Puheenaihe

”80 prosenttia suomalaisen yhteiskunnan tasa-arvo-ongelmista koskee miehiä”

Henry Laasanen suunnittelee yhä väitöskirjaa miesten tasa-arvo- ongelmista. - Tällä hetkellä tutkimus on jäissä, koska olen työttömänä.

Huhtikuu 2012. Henry Laasanen on kutsuttu TV2:n ajankohtaisohjelma Hulluun juttuun keskustelemaan tasa-arvosta.

Ohjelman työryhmä on pyytänyt Laasasta lähettämään heille jo etukäteen viiden tasa-arvo-ongelman listan.

Laasanen osaa listan ulkoa: asevelvollisuus, yksinäisten miesten syrjäytyminen, miesten naisia lyhyempi elinikäennuste, poikien huono koulumenestys ja miesten heikko asema huoltajuuskiistoissa. Asioita, joista hän on kirjoittanut vuosia.

Lokakuu 2012. Laasanen sulkee television. Keväällä nauhoitettu ohjelma on juuri päättynyt.

Laasanen on lopputulokseen sekä tyytyväinen että tyytymätön.

Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Outi Pajala on myöntänyt, että asevelvollisuus on tasa-arvo-ongelma.

Armeijapakko nousee myös ihmisoikeusprofessori Pekka Länsinevan top viisi -listalle.

Se ei tosin ole Laasaselle yllätys.

Asevelvollisuutta on ruodittu muun muassa tasa-arvovaltuutetun toimistossa. Viimeksi asian oli esillä vuonna 2005, jolloin toimisto pyysi puolustusministeriöltä kantaa aiheeseen.

Ministeriöstä vastattiin, että ”asevelvollisuus on Suomessa katsottu tarkoituksenmukaiseksi säätää vain miehille eikä ole tarvetta laajentaa sitä koskemaan myös naisia”.

Siihen se sitten jäi.

Asevelvollisuus on tyyppi-esimerkki miesten tasa-arvo-ongelmista: kaikkien mielestä tilanne ei ole reilu, mutta hei, ei sille nyt mitään voi.”

Tämä on Laasasen mielestä ”miesten tasa-arvokysymysten käsittelylle tyypillisistä”.

Silloinkin, kun ongelma myönnetään, sille ei tehdä mitään.

Tässä tapauksessa syitä on hänestä kaksi.

– Koska asevelvollisuudella on vahva kannatus ja se on perinteisesti koskenut miehiä, se ei ole tasa-arvo-ongelma. Tämä korostuu tilanteessa, jossa asevelvollisuutta kannattavat ennen kaikkea oikeistokonservatiivit. Heille koko tasa-arvokysymys on vieras ja tarpeeton.

Toinen syy on raha: puolutusvoimat katsoo, ettei sillä ole varaa nykyisessä taloustilanteessa kouluttaa kokonaista ikäluokkaa.

Tämä legitimoi Laasasen mukaan epätasa-arvon: ongelma myönnetään, mutta se siirretään kategoriaan ”eihän-tämä-reilua-ole-mutta-näin-se-vaan-on”.

Mutta on Laasanen myös yllättynyt.

Miesten naisia lyhyempi elinikä on mukana ihmisoikeusprofessorinkin listalla, eikä naisasialiiton puheenjohtajakaan kiistä asiaa.

– Hieno juttu, Laasanen myöntää, mutta lisää heti, että ”pelkkä ongelman myöntäminen ei riitä”.

– Pitäisi kyseenalaistaa myös kaava, jossa on luonnollista, että naisten terveydenhoitoon käytetään 60 prosenttia enemmän rahaa kuin miesten.

– Vaikka osa gäpistä johtuu muun muassa äitiys- ja lastenneuvolapalveluista ja siitä, että miehiä pidempään elävät naiset käyttävät enemmän ikään liittyviä palveluja, pitäisi uskaltaa kysyä, onko tämä oikein.

Mitä asialle pitäisi sitten Laasasen mielestä tehdä?

– Pitäisi selvittää, miten miesten terveyttä voisi parantaa konkreettisesti muutenkin kuin satunnaisilla terveyskampanjoilla. Sen jälkeen tähän tulisi kohdentaa rahaa ja hyväksyä, että osa panostuksesta on naisilta pois.

Jos yhä useampi isä voittaisi huoltajuus-kiistat, yhä useampi äiti häviäisi ne. Tätä on vaikea hyväksyä.”

Tämä on kuitenkin suomalaisen tasa-arvokeskustelun suurin tabu, Laasanen sanoo.

– Harvalta löytyy rohkeutta sanoa, että joskus tasa-arvon toteutuminen vaatisi sitä, että joltakin toiselta otetaan jotakin pois jonkun toisen hyväksi.

Näin kuitenkin väistämättä on, hän uskoo.

– Jos esimerkiksi yhä useampi isä voittaisi huoltajuuskiistat, on selvää, että silloin yhä useampi äiti häviäisi ne. Tästä ei kuitenkaan ole sallittua edes keskustella.

Siksi monet miehiä koskevat tasa-arvoaiheet jäävät Laasasen mukaan nostamatta esille.

– Niiden pelätään olevan jotenkin naisilta pois tai loukkaavan naisia. On parempi, että miehet kestävät epätasa-arvoa mukisematta.

– Näin siitäkin huolimatta, että kaikissa huono-osaisuuden kategorioissa miesten osuus on lähes 90 prosenttia. Näkisin, että tasa-arvopolitiikankin pitäisi keskittyä näiden huonoimmassa asemassa olevien auttamiseen, ei naiseliitin nostamiseen.

TV2:n Hullu juttu -sarjan jakso ”Ovatko tasa-arvon suurimmat loukkaukset naisten vai miesten ongelmia?” on nähtävissä Yle Areenalla marraskuun loppuun http://areena.yle.fi/tv/1680356

Naisasianaisen top 5 tasa-arvo-ongelmat

1. naisia sorsitaan työelämässä
2. naisia lyödään ja häiritään
3. naisten ulkonäkönormit
4. yh-äitien ja yksinäisten miesten köyhyys
5. hoitovastuut kasautuvat naisille

Outi Pajala, naisasialiitto Unionin tuore puheenjohtaja, filosofian maisteri. Työskennellyt aikaisemmin muun muassa Helsingin yliopiston Kristiina-instituutissa, toiminut aktiivisesti myös feminististä tyttötyötä tehneessä Tyttöjen Ella ry:ssä.

Henry Laasasen top 5

1. asevelvollisuus ja armeijapakko vain miehillä
2. yksinäiset miehet syrjäytyvät
3. pojat eivät pärjää koulussa
4. miehet häviävät huoltajuuskiistat
5. miehet kuolevat varhain (odotettavissa oleva elinikä ja terveysongelmat)

Henry Laasanen, yhteiskuntatieteiden maisteri, sosiologi, bloggari. Tutkinut lopputyössään muun muassa parisuhdemarkkinoiden markkina-arvoa ja kirjoittanut teoriasta kiistellyn kirjan Naisten seksuaalinen valta (2008). Suunnittelee väitöskirjaa miesten tasa-arvo-ongelmista Suomessa.

Ihmisoikeusprofessorin top 5

1. naisia sorsitaan työelämässä
2. miehet kuolevat varhain
3. naisia lyödään
4. perhevapaat rasittavat naisen työnantajaa
5. armeijapakko on vain miehillä

Pekka Länsineva, Tampereen yliopiston johtamiskoreakoulun professori, erityisala perus- ja ihmisoikeudet

Lähde: Hullu juttu, Yle TV2, ajankohtaisohjelmat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Tutkimus: Miesten uraa pidetään tärkeämpänä kuin naisten3.3.2015 18.02

Aiheesta muualla: 

http://areena.yle.fi/tv/1680356

http://www.hs.fi/elama/Trendikk%C3%A4%C3%A4t+tasa-arvon+vastustajat/a13056091542...

Kommentit (104)

Kommentit

Kukahan tämän länkytyksiä

Kukahan tämän länkytyksiä jaksaa enää kuunnella?

Ilmeisesti toiset samanlaiset

Ilmeisesti toiset samanlaiset länkyttäjät, valkoiset heteromiehet, joiden mukaan koko maailma pyörii. Heiltä on kadonnut realiteettientaju ja käsitys omasta osuudestaan oman elämänsä ohjaamisessa. Odottavat ilmeisesti, että orjattaret löyhyttelevät höyhenhuiskuilla vilpoisaa ilmaa ja kuorivat heille viinirypäleet valmiiksi. Vasta silloin tämä ylipalkattu, alikoulutettu, ylivarvostettu, huonosti pukeutuva, huonoa henkilökohtaista hygieniaa harrastava Luomakunnan Kruunu, jonka euro on naisen 75 senttiä, kokee olevansa tasa-arvoinen.

Laasanen puhuu asiaa, myös

Laasanen puhuu asiaa, myös miehille kuuluu tasa-arvo. Ei pelkästään naisille.

Mitäs jos keskityttäis ensin

Mitäs jos keskityttäis ensin saamaan palkkoihin tasa-arvo ja katotaan sitten noita muita.

"Mitäs jos keskityttäis ensin

"Mitäs jos keskityttäis ensin saamaan palkkoihin tasa-arvo ja katotaan sitten noita muita." ..tee enemmän töitä kuten me miehet? terv toissa viikko 48h, edellisviikko 54, kulunut viikko 60h. Ainakaan meidän alalla palkka ei kartu perustunneilla saatika sairaslomilla.

Hyvä pointti. Miksi katsotaan

Hyvä pointti. Miksi katsotaan niin tärkeäksi nostaa nais eliitti mies eliitin tasolle. Olisi varmasti valtaosan etu jos ensin hoidettaisiin vähäosaiset keskikastiin. Valtaosa syrjäytymisuhan alla olevista suomalaisista ovat miehiä.

Naisille pakollinen

Naisille pakollinen siviilipalvelus? Vaihtoehtona armeija?

Katsoin ohjelman. Siinä tämä

Katsoin ohjelman. Siinä tämä reppana kimitti "mutku mä oon oikeessa" -sävyllä korvat punasena jorgoneitaan. Taisi jäädä lapsena ilman tikkaria. Mutta Laasanen, ei hätä ole tämän näköinen! Saat puolestani ruveta käymään säännöllisesti gynekologilla ja synnytysvalmennuksessa ihan vapaasti. Imetysneuvontaankin voit mennä oppia saamaan. Miesten on turha pullistella enemmillä työtunneillaan. Kas, kun elämässä on muitakin arvoja kuin raha. Ottakaapa niistä selvää, niin olette matkalla tasa-arvoon. Ainoa oikeasti epätasa-arvoinen asia Laasasen listassa on armeija. Ihan vaan miehet ovat olleet päättämässä sen, että nainen ei armeijaan sovi. Nyt kun nainen vapaa-ehtoisesti voi armeijaan mennä, on kynnet näytetty tälläkin alalla. Koko ikäryhmälle voisi olla kaksi vaihtoehtoa. Jonkunlainen elämänoppikurssi tai sitten vaihtoehtona tätä puskajumppaa. Molemmat kestoltaan max 6kk, jottei hyvää opiskeluaikaa mene turhaa hukkaan. Tai sitten kaikille tarjolle sitä samaa. Ensiaputaitoja, myrskyjen jälkien raivausta, keskusteluja, yövalvomisia, lastenkasvatusoppia, ruuanlaittotaitoja, siis sanalla sanoen taitoja, joita elämää varten jokainen tarvitsee. Tietotekniikan ja kännyt voi jättää 6kk ajaksi kotiin.

Naisen euro on 80 senttinen

Naisen euro on 80 senttinen ja sekin on kiristetty mieheltä, miehen työn ansiosta!

Hyvä Myy, kukaan ei pakota

Hyvä Myy, kukaan ei pakota tai velvoita sinua käymään gynekologilla (itse en käy koska en halua enkä koe tarpeelliseksi) tai hankkimaan lapsia (itse en lisäänny). Nämä asiat ovat sinun tekemiäsi valintoja, eivät yhteiskunnan/miesten asettamia pakotteita tai velvoitteita. Sinäkin voisit harkita aikuiseksi kasvamista. Asevelvollisuus syrjii miehiä, ja itse naisena kannatan joko palkka-armeijaan siirtymistä tai sitä, että naisillekin tulisi pakolliseksi valita joko siviilipalvelus tai asepalvelus. Se olisi tasa-arvoista. Yhtä tärkeää olisi keskittyä pyrkimään parantamaan poikien koulumenestystä ja ehkäisemään heidän syrjäytymistään yhteiskunnasta. Väkivaltaa pitäisi pystyä kitkemään enemmän- suurin osa rikollisista ja urheista ovat miehiä, ja heitä pitää auttaa ihan yhtä lailla kuin rikollisia naisia ja naisuhreja. Ärsyttää tämmöinen miehet vastaan naiset -inttäminen. Tasa-arvo ei nykyisin Suomessa todellakaan toteudu, ei naisten eikä miesten osalta. Se on valitettavan totta, että yleensä keskitytään vain naisiin kohdistuvaan syrjintään - asian ei pitäisi olla näin. Samalla tulisi muistaa, että nämä kiihkomiestenvihaajafeministit eivät edusta suomalaisten yleistä mielipidettä: minulle tasa-arvoisuus on tärkeää, eikä se, että toinen sukupuoli nostetaan toisen yläpuolelle. Joskus Laasasen blogitekstejä lukeneena olen saanut miehestä hyvin ärsyttävän, jopa naisvihamielisen kuvan. Tässä jutussa heppu kuitenkin vaikuttaa ihan fiksulta kaverilta. Herätkää miehet ajamaan oikeuksianne! Sovinistit älkööt vaivautuko.

Hei. Miksi pitää naisen käydä

Hei. Miksi pitää naisen käydä gynekologilla. Senverran on kokemusta lasten teosta, ettei normaalien nuorten naisten tarvi siellä välttämättä käydä. Sinnehän mennään silloin kun ilmenee ongelmia, joko fyysisiä tai psyykkisiä. Muuten ei tarvi käydä. vai onko kyse muoti-ilmiöstä, kuten jenkeillä, siellä joka toisella on oma psykiatri.

Hyvä nimimerkki Myy. Minusta

Hyvä nimimerkki Myy. Minusta kannattaisi opetella keskustelussa kiinnittämään huomio siihen mistä keskustellaan, eikä sen henkilön ulkonäköön tai persoonallisuuteen joka keskustelee. Vain tyypillisellä koulukiusaajan mentaliteetilla aloitetaan oma puheenvuoro lyttäämällä toisen ihmisen koko persoonallisuus.

MYYn viimeistä kappaletta

MYYn viimeistä kappaletta voisi kannattaa. Perhe-elämään joutuu usea ilman aikaisempaa kokemusta, niin kuin parisuhteeseen, lastenhoitoon, talousvastuuseen....

Onneksi mies kuitenkin pääsee

Onneksi mies kuitenkin pääsee aiemmin pois kuuntelemasta suomalaisen sorretun naisen kitinää.

Naisringit eli -verkostot

Naisringit eli -verkostot nykyisin keskenään juonivat parhaat apajat hyvä sisko-verkostojen jäsenille, ainakin virkatöissä. On nähty, että miesten on turha hakea tiettyjä johtajan virkoja, jos siskot ovat keskenään asiaa päättämässä ja valmistelemassa. Tätä on elämä nykyään! Tasa-arvosta ei tietoakaan enää.

Mikäs mies se viime viikolla

Mikäs mies se viime viikolla puhuikaan rakenteellisesta korruptiosta ja hyvä-veli-järjestelmästä, eikä siskoja mainittu ollenkaan. Sinä päivänä kun on yhtä paljon naisia kuin miehiä syytettyinä lahjoman antamisesta ja lahjoman vastaanottamisesta, sinä päivänä on Suomessa miesten ja naisten kesken täydellinen tasa-arvo yritys- ja työelämässä, on jämpti niin ;)

Ja kuulkaapa muuten:

Ja kuulkaapa muuten: tasa-arvon vaaka kallistuu naisten puolelle myös siinä, että vähemmän ajavat liikenteessä kolareita kuolonkolareista puhumattakaan. Vähemmän käyttävät viinaa, tupakkia ja huumeita, ja niin kauan kuin eivät käytä yhtä paljon kuin miehet, nauttivat perusteetonta etua. En ole katkera, mutta kumminkin...

"Ja kuulkaapa muuten:

"Ja kuulkaapa muuten: tasa-arvon vaaka kallistuu naisten puolelle myös siinä, että vähemmän ajavat liikenteessä kolareita kuolonkolareista puhumattakaan. Vähemmän käyttävät viinaa, tupakkia ja huumeita, ja niin kauan kuin eivät käytä yhtä paljon kuin miehet, nauttivat perusteetonta etua." Liekö tuossa mikään kohta totta. -Naisia on kuskina liikenteessä paljon vähemmän. Ja he ajavat vähemmän. Jos suhteutetaan ajokilometreihin, niin tietääkseni naiset kolaroi enemmän. -Alkoholia ja tupakkaa naiset kuluttaa lähes yhtä paljon. Etenkin nuoremmat.

Katsopas tuosta

Katsopas tuosta liikennevahinkotilasto 2011 http://www.valt.fi/www/page/lvk_www_2434 ja sivu 61: "Mieskuljettajat olivat aiheuttaneet 73,4 prosenttia kaikista vahingoista. Mieskuljettajien aiheuttamissa vahingoissa oli osallisina 69,6 prosenttia kaikista uhreista." Monissa perheissä mies ajaa yksin autolla töihin ja nainen vie lapset päivähoitoon / kouluun kävellen ja siittä julkisella töihin. Puhutaan tasa-arvosta sitten, kun naiset pääsee rattiin ja yhtä komeisiin onnettomuus- ja kilometritilastoihin kuin miehet. Ja luepas tuosta se, että miehet kuluttavat alkoholia ja tupakkaa enemmän kuin naiset ja heidän elinikänsä lyhenee näiden nautintoaineiden ansiosta: http://www.stm.fi/ylakulma/artikkeli/-/view/1564048 Monissa perheissä nainen käy työssä jottas kykenee ostamaan miehellensä kaljat ja tupakit. Puhutaan tasa-arvosta sitten kun käy päin vastoin ;)

"Mieskuljettajat olivat

"Mieskuljettajat olivat aiheuttaneet 73,4 prosenttia kaikista vahingoista. " -Esimerkiksi yli 100-vuotiaat harvoin aiheuttaa kolareita, koska heitä on paljon vähemmän kuin muita. Myös naisia on liikenteessä vähemmän kuin miehiä. "Monissa perheissä mies ajaa yksin autolla töihin ja nainen vie lapset päivähoitoon / kouluun kävellen ja siittä julkisella töihin." -Monissa kyllä. Mutta useimmissa perheissä mies vie lapset autolla hoitoon/tarhaan/kouluun. "Puhutaan tasa-arvosta sitten, kun naiset pääsee rattiin ja yhtä komeisiin onnettomuus- ja kilometritilastoihin kuin miehet." -Koska heitä on liikenteessä paljon vähemmän, niin tuskin tuota koskaan tapahtuu. "Ja luepas tuosta se, että miehet kuluttavat alkoholia ja tupakkaa enemmän kuin naiset ja heidän elinikänsä lyhenee näiden nautintoaineiden ansiosta" -Mutta onko juomisen syynä naiset? ;) "Monissa perheissä nainen käy työssä jottas kykenee ostamaan miehellensä kaljat ja tupakit. Puhutaan tasa-arvosta sitten kun käy päin vastoin ;)" -Monissa kyllä. Mutta useimmissa perheissä mies käy työssä jottas...

"Vähemmän käyttävät viinaa,

"Vähemmän käyttävät viinaa, tupakkia ja huumeita, ja niin kauan kuin eivät käytä yhtä paljon kuin miehet, nauttivat perusteetonta etua." Asiaihminen taitaa kuulua jo varsin vanhoihin ikäluokkiin, kun tuollaista väittää. Minun vanhempieni sukupolvessa miehet joivat viinaa, mutta naiset eivät. 1960 -luvulla naisten alkoholinkäyttö alkoi yleistyä. Minun nuoruudessani naiset käyttivät yleisesti viinaa ja tupakkaa, tosin vielä silloin miehillä oli nämä tavat yleisempiä. Mutta viime vuosien aikana nuorten kohdalla naiset käyttivät useammin viinaa ja tupakkaa kuin miehet.

vähemmän käåyttää tupakkaa

vähemmän käåyttää tupakkaa viinaa ja huumeita kuule on niitä ihan saman verran mitä itse olen huomioinut

Palkkatasa-arvoasiat on käyty

Palkkatasa-arvoasiat on käyty tuhansia kertoja läpi.. ja fiksut on aina todenneet että palkkaerot eivät johdu sukupuolesta.. vähemmän fiksut eivät sitä vaan hyväksy. Edelleenkin on typerää verrata nasisiivoojan ja mies lentokapteenin palkkoja toisiinsa.. tottakai niissä on eroja.. Keskimääräisesti kun verrataan naisten ja miesten palkkoja niin totta on että miehet tienaavat keskimäärin enemmän.. mutta sekään ei ole sukupuoli asia sinänsä. naiset vaan suostuvat tekemään töitä sellaisilla aloilla missä on heikommat palkat, mutta se on itsestä kiinni. Myös "ikälisät" kertyvät hitaammin naisilla samoin työkokemusvuodet.. syykin on selvä.. naiset viettävät usein 3 vuotta äitiyslomalla-hoitovapaalla.. ei siinä työkokemus kerry (muuta kokemusta toki kertyy vaan sitä ei lasketa ikälisiin.) Sit jos puhutaan noista muista tasa-arvo asioista.. Naisilla on paljon etuja mitä ei suoda miehille.. ja jos suodaan niin niihin puututaan.. Aiemmin oli selkeästi mm. partureissa miesten hiusten leikkuu halvempaa kuin naisten.. siihen puututtiin ja kyseinen hintaero iellettiin.. kuitenkin on täysin laillista pitää mm. kuntosaleja "vain naisille" paljon on erilaisia tapahtumia mihin sisäänpääsylippu on 2 naista yhden hinnalla.. Samoin risteilyjä.. 2 naista yhden hinnalla.. Miehille ei ole mitään noita etuja käytettävissä.. Asevelvollisuus on typillinen tasa-arvo ero.. se koskee miehiä.. naisille ei ole olemassa mitään erikseen määrättyä velvollisuutta.. Joo älkää kommentoiko enää lapsen tekoa tähän.. se on VAPAAEHTOISTA .. Paljon muitakin asioita on missä naiset on etusijalla..

Artikkeli: "Naisasialiitto

Artikkeli: "Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Outi Pajala on myöntänyt, että asevelvollisuus on tasa-arvo-ongelma.Armeijapakko nousee myös ihmisoikeusprofessori Pekka Länsinevan top viisi -listalle. Se ei tosin ole Laasaselle yllätys" Taitaisi tulla yhteiskunnalle varsin kalliiksi sellainen "tasa-arvoyltiöpäisyys", jossa myös naisille varattaisiin kuukausitolkulla kestävä asevelvollisuus tai sen korvaava sivilipalvelus. Armeijalla ei ole varaa eikä tarvettakaan nykyiselläkään kouluttaa koko ikäluokkia niihin hommiin. Siviilipalvelushommat ovat taas usein varsin keinotekoisia konstruktioita. Viisasta ei taitaisi olla panna ihmisiä puoliväkisin ja puoli-ilmaiseksi joihinkin työtehtäviin kun työttömiä ja työntarvitsevia on muutoinkin työmarkkinoilla jo aivan tarpeeks, jotka tarvitsisivat töitä elatuksensa hoitamiseen.. Jotkut politiikan "höyrypäät" ja "yltiötasa-arvopoliitikot" vaativat, että myös Jehovan todistajillekin pitäisi jotenkin keinotekoisesti yhteiskunnan kustannuksella järjestää jotain siviilipalveluspaikkoja tai kustantaa näille siksi ajaksi "vankilatäysihotoa", niin kun ei niihin vankiloihin tulijoita olisi jo tarpeeksi varsinaisten rikoksien tekijöiden joukostakin.

Tämän tahdon sanoa, ja

Tämän tahdon sanoa, ja sanonkin: "Kiihkeä tasa-arvofeministi voisi välillä purkaa kiihkoaan myös avio-/ avo-/ mieskaverilleen." Tiedä, vaikka suurin kiihko laantuisi "sänkyhommien tasa- arvon kautta."

Tasa-arvo on oikeudenmukaisen

Tasa-arvo on oikeudenmukaisen yhteiskunnan kulmakivi, jota ilman koko rakennelma huojuu, heiluu ja pahimmillaan romahtaa. Oikeudenmukaista yhteiskuntaa rakennettaessa täytyy osata asioita katsella sukupuolisilmälasein, kyetä näkemään ne seikat joissa tyttöjä ja poikia - naisia ja miehiä syrjitään sukupuolensa johdosta tai joissa ihminen muutoin joutuu sukupuolestaan johtuen muita heikompaan asemaan. Ei ole pahaksi, että meillä on naisten asiaa ja/tai miesten asiaa ajavia aktivisteja. He osaavat herätellä päättäjiä näkemään niitä tasa-arvokehitykseen liittyviä ongelmakohtia, joiden suhteen yhteiskunta muutoin on sokea. Yhteisten varojen käytön kannalta on järkevää miettiä, missä niillä parhaiten saadaan haluttua vaikutusta. Tasa-arvoa edistetään parhaiten kohdentamalla esimerkiksi terveydenhoidon voimavaroja sinne missä toisaalta naisilla ja toisaalta miehillä eniten on ongelmia, tasapuolisesti kummallekin ryhmälle. Sama ajatus toimii elinkaarella kohdusta hautaan saakka, mutta edellyttää sukupuolten erilaisuuden ymmärtämistä ja erilaisten tarpeiden tiedostamista. Tasa-arvon edistäminen ei ole keneltäkään pois, vaan antaa kaikille lopulta parhaan lopputuloksen. Epäoikeudenmukaisuuden karsiminen lisää yleistä hyvinvointia ja luo vakaanpaa yhteiskuntaa meidän kaikkien parhaaksi.

Juuri näin kuin Hannu Kokon

Juuri näin kuin Hannu Kokon viimeiseksi näpyttelemä kappale kuuluu. On hullua jättää käyttämättä väestöstä puolikkaan älli ja taidot vain sen takia, jos se puolikas on munaton. Ja miehet taas keskenänsä voisivat nostaa kansakunnan kaapin päälle ne lajikumppanit, jotka huolehtivat terveydestään, elämäntavoistaan, puolisostaan ja perheestään. Ystävät ovat tärkeitä, mutta lähimmäiset ovat tärkeimmät. Nyt vain miespoppoissa tunnutaan akkamaisiksi mainittavan ne, jotka kiirehtivät kotiin kaljakuppilan asemesta.

Tasa-arvotoimistossa taitaa

Tasa-arvotoimistossa taitaa Miehiä olla töissä yksi? Loput onkin vinku-ihmisiä. Menkää kuulkaa tasa-arvosta vinkuvat femakot ulkomaille katsomaan, miltä epätasa-arvo näyttää, niin kelpaa taas tulla turvaan Suomeen.

Tasa-arvotoimikuntia on

Tasa-arvotoimikuntia on valtion virastoissa, yliopistoissa ja kuntien organisaatioissa. Kirjoittaja tarkoittanee sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvovaltuutetun toimistoa. On kaksi miestä. Otetaan lakit pois päästä ja kunnioitetaan kahta miestä, jotka reippaasti hakivat paikkoja eivätkä nysveröineet naisten hameitten helmojen taa.

Voiko muuten Henry Laasasen

Voiko muuten Henry Laasasen väitöstyöhön lahjoittaa tukirahaa jotain kautta? Minusta se olisi oikea miehen teko! Jos keksitte jonkin keinon antaa stipendiä, niin täältä pesee.

Olen valmis liittymään

Olen valmis liittymään jäseneksi "On miesten vuoro" - järjestöön (onkohan tämmöstä?).

Timo K Perttilä: Jos ei ole

Timo K Perttilä: Jos ei ole niin siitä, vaan perustamaan. Onnea yritykselle.

"Saat puolestani ruveta

"Saat puolestani ruveta käymään säännöllisesti gynekologilla ja synnytysvalmennuksessa ihan vapaasti. " Tyypillinen hurmosmamman kommentti. En ole Laasanen mutta vastaan silti. Gynegologin vastaanotolle tuskin pääsen johtuen sukupuolestani. Vastaavia palveluita miehille tarjoavan urologin vastaanotolla sen sijaan olen käynyt useastikin. Viimeksi silloin kun hankin steriloinnin. Mitä tulee lisääntymiseen, synnyttämiseen ja imettämiseen niin mitään näistä ei ole PAKKO suorittaa vankeustuomion uhalla. Vertaus on muutenkin typerä. Ei se että minua esim. potkittaisiin kerran kuukaudessa tunti munille, vie sinulta synnytys- tai kuukautiskipuja pois. Molemmista muuten pääsee eroon lääketieteen avulla, tapoja on monia.

"Molemmista muuten pääsee

"Molemmista muuten pääsee eroon lääketieteen avulla, tapoja on monia." Olispa tuo totta...

Tasa-arvoa olisi sekin, jos

Tasa-arvoa olisi sekin, jos nämä nykyset uusavuttomat nuoret naiset alkaisivat opettelemaan ruuanlaittoa. Eli miehellä olisi kunnon ruoka tarjolla töistä tullessa. Olin jostan lukevinani jonkun pakinan aiheesta.Siinä kerrottiin kotiäitien illan ohjelma. Joka alkoi kaunareilla, emmendaalilla jatkoi salkkareihin. Torstaisin vielä kotikatukin kuvioissa. Tästähän voi selvästi päätellä, ettei töistätuleva mies saa ruokaa eteensä, ennen klo 21. Sitä edelsi iltapäivä kokonaisuudessaan, facebookissa kavereja etsimässä. Kannattaa aloittaa tästä kohti tasa-arvoa.

Haahh ha haa.... tää on

Haahh ha haa.... tää on provo, ihan mahdottoman hyvä sellanen. Eikö olekin? Ja jos ei ole, niin mene vaan rohkeasti sinne keittiöön, ja löydät sieltä semmosen hellan. Kato siihen sitten laitat kattilan (kuumuutta kestävä astia), kattilaan jotain kiehumaan (perunat kandee ensin pestä mullasta), äläkä unohda vettä! Jos laittaa pelkät perunat, niin kattila palaa kurjasti pohjaan. Siitä sitten harjoittelemaan. Reseptejä (niitä ohjeita, miten ruokaa tehdään) löytyy netistä tosi paljon. Kaikenlaisia tumpelokursseja järjestetään silloin tällöin vaikka Martta-liiton toimesta...

Amadeus: Jospa se olikin

Amadeus: Jospa se olikin niin, että se kotiäiti olikin tehnyt sen ruoan aikaisemmin ja laittoi uuniin, jossa pysyi lämpöisenä, kunnes sen ukko tuli himaan ja sitten ne yhdessä katsoivat ja syödä puputtivat soffalla sitä töllöänsä. Säät vaan huamannu!

Tai voi tehdä kuten minä -

Tai voi tehdä kuten minä - olen opetellut itse kokkaamaan hyvää ja ravitsevaa ruokaa ettei tarvitse ottaa ketään uusavutonta nuorta naista nurkkiin pyörimään ja elätettäväksi.

Nostan hattua

Nostan hattua alemmantasonmiähelle! Tosin enämpi arvostan sitä, että mies ja nais rakastuvat, yhtyvät ja ennen tai jälkeen perillisten saamisen solmivat avioliiton. Katolisen kirkon pappisköörit, kaiken lajiset munkit ja nunnat ovat elävä todiste siitä, ettei ihmisen ole mikään pakko lisääntyä ja täyttää maata. Mutta kyllä se vaan kuulkaa on aika metkaa elää nuorten keskuudessa ja kuunnella, miten nuorten jutut muuttuu kun maailma muuttuu. Ja kun itse olen isovanhempiani ja vanhempiani silitellyt ja hoitanut miten kuten olen kyennyt, niin sitä samaa ootan parinkymmenen vuoden kuluttua kokevani. Niin että eläkää ihmisiksi yksin kaksin tai miten vain.

No voi voi kun miehiä

No voi voi kun miehiä sorsitaan. Ei oo naisten vika jos delaavat nuorempina, pitääkö siinä sohvalla maata ja kattoo telkkua kaiket illat? Pitääkö kitistä, ettei oo ruoka valmis kun tulee duunista? Voisko tehdä itse? Naisetkin käy töissä ! Pitääkö valittaa että on yleinen asevelvollisuus? Miehet sen on säätäny ! Tosi, et sit ollaan tasa-arvoisia kun naisilla on yleinen asevelvollisuus ja kun naisten ei tarvitse synnyttää lapsia ja olla vuostolkulla heitä kotona hoitamassa. Tai hoitaa penskoja työn lisäksi. Ja kuka piru ukkoja estää käymään säännöllisesti terveystutkimuksissa? Jos olet töissä, niin työterveys hoitaa tämänkin puolen.

Miesten euro on 100e ja

Miesten euro on 100e ja naisten 80e. Miehet tekee johtavat työt, naiset siitä alaspäin. Miehet istuu johtokunnissa, naiset kotona. Lista on pitkä, mutta vaikuttava. Miehet lentää lentokoneita, naiset matkustaa niillä. On totta, että nykyään naiset haluaa miesten saappaisiin, että tervetuloa vaan. Poliisin työssä naisilla on vaikeaa, mutta miksi.

Miten niin tarkkailijan

Miten niin tarkkailijan mielestä naisilla on poliisin työssä vaikeaa? Itse en ole huomannut.

Ammatinvalintakysymys. Mikään

Ammatinvalintakysymys. Mikään tasa-arvoseikka ei estä naisia ryhtymästä lentokapteeniksi tai johtokunnan jäseneksi. Sen sijaan naiset usein valitsevat vähemmän vastuuta sisältävän ammatin. Monet naisjohtajat ovat ensimmäisen lapsen saamisen jälkeen halukkaita hankkimaan lisää lapsia urakehityksen sijaan (löytyy useita artikkeleita). Tässä vaiheessa tapahtuu muutos opiskeluaikoijen ura-ambitioista biologisiin. Tehdään valinta vaikkapa keskisuuren yrityksen talousjohtajan ja kotiäidin pestin välillä. En usko, että tällaisissa perheissä naiset kokevat painostusta jäädä kotiin.

Ainoa todellinen epätasa-arvo

Ainoa todellinen epätasa-arvo miehillä on asevelvollisuus, sen voisi hoitaa Suomessakin palkka-armeijalla, johon saa liittyä kaikki halukkaat sukupuoleen katsomatta. Rahaa palaa siinäkin, kun iso prosentti alokkaista passitetaan takaisin kotiin, kun eivät kykene käymään armeijaa. Lisäksi se romuttaa näiden misten itsetunnon, kun eivä tunne olevansa miehiä, kun ei tullut ryömittyä puskissa. Huoltajuus pitäisi olla tasavertaista eli lapset menevät sille, kellä on enemmän taitoa kasvattaa lapsia ja myös taloudfelliset resurssit siihe. Kyllä minä ainakin luovutan pennut äijälle, jos meillä ero tulisi.

Naiset ei halua useinkaan

Naiset ei halua useinkaan lisää työtunteja, vaan paremman tuntipalkan, ns. pimppalisän. Naiset, jotka työskentelevät riviammateissa, haluavat olla palkoissa lähempänä prostitoituja, eli kilpailukykyisen palkan. Miehille, jotka tekee ns. paskaduunia voi maksaa vähemmän.

Täytyypä sanoa, etten hyvällä

Täytyypä sanoa, etten hyvällä tahdollakaan ymmärtänyt tuota nim. "Deebyn" kommenttia.

Tarkoittaa sitä että naiset

Tarkoittaa sitä että naiset haluavat saman palkan lyhyemmältä työajalta. Miesten suurempi vuosipalkka johtuu siitä että naiset tekevät keskimäärin 80% miesten työtunneista vuosittain. On täysin selvää että, jos nainen tekee 8 tuntia ja mies 10 tuntia samanarvoista työtä esimerkiksi Nokian kokoonpanolinjalla, niin että miehen päivän työn lopputulos on 1000 puhelinta ja naisen 800 puhelinta naiselle maksetaan 80% palkka mieheen verrattuna.

Otsikon kirjoittaja on

Otsikon kirjoittaja on ymmärytänyt yhteiskunnan toiminnan jotenkin pahasti pieleen. Tosiasiassa suomalaisen yhteiskunnan tasa-arvo-ongelmista tasan 100 % koskee sekä miehiä, että naisia. Tasa-arvon edistäminen on kaikkien poikien, tyttöjen, miesten ja naisten edun mukaista ja jokainen tällä saralla kohdattava ongelma koskettaa ihan jokaista meistä tavalla taikka toisella.

Amadeus unohti tämän" Sydämen

Amadeus unohti tämän" Sydämen asialla", joka katsotaan yhdessä puolison kanssa sohvalla! Siinä oikeassa, että ne tyttäret mokomat eivät useinkaan laita ruokaa tällä välillä nälkäiselle isälleen! Vaan on siinä aikaa siihen kello yhdeksään. Ehtii vaikka mitä...

Jumalan kiitos, että olen

Jumalan kiitos, että olen saanut puolisokseni miehen, enkä mitään kitisevää pölhökustaata, jonka älykkyysosamäärä ja kengännumero ovat kutakuinkin samat. Niitä näkyy tässä keskustelussa vilisevän. Hyvät enkelit ovat puolellani siinäkin. etten ole joutunut noin alas, että puhuisin lapsistani kuin likapyykistä tai roskaämpäristä. Olen varjeltunut sellaiselta mielenhäiriöltä, joka olisi johtanut minut naisasialiike Unioniin. Siellä kun ei eroteta samanarvoisuutta ja samanlaisuutta toisistaan. Ja lapset kärsii.

Sivut

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu