaikki vetäytyisivät vastuusta kuten persut jäämällä oppositioon valtakunnanpolitiikassa ja Uppala jättämällä valtuuston?

Tällaisenä pitkän henkilöhistorian ja työuran omaavana olen usein saanut havaita, että hyvät ideat ja epäkohtien korjaussuunnitelmat menevät yhteisöissä läpi erinomaisen hitaasti. Ihmisolennolle luontaista muutosvastaisuutta on myös persujen ja Uppalan maahanmuuttokriittisyys, mutta niin vain maailman muuttuessa on persujenkin ja Uppalan muutosvastaisuuden liennyttävä.

"Vanhojen puolueiden" edustajat tietävät, että hyvää ideaa pitää lobata ja hankkia sille kannattajia. Usein käy niin, että idea menee jonkun jälkeentulleen piikkiin, jolloin alkuperäistä ideoija on eläkkeellä tai maan povessa. Mitä väliä sillä on? Pääasia, että kehitys kehittyy suotuisaan suuntaan.

Sitä olen usein ihmetellyt, miten persut tyytyvät pintatietoon. Ehkä Uppalankin olisi kannattanut syventyä sairauspoissaolojen substanssiin. Montako syöpäsairasta, moniko kuoli pitkän sairausloman päätteeksi? Onko työtahti kiristetty äärimmilleen niin, että työntekijät uupuvat laitoshoitoon? Samoin projektien kansalliset ja EU-avustukset - kaikki edellyttävät myös omarahoitusta. Ja myös kuntalaiset tarvitsevat leipää ja sirkushuvia, vaikka korkeakulttuuri ja modernin taiteen luojat eivät persuja miellyttäisikään.

Niin että kannattiko alkuunkaan pyrkiä valtuustoon, jossa työ on ryhmätyötä ja valtuutetusta ei tule diktaattoria?

asiaihminen

Uppala on seurannut asioita ja niiden kehittymistä läheltä sekä valtuustossa että VAPAS-lautakunnassa, johihin myös allekirjoittaneella on näköala.

Valitettavasti Timo on oikeassa ja oikealla asialla, edelleen on aikaa kaikenlaiseen maailmanparantamaiseen ja "koko kaupungin läpäiseviin, tärkeisiin arvoihin" kuten esim. Uppalan mainitsema sukupuolivaikutusten arviointi ymsyms. Pitää paikkansa, että näitä asioita varten on ihan oikeita ihmisiä aidosti töihin palkattu samalla kun kuntalaisia palvelevaa henkilömäärää on vähennetty.

Nämäkin rahat on otettu pois normaalista, tavallisia kuntalaisia palvelevista toiminnoista sekä niiden tekijöiltä. Mielenkiintoista nähdä, mihin tulevat organisaatiomuutokset Vantaata vievät, tässä on yksi merkitävimpiä tekemisen paikkoja kaupunginjohtaja Nenoselle hallinnon uskottavauuden palauttamiseksi.

Loppujen lopuksi kaupungin toiminnoissahan on kyse palvelujen järjestämisestä, ei eri intressiryhmien agendojen ajamisesta -tai pitäisi olla. Vantaalla on tämä punainen lanka hukassa, rahat kyllä riittävät kun ne ohjataan oikeisiin asioihin viisaalla valmistelulla ja päätöksenteolla sekä oikealla arvopohjalla.

Uppala on huomannut huuhaa-kauppiaat ja kritisoi sitä, ei koko järjestelmää sinänsä. Olen vantaalaisena äänestäjänä Timon linjoilla viestinsä asiasisällöstä, sitä tosin hiukan eri menetelmillä edistäen.

Katsoja ja kokija

Minä ainakin annan ääneni ehdokkaalle, joka ajaa minulle tärkeitä asioita. Niitä saa ajaa välillä hieman kyynärpää-taktiikallakin jos on tarve. Kok.Dem-puolueesta on hankalaa löytää sopivia edustajia, mutta kuten nim.asiaihminen kirjoittaa, lammaslauman sieltä kyllä saa.
Jos valtuutetulla ei ole muuta lopputulosta kuin päätyä lammaslaumaan ja ryhmäkuriin, niin on se varmaan masentavaa.

Kehitys ja muutos eivät synny sillä että, ryhmäjohtaja kertoo laumalle mikä jokaisen mielipide on oltava. Pidän harmillisena sitä, että vihreiden, persujen ja keskustan piiristä on vähemmän mahdollista löytää hyvää ehdokasta, koska Kok.Dem -puolueelle pitäisi kylla saada stoppi Vantaalla.

Terveiset kahvitauolta :)

mietiskelijä

Vai että ryhmänjohtaja kertoo ;) Saisikohan Kähärän Siku demarivaltuutetut hiljaisiksi, jos heittäisi heille mitä mieltä heidän on oltava. Useampiakin tahtopoliitikkoja seuranneena sallinette hymyillä ajatukselle. Varmana niin mietiskelijän on paras pyytää yksityiseltä työnantajaltaan kahvitauko per tunti että saisi syvennyttyä valtuustoryhmien sisäisiin työskentelytapoihin.

Mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin demarivaltuutetuillakin on mielipiteitä laidasta laitaan. Jotkut ovat olleet innolla yksityistämässä kaikenlaista ja toiset eivät yksityistäisi yhtään mitään. Yhä edelleen löytyy jokunen, joka lyö puoluetoveria raamatulla päähän. Jotkut tuntuvat pitävät kovaakin älämölöä omistaan etenkin, jos on kyse nk. omantunnonkysymyksistä. Niistä usein keskenään täydellisessä ristiriidassa olevista mielipiteistä taivutellaan ja kootaan enemmän tai vähemmän onnistunut kompromissi.

Kyse on kuntalaisista ja kuntalaisia palvelevan kunnan mahdollisimman hyvästä toimivuudesta. Kuntaorganisaatio on kuntalaisia varten eikä päinvastoin.

Toiminnan kannalta on virkamiesten kyettävä aistimaan kunnallispolitiikassa jonkunasteinen ennustettavuus ja jatkumo. Populisteille on luonnollista meuhkata ja kääntää nuttua niin että napit lentävät, jolloin asioita valmisteltaessa kukaan ei voi tietää, miten minäkin päivänä populisti asioihin suhtautuu. Kuntalaisten eli äänestäjien nilkkaan populismi pahiten potkaisee.

asiaihminen

Aivan, Vantaahan on menestynyt loistavasti vertailtaessa pk-seudun kuntia tähän asti jatkuneen vasemmistolaisen kokoomusdemokraattisen politiikan ansiosta.

Ennustettavuus ja jatkumo on karmeaa. Toivottavasti Nenosen johdolla vihdoin suunta muuttuu.

Kumma juttu, että ilmeisen syvältä ja läheltä demariryhmää tuntevan "asiaihmisen" ihannoima demariryhmä on ollut äänestyksissä poikkeuksetta yksimielinen vaikka noin laaja kirjo eri ajatuksia ryhmästä löytyy. Tuurilla vissiin mennyt äänestys aina samalla lailla koko ryhmällä.

Timo Uppala

Enpäs Vantaata Hesaan, en Espooseen enkä Kauniaisiin vaihtaisi. Vantaalla, Helsingillä ja Espoolla on omat etunsa ja heikkoutensa. Niiden vastapainoksi Kauniainen on vapaamatkustaja, joka kuorii kermat päältä eli kauniit ja rikkaat, joita esimerkiksi Vantaan työpaikat elättävät. Kauniainen ei esim. ole kaavoittanut ensimmäistäkään aravavuokrataloa, joissa persut voisivat asua.

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla on jotkut asiat hoidettu hyvin ja jotkut huonosti. Joskus jonkun talous on kestävällä pohjalla ja toisen kerran taas ei. Kunhan Hesan energiasoppa selviää, sekään ei ehkä enää himoitsee guggenheimeja ja tunneleita Tallinnaan. Metron myötä Espookin saa rupusakkia riesakseen ja joutuu ottamaan lusikan kauniiseen kätöseensä. Vantaa taas on investoinut hiukka suuruudenhullulla tavalla, mutta kyllä ne investoinnit vielä palaavat takaisin korkojen kanssa kaupungin kassaan. Uskon minä.

Ja demareiden erimielisyys ryhmäkokouksissa ja yksimielisyys kompromissien takana edustaa juuri sitä yhteishenkeä, jota kestävä politiikanteko tarvitsee. Senhän sanoo jo järki: meidänkin perheessä käydään jostain isosta hankinnasta kova sanasota kotona, mutta totuuden hetkellä teemme kauppiaalle yksimielisen esityksen emmekä siis osta esimerkiksi kahta tauluteleviisiota pieneen olohuoneeseemme :)

asiaihminen

Mikä ettette puolin ja toisin toisianne toiveikkaina lähestyisi? Elämää se vain on. Mutta palaan tähän, minkä Uppala wrote: "Kaupungilla on töissä n. 12000 henkilöä. Keskimääräinen sairaspoissaolo työntekijää kohden on muistaakseni 21 päivää / vuosi! Siis neljä viikkoa vuodessa!"

Yksityisyrittäjän perusluonteeseen kuuluu epäillä työntekijöitä työajan ja kaiken muunkin varastamisesta, joten suotakoon se Uppalallekin. Kaupungin henkilökunnasta kuitenkin enemmän kuin puolet työskentelee kuntalaisten kanssa kasvokkain. On lastentarha- ym. opettajia, hammas-, yleis- ym. lääkäreitä, sairaan-, terveyden-, kodin-, fysikaalisia-, lähi- ym. hoitajia, joiden en soisi pärskivän enkä muutoinkaan tartuttavan tauteihinsa muita ihmisiä. Oman osansa sairauslomiin vaikuttaa varmasti henkilöstön niukkuus, kova työpaine ja sijaisten puute,mutta myös se, että raskasta hoitotyötä tekevät ikääntyvät siinä missä muukin Vantaan väestö.

Toivoisinpa, että Uppalan ym. kaupungin henkilökuntaa leimaavia viestejä pilkan kohteet lukisivat ja miettisivät, ketä ja mitä puoluetta kannattaa äänestää. Ei aihetta enempään ;)

asiaihminen

En ole törmännyt yhteenkään vantaalaiseen demaripoliitikkoon, josta olisi jäänyt käsitys, että hän kuuntelee minun asiaani enemmällä huomiolla kuin sillä mitä mieltä puolue on.

Siksi mietiskelen, että ketä pitäisi äänestää..... ja tietysti otan ajatusta virittävää kahvia tässä kohdin.

mietiskelijä

Kokoomuksen ja SDP:n valtuutetut nyt vaan sattuvat olemaan ne, jotka oikeasti vaikuttavat, eivätkä vähiten osaamisensa ja kokemuksensa ansiosta. Politiikkaan on viime vuosina tullut jännä pyrkyreiden ja onnen onkijoiden trendi. Vaaleissa mennään kyllä läpi utopistisilla lupauksilla, mutta kun sitten aikanaan on oivallettu, miten hirvittävän iso työ pitäisi tehdä, ihan itse, ihan pienenkin aloitteen läpiviemiseksi, on moni tullut toisiin aatoksiin poliittisen uran eduista, gloriasta ja välttämättömyydestä oman pätemisen tarpeensa kanavoinnissa.

Kettunen