Paikalliset

Tältä näyttää uusi äitiyspakkaus – katso kuvat

Kelan äitiyspakkauksen ottavat lähes kaikki uudet vanhemmat, joskin pakkauksen sisältö ja erityisesti värisävyt aiheuttavat tiukkaa keskustelua nettipalstoilla.

Kela

Syksyllä jakoon tuleva uusi äitiyspakkaus jatkaa perinteisellä linjalla. Tuotteita on runsaasti ja värisävyt ovat neutraaleja. Lisäksi uudessa laatikossa näkyy nyt ensikertaa design.

Sukupuu-pahvilaatikon on suunnitellut Johanna Öst Häggblom. Laatikon design valittiin suunnittelukilpailussa, jonka Kela järjesti vuosi sitten Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijoille.

Vaatteisiin on pakkauslaatikon sävyjen mukaisia maanläheisiä värejä, kuten harmaata, ruskeaa, valkoista ja beigeä, mutta myös piristävää oranssia ja turkoosia. Asuissa seikkailevat pöllöt ja siilit, sekä norsut, tiikerit ja pandat.

Ulkohaalarin lisäksi pakkauksessa on sekä vanupuku että merinovillahaalari. Ulkohaalarin väri on aiempaa tummempi, ja lahkeissa on nyt säädettävät kumilenkit. Haalarissa ja siihen kuuluvissa rukkasissa ja töppösissä sekä peitemakuupussissa on käytetty kierrätyskuitua. Mukaan valittiin myös sukkahousut, jotka ovat viimeksi olleet pakkauksessa monta vuotta sitten.

Kela on ollut vahvasti mukana World Design Helsinki 2012 -vuodessa.

– Olemme järjestäneet äitiyspakkauslaatikon suunnittelukilpailun lisäksi äitiyspakkausnäyttelyn Virka Galleriassa, etuusjohtaja Anne Neimala summaa.

Suosituksi osoittautunut näyttely on esillä Helsingin kaupungintalon Virka Galleriassa 2. syyskuuta asti.

Kommentit (20)

Kommentit

Onpas poikamaiset värit!

Onpas poikamaiset värit!

Hyi minkälaisia värejä!

Hyi minkälaisia värejä! Likaisen oranssia, oranssia ja harmaata. Ja pienelle vauvalle suunniteltu, kuka voi olla näin ääliö, että laittaa vauvanvaate varustukseen kamalia värejä joita ei edes aikuinen päällensä laittaisi. Meille syntyy syksyllä sukuun uusi jäsen, mutta noin rumaa roinaa ei todellakaan meidän uudelle prinsessalle laiteta. Laatikko paras ottaa rahana, sillä saa edes pidettäviä vaatteita eikä tarvitse lapsen kulkea, kuin kerjäläinen! Eipä ole koskaan ollut äitiyspakkauksen sisältö näin kamala.

Olen kuullut niin paljon

Olen kuullut niin paljon valituksia kuinka rumia ja kauheita vaatteita äitiyspakkauksessa tulee, lisäksi suurimmalla osalla laatikon saajista on varaa pistää pakkauksen vaatteet kirppikselle myyntiin/antaa pois ja ostaa H&M:stä uudet--minusta koko pakkauksen lahjoittamisen voisi lopettaa ja suunnata nekin rahat johonkin tarpeellisempaan kohteeseen. Tai sitten pakkauksessa voisi olla joku tuloraja, että sen saisi todelliseen tarpeeseen.

Osalle perheitä pakkaus tulee

Osalle perheitä pakkaus tulee aivan varmaan tarpeeseen, ja osalle taas aivan sama miten yhteiskunnan varoja haaskaavat menemään. Yhdyn tuloraja-ajatteluun, eli Kela voisi linjata pakkaukset perheille tietyn vuosityötulorajan mukaan, ja yksinhuoltajat voisi valita ottaavat pakkauksen vastaan tuotteina, rahana vai ei ollenkaan. Opiskelijat, jotka asuvat kotona, jäävät lähes poikkeuksetta ilman opintorahaa. Ohjataan ylijäämä nuorten opiskelun tukemiseen.

Samaa mieltä. Joku tolkku on

Samaa mieltä. Joku tolkku on oltava silloin, kun maksutonta jaetaan, ilmaisia pakkaukset eivät ole vaan kyllä veronmaksajat ne maksavat. Jos esim. äitykkä jo lähtökohtaisesti haukkua louskuttaa pakkauksen, niin pitäisi jakajalla olla kanttia sanoa, että tuossa on ovi. Tämä on sitä samaa oman pesän likaamista, josta on keskusteltu jo muissa yhteyksissä. Veronmaksajat maksavat ja kunta järjestää päivähoitoa, opetusta, terveydenhuoltoa ja jos mitä, mutta kun joillekin mikään ei riitä. Turpa rullalla koko ajan...

Äitiys pakkauksen vaatteet

Äitiys pakkauksen vaatteet vaihtelevat vuosien mukaan ja ovat olleet aikaisemmin hyvin kauniitakin. Hempeitä värejä jotka sopivat pienelle lapselle. Samalla rahalla saa pakkaukseen kauniin värisiä vaatteita, miksi annetaan jonkun valita rumia värejä, samaa se kangas on ja hinta. Ties, vaikka olisi joku kateellinen eukko, taas ollut valitsemassa ja mielessänsä oikein suunnitellut, että erottuupa nyt köyhän kakarat! Ilkeyttään ja suomalaista kateuttaan. Ja tämmöistä meidän ei pidä eikä tule hyväksyä dmokratiassa. Sivistysvaltiossa ei näytetä ovea, varsinkaan veronmaksajalle, eikä avustettavalle, jos kukaan ei saa arvostella mihin veromaksajan rahat käytetään ja kuinka ne käytetään, niin ollaan entisessä Neuvostoliitossa tai vähintäänkin kommunismi diktatuurivaltiossa. Arvotella saa ja pitääkin, kun yhteiskunnan varoja käytetään!!!!

Niukkoja ja asiallisia olivat

Niukkoja ja asiallisia olivat 60-luvun äitiyspakkaukset ja ylen kiitollisina ne otettiin vastaan. Parempi puolisko vielä muistuttaa, ettei niiden sisältö riittänyt kuin niukasti alkuun. Koko ajan piti hankkia uutta ja kerjätä sukulaisten vanhoja. Sama lienee nykyisin, inputit ja outputit kiihdyttävät kiertoa. Makuja on niin monelaisia, yksi tykkää äidistä ja toinen tyttäristä ja kolmas värjäämättömistä ja myrkyillä käsittelemättömistä puuvillaisista vaatteista. Aikaisemmin ulkomailla saatiin suurta suosiota osaksemme kun kuskattiin suomalaisia pliisun valkoisia puuvillakypäriä ja potkupukuja viemisiksi. Ei liene köyhän eikä rikkaan lapsi pelkän äitiyspakkauksen varassa. Vieraita ja vierailuja varten kuuluu olevan näillä Dioreilla ym. vaatehtimoilla omat peipimallistot ;)

Juu,u kyllä muistan oikein

Juu,u kyllä muistan oikein hyvin 60-luvun pakkaukset. Sai valita tytölle ja pojalle omat laatikkonsa. Ja poikani syntyi siihen aikaan ja kyllä oli kauniin vaalean sininen makuupussikin, josta sai helpolla suojapuvun, kun lapsi kasvoi. Muut vaatteet olivat valkoisia ja vaalean sinisiä, tai tytölle vaalean punaisia. Ja olivat kauniita. Ainoastaan alushousut olivat vähän niin ja näin, mutta nekin valkoisia ja menivät potkuhousujen alle. 70- luvulla oli ajan henkeen ruskea ja valkoinen, enimmäkseen valkoista. 80-luvulla alkoi jo tulla vaaleankeltaistakin, mutta enimmäkseen pysyttiin valkoisessa. Nyt 2012 näkyy olevan likaisen lattiarätin värisiä vaatteita, vaikka kauniin väriset ja valkoiset maksaisivat aivan saman verran!

Linssinviilari, Oikeassa

Linssinviilari, Oikeassa olet, ihan samalla rahalla saa neutraaleja vaaleita ja valkoisia. Miksi joku keksii tehdä pakkauksen sisällön epämiellyttävillä vaatteiden väreillä? Olisi sitten kaikki valkoista. Eikä todellakaan sivistyneessä demokraattisessa valtiossa kenenkään tarvitse mennä kumartelemaan ja tyytyä kaikkeen mitä eteen työnnetään. Meilläkin Suomessa ei ole yhtään ihmistä joka ei saisi muodossa tai toisessa yhteiskunnan avustusta. Ajatelkaapa lääkäri-, sairaala-, hammashoito-,lääkkeet-,asumistuet-,toimeentulotuet-,lapsilisät-,äitiyspakkaukset-,eläkkeet-,sairauspäivärahat,-työmatkakulut-,opintotuet-, julkinenliikenne-, tie- ja vesirakennus, voi listaa voisi jatkaa, vaikka kuinka pitkään. Jos kaikkeen oltaisiin tyytyväisiä ilman minkäänlaista kritiikkiä, niin eihän tämä enää olisikaan sivistysvaltio, jossa yhteisesti pelataan kaikki kaikkien hyväksi. Eikä periaatteella, köyhät kyykkyyn! Ei todellakaan! Ei kenenkään tarvitse mennä mihinkään luukulle kumartamaan ja niiaamaan, että kiitos nyt, kun saan vähän asumistukea tai kyllähän minä tyytyisin vähempäänkin opintotukeen. Kun tämä Suomen valtio on saatu suurella vaivalla ja työllä näinkin hyvään järjestelmään niin ei todellakaan kaipaa ketään tukien ja avustuksien alas ajajaa tai murentajaa tähän yhteiskuntaan. Yleisillä avustuksilla ja yleisillä töillä verovaroin annetut- saadut tuet kuuluvat länsimaiseen demokratiaan, niin minä en jaksa ymmärtää näitä kateellisia, jotka itse ovat kitisemässä (koska juuri sitä tukea itse eivät saa tai tarvitse), joka avustuksesta jotka sivistysvaltioissa kansalaisten hyväksi on järjestetty. Kaikki hyväkö täytyisi romuttaa, kun suomalainen ei pääse siitä perisynnistään eli kateudesta joka vie kalatkin vedestä!

"Sivistysvaltiossa ei näytetä

"Sivistysvaltiossa ei näytetä ovea, varsinkaan veronmaksajalle, eikä avustettavalle, jos kukaan ei saa arvostella mihin veromaksajan rahat käytetään ja kuinka ne käytetään, niin ollaan entisessä Neuvostoliitossa tai vähintäänkin kommunismi diktatuurivaltiossa." Juurikin siksi arvostelen sitä, mihin veronmaksajien rahat käytetään--sellainen ei ole oikeasti avun tarpeessa oleva "avustettava", joka ei osaa olla tyytyväinen siitä, että lahjaksi tavaraa saa vaan kitisee vaatteen väristä. Hävettää kaikkien valittajien puolesta! Ja vai vielä tytölle punanen ja pojalle sininen. Voi voi kun kaikkia on niin mahdotonta miellyttää..no mites sitten ne joilla ajan hengen mukaan pyritään sukupuolineutraaleita olemaan..

Eräs, häpeile mitä häpeilet.

Eräs, häpeile mitä häpeilet. Tekopyhyyttä ja kateellisuutta sun kommentis, kaikki tyystin. Sukupuolineutraaleita ei ole, kuin punavihreät. Ja pidä edes nimimerkkis samana, sut tunnistaa kijoitustyylistäs. Olet katkera ja kateellinen!

"Ajatelkaapa lääkäri-,

"Ajatelkaapa lääkäri-, sairaala-, hammashoito-,lääkkeet-,asumistuet-,toimeentulotuet-,lapsilisät-,äitiyspakkaukset-,eläkkeet-,sairauspäivärahat,-työmatkakulut-,opintotuet-, julkinenliikenne-, tie- ja vesirakennus, voi listaa voisi jatkaa, vaikka kuinka pitkään. " Kyllä, ja aika moni näistä tuista on tarpeellisempi kuin äitiyspakkaus, jonka väritkin on saajalleen niin kovin huonot. "Ei kenenkään tarvitse mennä mihinkään luukulle kumartamaan ja niiaamaan, että kiitos nyt, kun saan vähän asumistukea tai kyllähän minä tyytyisin vähempäänkin opintotukeen." Ei tarvitse, mutta voisi arvostaa sitä, että täällä yltäkylläisyyden valtiossa tälläisiä etuja on olemassa. "Sukupuolineutraaleita ei ole, kuin punavihreät." Niin? Eli he ovat siis väärässä. Onko sinulla tutkimustuloksia siitä, että minkävärisistä vaatteista valtaosa ihmisistä tykkää vai ovatko mielestäsi demokratiassa toiset demokraattisempia kuin toiset?

"Kun tämä Suomen valtio on

"Kun tämä Suomen valtio on saatu suurella vaivalla ja työllä näinkin hyvään järjestelmään niin ei todellakaan kaipaa ketään tukien ja avustuksien alas ajajaa tai murentajaa tähän yhteiskuntaan." Kuinka paljon nykyvanhempi on tämän hienon järjestelmän eteen nähnyt suurta vaivaa ja työtä--pöh.

Eräällä se kateus , vaan

Eräällä se kateus , vaan paistaa. Älä puhu itse mitään demokratiasta, kun omat juttusi ovat neuvostoaikaista diktatuuria! Sitä mitä et itse tarvitse et antaisi toisillekkaan ja kun sinun on väkisin hyväksyttävä, että äitiyspakkaus jaetaan jokaiselle, niin sinun pitäisi saada päättää, kuinka rumia ne kuteet siellä olisi, ettei kukaan, vaan saisi sellaista hyötyä mitä itse et voi saada!! Täytyy olla kamala olo noin kateellisella ihmisellä!! Ja se paistaa joka jutustasi, määräilemään täytyisi päästä joka asiaan. Ja mitään ei kenellekään suo. Tutkimustuloksia ei ole sinullakaan muuta, kun mitä punavihreet syöttää!!

Minusta on oikein hyviä

Minusta on oikein hyviä värejä. Harmaan ulkoilupuvun kanssa voi yhdistää pinkkiä, mustavalkoista, vihreää, vaalean sinistä tms. Esim myssynä. Oranssiharmaaraidallinen body on todella kaunis. Tosi virkistävää ettei ole niitä iänikuisia vaaleanpunaisia ja -sinisiä. Imelät pastellit on aika kauheita ja etenkin pienille tytöille ei tunnuöytyvänkään muuta kuin vaaleanpunaista. Miksi lapset ylipäätään pitäisi pukea sukupuolen mukaiseen väriin? Itse opin jo lapsena inhoamaan punaista väriä kun aina kaikessa tytölle punainen ja veljelle sininen.... Eihän tuo äitiyspakkaus sisällä kuin muutaman perusvaatteen joiden lisäksi voi hankkia lapselleen mielin määrin omaa lempiväriään....

Pedagokisesti parhaat värit

Pedagokisesti parhaat värit lapsen kannalta ovat oranssi, punainen ja keltainen - kirkkaat lämpimät värit. Sen sijaan vaaleat hempeät sävyt näkyvät vauvan silmin betoninharmaina - niitä myydään aikuisten silmille, ei lasten iloksi. Pakkauksen vaatteiden värien tulisi tukea lasten kehitystä ja ilahduttaa ensisijaisesti vauvoja, ei pelkästään vanhempia. Kyllä äitiyspakkaus on ollut ainakin minulla hyvään tarpeeseen, vaikka suosinkin palonestonaineista ja värien myrkyistä peseytynyttä käytettyä vaatetta pienimmille.

Vaikka tuo olisikin Kauppisen

Vaikka tuo olisikin Kauppisen kunnallisvaalimainos, niin silti sanon, että sisältö on asiaa. Pienen lapsen ihoa vasten värjäämätön, usein pesty puuvilla tai pehmeä pellava on varmasti paras, koskapa näin vanhemmiten itsekin huomaa herkistyneensä kaikenlaisille mönjille, joita kankaissa tuntuu olevan. Etenkin mustaa tai tummaa trikoota jos ei ole pesty, niin näppyjä tulee. Jos näette meikäläisen ikäisiä virttyneissä yöpaidoissa niin turha säikähtää.

Tuntuu aika hullulta, että

Tuntuu aika hullulta, että äitiyspakkaus nostattaa vuosittain aina paljon hälinää. Hyvä asia, hyviä perusvaatteita ja kaikkia ei voi miellyttää, onhan se nyt selvä! Jokainen ottakoon rahana tai vaatteina ei kai siitä tarvitse sen kummempaa polemiikkia nostaa. Minusta ainakin keltainen on varmasti vauvalleni juuri ihanan pirteä väri ja on kai sitä muutakin mietittävää elämässä kun vauvan vaatteiden väri... Voi vaikka nautiskella ihanasta vauvasta ja sen pienistä mutruiluista ja kurtisteluista oli sillä sitten vaaleansinistä, kirkkaan keltaista tai tumman harmaata päällä.

Thanks tuleva äti! Noinhan se

Thanks tuleva äti! Noinhan se menee, että vajaat 60 000 synnyttäjää per vuosi koostuu gravideista, joista osa on sitä, tätä, tuota ja muuta mieltä. Silti nimenomaan vasemmisto kun aikoinaan taisteli synnyttäjille äitiyspakkauksen, he tarkoittivat juuri sitä mitä monet nuoret tulevat äidit haluavat: vaatteita vauvoilleen.

Absoluuttinen mauttomuus!

Absoluuttinen mauttomuus!

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu