Paikalliset

”Opiskelun pääsyvaatimuksiin helpotusta maahanmuuttajille ”

Said Hassan on tottunut tekemään kovasti työtä ennakkoluulojen nitistämiseksi. Hän on yksi maahanmuuttajanuoria tukevan yhdistyksen perustajajäsenistä ja monille tuttu yhteistyökumppani. Kulttuuriseppä-palkinnon saanut Hassan uskoo taantuman koventavan asenteita maahanmuuttajia kohtaan.

Antti Karjala

Maahanmuuttajanuorten kanssa töitä tekevä Said Hassan on turhautunut. Häntä harmittaa se, että maahanmuuttajat nähdään edelleen yhteiskunnan ulkopuolisena ryhmänä. Heistä puhutaan kuin ylimääräisestä kuluerästä.

– Maahanmuuttajat haluavat tehdä työtä yhtä lailla kuin muut. He haluavat, että Suomi voi hyvin, toteaa Kulttuuriseppä-tunnuksen saanut Hassan.

Yhteisiin talkoisiin mukaan pääseminen on kuitenkin maahanmuuttajanuorelle usein hankalaa. Opiskelupaikka ei aukea ja töitä ei löydy. Ongelmana on kantaväestöä heikompi kielitaito. Hassanilla on ehdotus tilanteen korjaamiseksi:

– Opiskelupaikkoja jaettaessa voisi ottaa huomioon, että kieliongelma näkyy koulutodistuksessa. Opiskelupaikkojen pääsyvaatimuksia pitäisi maahanmuuttajien kohdalla madaltaa. Heille pitäisi olla eri kriteerit kuin muille.

Hassan katsoo tulevaan vuoteen. Hän uskoo ja pelkää, että tietyt ryhmät vahvistavat asemiaan. Perussuomalaisten vahvaa otetta kuntavaaleissa hän kutsuu ”vaaraksi monikulttuurisen yhteiskunnan rakentamisessa”.

– Perussuomalaiset tarjoavat ongelmiin syyllistä. Mitään ratkaisuvaihtoehtoja yhteiskunnan ongelmiin he eivät kuitenkaan esitä.

 

Ei työssäkäyvä ehdi koko ajan kommentoida netissä.”

– Ongelmien kanssa painiville ihmisille on helppo myydä idea siitä, että joku ryhmä on vienyt heiltä palvelut ja rahat, toteaa Hassan.

 

– Jos sinulta puuttuu jotain, niin onhan se helpotus, jos joku sanoo: ”Hei katso, tuo maahanmuuttaja on vienyt sinulta sen”.

Hassan kehottaa pohtimaan, miksi maahanmuuttajia syyllistäviin blogeihin tulee paljon kommentteja aamupäivisin ja työpäivän aikana.

– Maahanmuuttajia uhkaavat ja netissä haukkuvat ovat itse syrjäytyneitä, joilla ei ole muuta tekemistä. Ei kukaan työssäkäyvä ehdi päiväaikaan jatkuvasti kommentoida.

Myös median suhtautuminen hiertää Hassania. Otsikoissa ovat rikokset.

– Suomessa asuvista maahanmuuttajataustaisista ihmisistä puolet on alle 20-vuotiaita. Nuoret tekevät joka kansassa enemmän rikoksia. Siksi tulee vaikutelma, että maahanmuuttajat rötöstelevät muita enemmän, vaikka se ei pidä paikkaansa.

 

Taantuma koventaa asenteita.”

Hassan uskoo, että taloudellinen taantuma koventaa asenteita ja huonontaa ilmapiiriä.

 

– Taantuma on meidän kaikkien yhteinen ongelma. Maahanmuuttajien aiheuttamien kustannusten lisäksi pitäisi laskea, kuinka paljon he työtä tekemällä lisäävät yhteiskunnan rahoja.

Tulevan vuoden Hassan uskoo tuovan myös hyvää.

– Nuorten tukemiseksi tehdään paljon yhteistyötä viranomaisten kanssa. Erityisesti Vantaan kaupunki on panostanut maahanmuuttajien palveluihin. Se näkyy työllistymisinä ja opiskelupaikkoina.

Toivomisen varaa on kuitenkin edelleen myös nuorten tukemisessa. Hassan kaipaa nopeampaa reagointia.

– Jos jollekin alueelle on muodostumassa jengejä, niihin pitäisi puuttua heti ja selvittää, mikä niissä houkuttaa. Ei riitä, että jengien tekemiin rikoksiin puututaan.

Hassan toivoo, että tukipalveluissa muistettaisiin maahanmuuttajanuoren olevan usein monen vastuun kantaja.

– Joissain kulttuureissa on tavallista, että nuori antaa paljon vastuuta nuoremmista sisaruksistaan. Siitä saattaa tulla ongelma, jos pitää samalla päästä sisään yhteiskuntaan ja etsiä työtä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (51)

Kommentit

Suomi minimivaatimuksena ei

Suomi minimivaatimuksena ei ole huono idea. En myöskään pistäisi hanttiin 50v maanviljelijän pistämistä ensimmäiselle luokalle ja käymään koko peruskoulu läpi. Jos siinä ajassa ei opi kieltä, ei ole asiaa töihin. Ja mitä nuorempi, Sitä helpompaahan sen kielen oppiminen pitäisi olla. Tulkit pois virastoista. Omalla rahalla saa hommata kuten suomalaiset ostaa palveluita espanjassa. Suomalainen sosiaaliturva riittää myös siellä palveluun.

On se kumma, että

On se kumma, että maahanmuuttajille löytyy tulkkeja, mutta kuurot eivät niitä aina saa, vaikka olisivat järjestöjensä edustajina erilaisissa luottamustoimissa. Meillä otetaan maahanmuuttajia pohjanmaan ruotsinkielisille alueille pitämään yllä kaksikielisyyttä. Onko oikein, että tänne tulleille opetetaan vähemmistön kieli ja näin vaikeutetaan heidän kotoutumistaan.

Johtuisiko viittomakielen

Johtuisiko viittomakielen tulkkien vähäisyys siitä, ettei Suomessa ole kuuroja yleensä arvostettu eikä ihmisinä pidetty. Suomalaisethan ovat suhtautuneet kuuroihin kuin älyllisesti jälkeenjääneisiin. Ihan samoin kuin pienempienkin vaikeuksien kantajiin eli vaikkapa änkyttäjiin, sorakielisiin, ässävikaisiin, lukihäiriöisiin. Presidentti Tarja Halosen ärrälläkin ovat riekkuneet etenkin luuserit, jotka eivät ilmoisna ikinä yltäisi sellaisiin tietoihin ja taitoihin kuin hän. Kotoperäinen ilmapiirimme ei liene kovin houkutteleva viittomakielestä kiinnostuneille, kun edes käytännön taitoa ei arvosteta. Kuurojen vanhempien kuulevia ja viittomakieltä taitavia aikuisia lapsia lienee vähän jokaisen kaupungin organisaatiossa ja isoissa keskussairaaloissa töissä. Arvatkaapa, tunnustetaanko heidän taitonsa, hyödynnetäänkö heidän taitojaan ja maksetaanko heille kielilisää?

Oikeudenkäynnissä

Oikeudenkäynnissä viittomakielinen tarvitsee kaksi tulkkia - toinen viittoo kun toinen puhuu. Yhteiskunnan kannalta on hyvä asia kun sen väestön kaikenlainen kielitaito kasvaa. Muuttajien mukana meille siirtyy aika pienin kustannuksin meille vieraita kieliä äidinkielenään hallitsevaa väestöä. Sellaisen porukan yleissivistyksen laajentaminen koulutusta antamalla ei voi olla huonoa politiikkaa ja niiden ihmisten Suomessa viihtyminen on pitkän päälle varmasti koko yhteisön edun mukaista. Ihan kehittelemisen arvoinen idea Saidilla.

Ensimmäinen virhe on ollut

Ensimmäinen virhe on ollut ottaa maahanmuuttajia tänne. Kun ei ole töitä tai koulupaikkoja tarpeeksi kaikille. Ei ole myöskään reilua, että mamujen huonoja arvosanoja katsotaan läpi sormien "kieliongelmiin" vedoten. Jos tavallinen Suomalainen nuori on laiska koulussa ja saa huonoja arvosanoja ei kukaan silitä päätä "voi voi se johtuu varmaan tuosta sinun laiskuudestasi, no ota tuosta koulupaikka". En sano, etteikö mamujen kouluttaminen olisi hyvä asia, mutta mielestäni pitäisi enemmän keskittyä siihen, että tänne otetaan ihmisiä kenellä on jo jokin koulutus. Luku -ja kielitaidottomia ei täällä kaivata.

Tietäisit vaan, juhanipalmun

Tietäisit vaan, juhanipalmun väärennös, miten paljon Suomen kouluissa tehdään silloin, kun "tavallinen Suomalainen nuori on laiska koulussa ja saa huonoja arvosanoja". Lämmitellään koulun ja kodin suhteita läheisemmiksi, otetaan kouluavustajat hätiin, järjestetään tukiopetusta, neuvotellaan ja keskustellaan tavisnuoren ja hänen vanhempiensa kanssa. Koulupinnarit vedetään lastensuojelun piiriin jne. jne. Kaikki luku- ja kielitaitoiset tämän tietävät, koska niin paljon on näistä mediassa kirjoitettu ja dokumenttejä töllöttimessä esitetty.

Mitenkään maahanmuuttajia

Mitenkään maahanmuuttajia väheksymättä, Suomeen pitäisi ottaa vain pääasiassa vain suomen kieltä osaavia tai kieltä oppimaan kykeneviä ihmisiä. Mutta Perussuomalaisten mollaamista en tässäkään jutussa käsitä. Perussuomalaiset eivät etsi syyllisiä, vaan heillä on myös tarjolla ratkaisuja ongelmiin. Ongelma on enemmänkin siinä että kaikki mitä Perussuomalaiset sanovat katsotaan "populismiksi" tai "rasismiksi" vaikka ehdotukset ovat usein mitä järkevimpiä. On heillä pöhköjäkin ehdotuksia, mutta niin on muillakin puolueilla. Maahanmuuttajien kouluttaminen yhteiskuntakelpoisiksi maksaa uskomattoman paljon. Ensin heidät pitäisi opettaa pois vanhoista tavoista - naisten alistamisesta, silpomisesta, väkivallasta ja muista "kulttuuriin" liittyvistä seikoista. Vasta sen jälkeen voidaan alkaa opettaa suomalaisia tapoja ja kulttuuria. Jos eduskuntavaaleissa kannatti Perussuomalaisia noin 20 prosenttia äänensä antaneista, ovatko nämäkin syrjäytyneitä ressukoita vailla työtä? Maahanmuuttajat saavat tällä hetkellä aivan liikaa tukia. Minkä takia maahanmuuttajat eivät muuta esimerkiksi Puolaan tai muihin entisen itäblokin maihin? Syy on siinä että Pohjoismaissa on aivan liikaa etuuksia joita annetaan maahanmuuttajille tai pääasiassa sosiaalipakolaisille. Ja kuka on väittänyt että Suomen pitää olla monikulttuurinen? Onko monikulttuuri itseisarvo johon vain pitää pyrkiä? Jos suomalainen menee Lähi-Itään vaatimaan oikeuksia elää samalla tavalla kuin Suomessa, joutuu siellä saman tien vankilaan. Heikko kielitaito ei myöskään ole pätevä perustelu helpottaa opiskeluun pääsyä. Jos ei kieltä osaa, miten sitten pitäisi työelämässä pärjätä jos osaa kieltä, mutta muut hommat sujuu jotenkuten? Kyllä kielenkin pitää sujua. Henkilökohtaisesti minua ärsyttää esim. kaupan kassat jotka eivät puhu suomea tai bussikuskit jotka eivät ymmärrä suomea jos heiltä kysyy jotakin. Työelämässä ei pääsääntöisesti pärjää jos ei osaa kieltä, paitsi valtion suojatyöpaikat. Jos asioihin haluaa yrittää vaikuttaa, niin kannattaa tutusta www.kansalaisaloite.fi sivustoon. Siellä on esimerkiksi "Lakiehdotus turvapaikanhakijoiden vastaanottorahan poistamisesta".

No niin, taitaa jäädä bussit

No niin, taitaa jäädä bussit ajamatta ja kauppiaat joutuvat laittamaan lapun luukulle kun "työelämässä pärjäämättömät" lähetetään pois Suomen aivan liiallisia tukia nauttimasta.

Mitenköhän bussit kulkivat

Mitenköhän bussit kulkivat ennen maahanmuuttajia. Tällä hetkellä meillä on 453 000 työnhakijaa, joista 20 000 ulkomaalaista. Luulisi löytyvän kortistosta pari kuskia. Lähde: http://www.tem.fi/files/34701/SYYS12.pdf

Joo, ei bussit jäisi

Joo, ei bussit jäisi ajamatta, vaikka joka mamu lähtis (toivottavasti) pois. vaan syy miksi ei ole suomalaisia bussikuskeja enään, on se positiivinen syrjintä... Suomalainen ei enään pääse kuljettajakursseille koska on vääärän värinen, sanoi kurssin pitääjä!!!! että se siitä!!!!

Sivistysmaiden yliopistoissa

Sivistysmaiden yliopistoissa on nk. ulkomaalaiskiintiöitä. Niistä ovat meikäläisenkin perilliset ja monet heidän lapsuudenkavereistaan nauttineet ja oppineet kielen opiskellessaan. Nykyään näyttää olevan muotia mennä Suomesta Viroon ulkomaalaiskiintiöissä esim. lääketiedettä ja teknologiaa opiskelemaan. Tuskin mennessään monikaan eestinkieltä rääkii, oppivat sitten opiskellessaan. Moni pakkoruotsia inhonnut, täällä yliopiston ovien taa jäänyt on ottanut lusikan kauniiseen käteensä ja seilannut hedelmävenepakolaiseksi Uppsalaan ym. Puhekielellä on suuri merkitys, se on myönnettävä. Tyhmät pitävät aina tyhminä niitä, jotka eivät tyhmän omaa kieltä puhu eivätkä ymmärrä. Viisaat asettuvat kuuntelemaan ja huomaavat, että huonosti puhuttakin suomea ymmärtää ken haluaa. Täsmälleen sama juttu on CP-vammaisten kanssa. Moni tyhmä pitää korkeasti koulutettuakin CP-vammaista itseään tyhmempänä, kun vammasta johtuen puhe ei ole ymmärrettävää muille kuin niille, jotka HALUAVAT ymmärtää ja malttavat kuunnella. Todellinen maailmankieli on tankeroenglanti. Suomalaisetkin seiväsmatkoillaan pitävät tyhminä niitä paikallisia, jotka eivät heidän "englantiaan" ymmärrä.

Niin kauan kuin nämä

Niin kauan kuin nämä maahanmuuttajat eivät itse halua kotoutua Suomeen ja suomalaisiin tapoihin, heillä ei pitäisi olla mitään etuisuuksia ja erioikeuksia suomen kantaväestöön nähden. Tänne tuli aikoinaan paljon mm. vietnamilaisia venepakolaisia. Heitä ei hyysätty, kuten nykymamuja hyysätään. He sulautuivat huomaamattomasti tähän yhteiskuntaan, eivät ole pitäneet melua itsestään, eivätkä ole jatkuvasti käsi ojossa vaatimassa rahaa ja uusia etuoikeuksia. Työperäistä maahanmuuttoa tulee kannustaa, mutta kielitaidottomia sosiaalituilla loisivia pakolaisia ei enempää tarvita. Nykytilanne osoittaa, että kotouttamispolitiikka on täysin epäonnistunut. Mistä tämä johtuu? Siitäkö, että nämä musut eivät edes halua sopeutua tähän kulttuuriin, vaan vaativat suomalaisia sopeutumaan heidän kulttuuriinsa. Homma on mennyt pahasti vinksalleen. Tulkkikysymyksestä sen verran, että monesti minäkin olisin kaivannut terveyskeskuksessa tulkkia, kun en ole ymmärtänyt, mitä lääkäri sanoo, eikä lääkärikään ole ymmärtänyt, kun olen yrittänyt oireita selittää.

Näyttää siltä, että

Näyttää siltä, että maahanmuuttaja on pahasta jos hän ei tee työtä - samoin tuntuu olevan jos hän tekee työtä. Kaikkein huonoin homma kai kuitenkin olisi, ellei maahanmuuttajia olisi. Silloinhan saattaisimme joutua etsimään ongelmien syitä kotoperäisistä lähteistä. Huh huh

"Näyttää siltä, että

"Näyttää siltä, että maahanmuuttaja on pahasta jos hän ei tee työtä - samoin tuntuu olevan jos hän tekee työtä. " Olet aivan oikeassa. Jos maahanmuuttaja ei tee työtä, hän on kuluerä. Jos hän tekee työtä, hän todennäköisesti vie työpaikan kantasuomalaiselta. Tämä "positiivisen" syrjinnän takia ja siksi, että usein maahanmuuttaja ei osaa vaatia samoja etuja ja yhtä korkeaa palkkaa, kuin kantasuomalainen. Tämä luo kahdet työmarkkinat. Tämä ei tietenkään koske niitä korkeasti koulutettuja, joiden osaamista Suomesta ei löydy. Heitä tarvittaisiin kyllä, mutta heitä Suomi ei houkuta, ymmärrettävistä syistä. Kyllä meillä on ongelmia ilman maahanmuuttajiakin. Ei se tarkoita sitä, että niitä kannattaa lisätä huonolla maahanmuutolla.

Mene Hannu Kokko Heurekan

Mene Hannu Kokko Heurekan parkkipaikalle katsomaan maahanmuuttajien matalaa majaa. Rähjäinen sininen Opel vectra ilman rek. kilpiä ,monta kuukautta jo ollut ilonamme.Kesällä piti parkkipaikkaa jo hallussa,häipyi välillä ja nyt ilmestynyt uudelleen. Ympäristö toimii kaatopaikkana ja käymälänä.Lumi on onneksi peittänyt osan törkyistä mutta eiköhän ne keväällä löydy.Ihmeellisintä on että auto tavataan aina välillä kirjaston parkkipaikalta.On niin hyvin koulutettuja että ei tarvitse noudattaa liikenne tai muita yhteiskunnan sääntöjä.Siinä on meillä talvi-maahanmuuttajat ja niitä on satoja, vastoin yleistä käsitystä. Totta että löytyy kotikutoista ongelmajätettä mutta se riittääkin meille , ei tarvita lisää itäeurooppalaista ongelmajätettä.Huomioi että Heurekan asiakkaat kulkevat siitä ohitse ja pysäköivät samalle alueelle.

Mikä on Hassanin selitys

Mikä on Hassanin selitys sille että toisen polven(somalit, kurdit etc) mamu-nuoret eivät onnistu opiskeluissaan? Kielitaito? Ja toisekseen hän puhuu mahanmuuttajien tekemästä arvokkaasta työstä Suomessa, sangen hän näppärästi leikkaa ja liimaa oman viiteryhmänsä osaksi työperäisiä maahanmuuttajia. Työperäisissä maahanmuutajissa on vain se ongelma Hassanin kannalta että he eivät vaadi erityiskohtelua kuten humanitäärisen maahanmuuton mamut..

Miksi mamut vaativat aina

Miksi mamut vaativat aina erityiskohtelua ja rahaa? Minä en ole koskaan vaatinut kumpaakaan ja olen kantasuomalainen. Demlalaisten mielestä olen hirmuinen rasistisovinisti, näin minulle on tosiaan huudeltu, siis suomalaiselle naiselle!

"Tietäisit vaan, juhanipalmun

"Tietäisit vaan, juhanipalmun väärennös, miten paljon Suomen kouluissa tehdään silloin, kun "tavallinen Suomalainen nuori on laiska koulussa ja saa huonoja arvosanoja". Lämmitellään koulun ja kodin suhteita läheisemmiksi, otetaan kouluavustajat hätiin, järjestetään tukiopetusta, neuvotellaan ja keskustellaan tavisnuoren ja hänen vanhempiensa kanssa. Koulupinnarit vedetään lastensuojelun piiriin jne. jne. " Miksi valehtelet? Olen sivusta seurannut kun sellaisia lapsia kiusataan jotka eivät opi, koska saavat kotona turpaansa. Opettajia ei edes noiden lasten kotiolot kiinnosta, ei kuulemma kuulu heille..lapsi vaan on tyhmä.

mitä luulette, lisääkö

mitä luulette, lisääkö tällaiset toimet maahanmuuttajien arvostusta? Lisääkö tällaiset toimet oikeudenmukaisuuden tunnetta kantaväestön keskuudessa? Minusta tällaiset helpotukset leimaavat ja vahvistavat stereotypioita, ainakin tiettyjen maahanmuuttajaryhmien kyvyttömyyttä vastata suomalaisen työelämän haasteisiin.. Vaarana on se, että tulee olemaan insinöörejä ja "insinöörejä"

Kyllä vietnamilaisille ja

Kyllä vietnamilaisille ja kiinalaisille on aina kelvannut suomalainen opiskelu, työ ja kulttuuri. He eivät ole koskaan olleet vaatimassa mitään erityiskohtelua. Sellaisia maahanmuuttajia minä arvostan ja haluaisin Suomeen lisää, vätyksiä kun meillä on vaikka muille jakaa. Nämä yhdet kun eivät edes halua sopeutua, koskaan.

Maahanmuuttajien

Maahanmuuttajien kasautumisessa pk-seudulle on suuria haittapuolia ja suurin niistä on asumiskustannusten jatkuva nousu. En tiedä tarkkoja tilastoja, mutta jos pk-seudulle muuttaa vaikka 20 tuhatta ihmisiä vuosittain joista suuri osa tulee ulkomailta, aiheuttaa se nousupaineita asuntojen hinnoille.

Miten joku voi noin julkeasti

Miten joku voi noin julkeasti vaatia omia sääntöjä jollekin ihmisryhmälle, koska he eivät pärjää kaikille yhteisillä säännöillä, ja samaan aikaan valittaa, että ryhmä nähdään jotenkin erillisenä, yhteikuntaan kuulumattomana? Hävytöntä! Jos halutaan olla osa yhteisöä, niin sitten toimitaan yhteisön säännöillä. Jos taas halutaan olla erillisillä säännöillä toimiva erillinen ryhmä, niin tottakai ihmiset kokevat sen ryhmän jäsenet "yhteiskunnan ulkopuolisina". Tässä, ja niin monissa muissa samanhenkisissä kirjoituksissa, vaaditaan samalla sekä ryhmän erilliskohtelua etnisyyden perusteella ja sitten vielä valitetaan siitä, että heitä pidetään "ulkopuolisina". Pelataan avoimesti kaksilla korteilla ja valitaan aina tilanteeseen sopivampi pakka. Ei näin. Jos opintoja hankaloittaa puutteellinen suomen kieli, niin laittakaa lapsenne ja nuorenne opiskelemaan suomea. Viekää heidän lastentarhaan ja rohkaiskaa hankkimaan suomalaisia ystäviä. Osallistukaa suomalaisten kanssa asioihin, joita suomalaiset tekevät. Omankielisessä tai ulkomaalaisista koostuvassa porukassa pyöriminen on maahanmuuttanuoren tulevaisuuden kannalta erittäin huono asia. Maahanmuuttajan täytyy ymmärtää, että Suomessa voi pärjätä heittäytymällä suomalaiseen yhteiskuntaan. Rohkeasti vain, on siitä ennenkin selvitty. Kaksikymmentä vuotta sitten asia tuli luonnostaan. Libanonilaiset, persialaiset, chileläiset ja vietnamilaiset nuoret integroituivat automaattisesti naapurustoon, koska eivät eristäytyneet omiin ryhmiinsä. Nyt tilanne on valitettavasti todella paljon huonompi, johtuen varmaan ensisijaisesti maahanmuuttajien suuremmasta määrästä. Eristäytyminen on tie syrjäytymiseen, katkeruuteen ja vihaan. Sitä vastaan voivat taistella vain maahanmuutajat itse. Suomalainen yhteiskunta ei voi pakottaa ketään jäsenikseen. Tuosta kaksoisajattelusta on luovuttava. Se ei johda mihinkään muuhun kuin sosiaalisiin katastrofeihin. Ei erilliskohtelulle!

Hassanilla on ratkaisu

Hassanilla on ratkaisu ongelmaan, joka kuitenkaan ei ole kielen opiskelu? Onko maahanmuuttajatausta jonkinlainen este nuorelle vastuun ottamiseksi omasta itsestään? Mikä estää kielen oppimisen, eihän maahanmuuttajanuori voi olla laiska ja tyhmä vain sen takia, että on maahanmuuttaja? Vai onko se vaan niin ettei laiskat ja tyhmät pääse opiskelemaan? Suomessa todellakin on tasa-arvoinen yhteiskunta, eikä monikulttuurista jossa toisilla on eri kriteerit kuin muilla! Maahanmuuttajien rikoksiin pitäisi varmaankin suhtautua eri kriteerein kuin kantaväestön? Eikä todellakaan riitä, että ulkomaalaisjengien tekemiin rikoksiin puututaan, rikolliset tulisi myös karkoittaa maasta! Jos joissain kulttuureissa on tavallista, että nuori antaa paljon vastuuta nuoremmista sisaruksistaan, se on hienoa joissain maissa. Suomessa ei tarvitse katsoa sisarensa perään kaiket päivät, vaan voi keskittyä ihan siihen omaan kielenopiskeluunsa. Jos haluaa elää "jossain kulttuureissa" voi sitten mennä takaisin sitten "jonnekin", jos haluaa elää Suomessa, opettelee kielen ja kouluttautuu. Ellei sitten ole liian tyhmä ja laiska ja vaadi eri kriteereitä kuin muilla. Kulttuuriseppä jatkaa vaan ja takoo rahaa taikaseinästä. Katsotaan kuinka kauan maksetaan, eri kriteereillä kuin muille tottakai.

Bussikuskeina olen nähnyt

Bussikuskeina olen nähnyt somaleja, muitta kauppojen kassoilla en. Ns. ruumiillinen työ ei kelpaa yleensäkään. He on saaneet liian helpolla liian paljon, siinä vika. Jos tänne tulee, niin tänne tulee sopeutua. Ei se ole oikein, että meiltä vaaditaan yhä enemmän ja enemmän ymmärtämystä muuttajia kohtaan, jotka ei haluakaan sopeutua. Työstä ei ole puute, kun vaan ottaa mitä tarjotaan. Suomalainen opiskelija aikoinaan tienasi opiskelurahoja tiskaamalla ja siivoamalla naapurimaissa, oppien samalla käytännön kielen. Puhun nyt etupäässä somaleista, koska muille kelpaa kyllä nekin työt, jotka ei pääty "aktivisti" -sanaan, ja jossa voi olla kravatti kaulassa. Huomauttaisin vielä, että EN ole perussuomalainen, että ainakaan tästä ei heitä tarvitse soimata.

Minusta ihan typerä idea.

Minusta ihan typerä idea. Näytöt edellisistä opiskeluista ja pääsykokeet ratkaiskoot. Suomenruotsalaisten suosimisestakin on väännetty jo ihan tarpeeksi. Minusta järjestelmä on hyvä sellaisenaan. Siksi toisekseen ei voi olla niin, että kaikki olisivat akateemisesti koulutettuja. Minusta koko ajatus on silkkaa hölypölyä ja osoittaa kuinka vieraantuneita eräät maahanmuuttajaryhmät ovat todellisuudesta. Vaatimuksia piisaa kunkkupaikoille muttei olla valmiit edes koittamaan elää edes tavallista keskiluokkaista elämää,

Entäpä kantasuomalaiset

Entäpä kantasuomalaiset syrjäytyneet nuoret, joiden arvosanat eivät syystä tai toisesta riitä jatko-opiskelupaikkaan? Vain mamuilleko erityisehtoja? Miten olisi lisäkoulutus - sekä mamuille että myös KANTASUOMALAISILLE, joita kuitenkin on suurin osa syrjäytyneistä nuorista!

Mitenköhän helpotetut

Mitenköhän helpotetut kriteerit vaikuttavat koulutuksen laatuun - ja sitä kautta myös suomalaisen yhteiskunnan osaamistasoon...

Maahanmuuttajat voivat myös

Maahanmuuttajat voivat myös itse vaikuttaa kielitaitonsa kehittymiseen, opintomateriaaleja on tarjolla verkossakin, kirjastoissa jne. Kantasuomalaisten seuraan hakeutuminen taas tarjoaa kielitaidon testausta käytännössä, harrastukset ja monet tapahtumat tarjoavat kyllä tilaisuuksia kohtaamiseen. Mutta jos mamut itse vapaaehtoisesti valitsevat vain omien maanmiestensä seuran, on silloin selvää, että kielitaito voi jäädä puutteelliseksi jopa Suomessa syntyneilläkin. Ei yhteiskunnan resurssit ja varat riitä kaikkiin mamujen erityisehtoihin ja erityistoiveisiin, etenkin kun niin moni kantasuomalainenkin on syrjäytynyt. Tällaisille kantasuomalaisille ja mamuillekin saattaisi löytyä opiskelupaikka paremmin pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, onhan pääkaupunkiseutu kuitenkin juuri sitä kovimman kilpaillun aluetta; tarjontaa on huomattavasti enemmän kuin paikkoja. Moni kantasuomalainenkin siinä kilpailussa jää rannalle.

Tämä juttu vahvistaa omaa

Tämä juttu vahvistaa omaa käsitystäni siitä, että suunnilleen tämän viimeisimmän hallituksen aikana tapahtunut suuri herääminen "nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn" on pelkkää sumuverhoa. Suunnilleen jokaisessa pääkaupunkiseudun nuorisouutisoinnissa ovat suomalaisten nuorten sijaan maahanmuuttajanuoret - ja vieläpä vain tiettyjen vähemmistöjen maahanmuuttajanuoret keskiössä. Syrjäytymisen estokampanjan päätavoitteena vaikuttaisi olevan näiden maahanmuuttajien radikalisoitumisen minimointi keinolla millä hyvänsä, hinnasta tai ratkaisun kestävyydestä piittaamatta. Miksi tähän tilanteeseen on sitten ajauduttu? Maahanmuuton laadusta ei ole piitattu, tai siitä on jopa haluttu omillaan selviytymätöntä. Maahanmuuttajakoululaisten oppimista tärkeämpää on ollut välttää heidän kanssaan erimielisyyttä siitä, mikä on koulunkäynnin tavoite sisällöllisesti ja laadullisesti. Nyt reipas osa pääkaupunkiseudun peruskoulun päättävistä nuorista alkaakin koostumaan maahanmuuttajista joita kukaan ei ole kyennyt saamaan tajuamaan, että ilman perustaitoja tässä maassa pärjääminen on todella kiven alla. Sen sijaan heille on opetettu ylpeyttä omasta erikoisuudesta. Seuraukset alkavat tulla käsille nyt. Ratkaisu on siis näiden ryhmien avokätinen erityisymmärtäminen niin kohtelun kuin rahankin osalta. Helsingissä jopa lupaillaan jokaiselle mamulle varmaa opiskelupaikkaa, joihin he tarvittaessa "talutetaan kädestä." Todennäköisesti tämä johtaa arvottomiin tutkintoihin, mutta lykkää jälleen ongelman täydellistä räjähtämistä silmille muutamalla vuodella. Sitä pidemmälle ei kukaan vaikuta ajattelevan. Mikäli tilannetta hallitaan tällä tapaa, meillä on parin vuoden päästä tuhansittain äärettömän itsetietoisia ja määrittelemättömällä tavalla vihaisia parikymppisiä - pääasiassa miespuolisia - maahanmuuttajia, joilla ei ole minkäänlaista realistista tulevaisuudensuunnitelmaa. Nämä nuoret vihaiset miehet tulevat kaiken lisäksi kriisialueilta ja kulttuureista joissa kunnioitetaan ryhmää, muttei yhteiskuntaa ja väkivalta ja "kunnia" ovat tärkeitä asioita. Suomalaiset joutuvat vielä maksamaan kovan hinnan avomielisyydestään ja halusta lykätä ongelmia mamusektorin ehdoin tulevaisuuteen. Lähinnä tämä tulee näkymään ryöstöjen ja suomalaisittain käsittämättömien sivullisiin kohdistuvien väkivaltarikosten nopeana kasvuna. Miksi näin? Koska suomalainen yhteiskunta ei voi oikeasti luoda siihen integroitumishaluttomille töitä ja pysyvää menestystä, vaikka se kuinka haluaisi. Vain maahanmuuttajat itse voivat tehdä sen, integroitumalla omasta päätöksestään ympäristöönsä. Päättämiskyvyttömyyden seurauksena kaikki osapuolet tulevat valitettavasti kärsimään. Jos haluatte esimerkin siitä miten tällainen erityiskohtelu vaikuttaa vähemmistöön, katsokaa romaneja. Jos haluatte esimerkin siitä, miten erityiskohtelun puute vaikuttaa vähemmistöön, katsokaa Vietnamin venepakolaisia. Viestin pitäisi olla suhteellisen selvä, mutta ilmeisesti sitä ei haluta nähdä.

Olipahan taas artikkeli

Olipahan taas artikkeli jonkun maahanmuuttajan erinomaisuudesta. Alkaa pikkuhiljaa ottaa päähän enemmän ja enemmän nämä maahanmuuttoasiat. Ikäänkuin meillä ei olisi ihan tarpeeksi tärkeämpiäkin asioita mietittävänä. Se on kyllä sillä lailla, että maassa maan tavalla taikka sitten takaisin sinne, mistä on tullutkin, jos ei kelpaa meidän tapamme. Olen minäkin ihmetellyt sitä, että jopa täällä syntyneet lapsetkaan eivät kunnolla osaa suomea. Ei heille voi alkaa antaa erikoiskohteluja, vaan samat on sävelet oltava sekä suomalaisilla että maahanmuuttajalapsilla. Luettava on niin, että osaavat ja pärjäävät koulussa, molemmat. Ei ketään lusmuilijaa tarvitsisis verorahoillamme elättää, oli väri mikä hyvänsä. Tulkkipalveluja ei tarvitsisi antaa sellaisille, jotka ovat olleet jo monta vuotta täällä. Heidän voidaan olettaa opiskelleen kieltä niin, että pärjäävät. Maahanmuuttajille pitäisi opettaa myöskin se, että täällä ovat sekä naiset että miehet tasa arvoisia. Kielikoulutukseen pitää velvoittaa myöskin perheitten naispuoliset henkilöt. Pelkkää lasten synnyttämistä ei voida katsoa ammatiksi ja tarhat ovat sitä varten, että pikkukersat saisivat kielikylpyjä samalla. Turha on myöskin yleistää perussuomalaisia. Ihmiset ovat ihmisiä, puolueesta riippumatta ja erilaisin ajatuksin tästäkin asiasta .

Joo . Kohtalaisen outoa ,

Joo . Kohtalaisen outoa , että maahanmuuttajat alkavat arvostella suomalaista demokraattista puoluetta. Kylä Espanjassa myönnetään , että maahanmuuttajat ovat vallanneet nuorisolta aloituspaikat työelämässä. Helsingin kaupungin asuntojonossa olijat tietävät tarkkaan kenellä on etusija asunnonsaannissa. 80 % pakolaisstatusta hakevista Norjan maahanmuuttoviranomaisten mukaan on sepittänyt kertomuksensa vainosta ja kidutuksesta. Sama lienee prosenttiluku meilläkin.

Ruotsinkielisille jo

Ruotsinkielisille jo taataankin Suomessa paremmat jatkokoulutusmahdollisuudet. Samaa tai vielä parempaaa ollaan vaatimassa entistä enemmän mamuillekin. Eihän tämäkään uutinen mikään ensimmäinen asiaa sivuava juttu ole; lisäksi äänekkäimpiä vaatijoitakin ovat yleensä ihan kantasuomalaiset vihervasurit. Jos vihervasemmiston kaikki toiveet saadaan toteutettua, tulee suomenkielisistä kantasuomalaisista jälleen varsinaista paariaa. Suomenkielinen kantasuomalainen tulee aina jonossa viimeisenä, ja saa vähiten, mikäli jotain jaettavaa tavan suomenkielisille asti edes riittää.

Meni Hassanilta heti

Meni Hassanilta heti rehellisyyspisteet alas, kun käytti tuota kieroa keinoa puhua maahanmuuttajista yhtenä homogeenisenä ryhmänä, kun maahanmuuttokriittisyydellä ei missään vaiheessa ole tarkoitettukaan kaiken maahanmuuton vastustamista. Hassan tietää tämän varsin hyvin, mutta miksipä luopua tuosta olkiukosta, kun ei suorilla faktoillakaan voi pelata.

mikähän siinä sitten on

mikähän siinä sitten on etteivät maahanmuuttajat opi kieltä? sitähän on kaikki paikat tulvillaan, kirjastot, lehdet, tv, elokuvat... Kielitaito on välttämätön myös opiskelussa ja työelämässä, joten oikotietä ei ole, eikä voi olla. On vaan opeteltava kieli, se vaatii vain hieman viitseliäisyyttä. Erityiskohtelun vaatiminen ei ole tasa-arvoisen, oikeudenmukaisen yhteiskunnan periaatteiden mukaista ja tuollainen vaatimuskin jo kuvastaa vain halua olla muusta yhteiskunnasta erillään.

"Suomessa asuvista

"Suomessa asuvista maahanmuuttajataustaisista ihmisistä puolet on alle 20-vuotiaita. Nuoret tekevät joka kansassa enemmän rikoksia. Siksi tulee vaikutelma, että maahanmuuttajat rötöstelevät muita enemmän, vaikka se ei pidä paikkaansa." Selitäppäs esim. se, että Vaasassa käräjäoikeuden raiskaustuomioista vuonna 2011 oli 100% tuomituista maahanmuuttajia. Tuon "puolustuksen" mukaan Vaasassa ei siis asu yhtään suomalaista nuorta. Toisena, Vaasan putkassa on keskimäärin 90% maahanmuuttajia. Jälleen edellisen perusteella Vaasassa asuu vain muutama nuori. Tälläiset esimerkit kertovat tyhjentävästi kaverin puhuvan palturia. Ja mitä tehdä niille yksilöille, jotka keskeyttävät opinnot rukoushetken takia, tai eivät hyväksy naisopettajaa? Maassa maan tavalla. Emme mekään lähde heidän maahansa opettamaan meidän tapojamme heille, kyllä Suomalainen on sen verran fiksu että tajuaa miten ulkomailla ollaan ja asutaan. Miksi siis maahanmuuttajilta ei voitaisi vaatia samaa? Toki maahanmuuttajissa on paljon hyvääkin sakkia, mutta se rikollinen ja loisiva aines pitäis jollain tapaa seuloa pois.. Ei heitä ole pakko tänne päästää tekemään rikoksiaan, sitä varten on myös omalle kansalle vankilat, jotta he eivät ole kansan keskuudessa tekemässä rikoksiaan. Sitäpaitsi, perustuslaissakin jo määritellään, että kansalaisten tietoinen vaaraan saattaminen on rikos. Silti rikollisia päästetään maahan, miksi? Kuka tekee siinä laittomuuden?

Hassanin idea

Hassanin idea maahanmuuttajien helpommasta pääsystä tutkinto-opetukseen on fantastinen! Jalostetaan sitä lisää. Maahanmuuttajat pääsisivät opiskelemaan vähemmillä näytöillä - heikommat todistukset, huonompi soveltuvuus alalle, vähemmän työkokemusta jne. Opinnot on kuitenkin laadittu valtaväestön keskivertotason mukaan. Ne ovat helpotetusti sisäänpäässeille maahanmuuttajille liian vaikeita. Etenkin kun kieltä ei osata pitkästä maassa oleskelusta huolimatta ollenkaan. Siispä on helpotettava tutkintojakin maahanmuuttajia varten! Oikeastaan maahanmuuttanuorille voisi myöntää vaikka liikennelentäjän, lääkärin tai äidinkielen opettajan pätevyyksiä ihan vain hakumenettelyllä. Sossutäti voisi taluttaa reippaan maahanmuuttajanuorukaisen tiskille, josta saisi valita haluamansa ammatin, ja lähteä "lisäämään yhteiskunnan rahoja". Vai mitä, Hassan?

J0s somalit haluavat, että

J0s somalit haluavat, että kantaväestö näkee heidät vertaisinaan, he opiskelevat suomea ainakin sellaiselle tasolle, etteivät tarvitse tulkkia arkipäivän toimissaan. Lisäksi he opiskelevat kykyjensä mukaan ammatteihin. Ne eivät välttämättä ole mielenkiintoisimpia tai parhaiten palkattuja ammatteja tässä yhteiskunnassa, mutta niihin kantaväestönkin pitää paremman puutteessa hakeutua. Jos somalit haluavat, että kantaväestö kohtelee heitä jonkin sortin lemmikkeinä, silloin heidän kannattaa vaatia erityiskohtelua joka mutkassa. Ikävä kyllä koko väestöä ei voi pakottaa rakastamaan lemmikkejä, joten kattavaa rakkautta ei vaatimalla saavuteta.

29.12. klo 22.01 aistein

29.12. klo 22.01 aistein avoimin kirjoitti bussikuskiks yrittänyt "rasisti" vissiin (nimimerkki) : "Joo, ei bussit jäisi ajamatta, vaikka joka mamu lähtis (toivottavasti) pois. vaan syy miksi ei ole suomalaisia bussikuskeja enään, on se positiivinen syrjintä... Suomalainen ei enään pääse kuljettajakursseille koska on vääärän värinen, sanoi kurssin pitääjä!!!! että se siitä!!!! " Suosittelen, että kirjoittaja ilmoittaa ao. kurssin juttuvinkiksi VSn toimitukseen. Tämähän poiki tilauksen tutkivalle journalismille, sillä meillä "vääärän" värisillä on perustuslaillinen oikeus saada tietää, millä perusteella väri estää kuljettajakurssille pääsyn. Ja mikä väri, sillä dösäkuskeissa on ainakin Virosta ja Venäjältä rattiin juuttuneita sinisilmäisiä, joilla on sävyjä ja finnejä myöten yhtä "vääärä" väri kuin meillä muillakin. Ihmiset jos löytää salaattipussista kastemadon niin jo oitis medialle ovat kuvia lähettämässä ja haastatteluja antamassa, mutta että tämmöisistä vääryyksistä ei juttua tehdä niin on se kumma!

Hassanille tiedoksi: Suomesta

Hassanille tiedoksi: Suomesta mentiin Ruotsiin 60-luvulla _työhön_ eikä ollut mahdollisuutta vaatia kielitaitoon helpoituksia! Nettikirjoittelusi paheksuminen on outoa koska päiväaikaan on moskeijan edessä klo: 15.00 suuri joukko muslimeita jotka joko ovat kaikki vuorotyössä tai eivät työssä. Kannattaa miettiä ennen kuin paheksuu suomalaista veronmaksajaa.

http://www.pakolaisneuvonta.f

http://www.pakolaisneuvonta.fi/index_html?lid=90&lang=suo

Hassanista tehty oikein

Hassanista tehty oikein projektipäällikkö ja kulttuuriseppä , kas kun ei saman tien kultamuna! J.K Paljonkohan tämän "projektipäällikön" ylläpito suomalaisille veronmaksajille maksaa?

kyl pistää vihaks tämmönen!!

kyl pistää vihaks tämmönen!! ei o suomes suomalaisil erioikeuksia eikä niit tartte ählyillekkään antaa...vaik niille on jo monenlaisia tarjoiltu

Maahanmuuttajat on kuluerä,

Maahanmuuttajat on kuluerä, sanoo maahanmuuttaja mitä tahansa. 20 vuotta ollaan elätetty erästä pakolaisryhmää. Rahat olisi aivan hyvin voitu käyttää huonoosaisten suomalaisten hyväksi. Hyvästi hyvinvointiyhteiskunta mitä suomalaiset veronmaksajat vuosikausia rakensivat omille kansalaisilleen. Nyt hyvinvointi on mennyt maahanmuuttajien elättämiseen. Mutta kun vihervasurit niin kovasti tykkää monikulttuurisuudesta.

Kaikki työttömät, vammaiset,

Kaikki työttömät, vammaiset, vanhukset jne. joille maksetaan hyvínvointiyhteiskunnan tukia ja palveluita ON KULUERÄ taustatasta riippumatta. Käsittääkseni ei ole maahanmuuttajista johtuva syy, että kantasuomalaisten ikäryhmissään nuorten merkittävä suuri syrjäytyminen, pahoinvointi, kouluttamattomuus ja päihteidenkäyttö. Mitäme suomalaiset tälle asialle tehtäisiin? Hei. . suomalaisia muuttaa myös ulkomaille - mutta olemmekohan me suomalaiset vieraassa maassa poikkeus, että "memme vie kenenkään työtä ja kumppaneita ulkomailla".Ruotsissa maahanmuuttajasuomalaiset ovat kait vieläki, jossain ikäryhmässä "jevle finne". Suomalaiset tekivät Ruotsissa hullun lailla töitä ja veivät mukanaan sinne työnarkomaniaa ja villi veikkaukseni on notta jokunen ruotsalainen sen vuoksi on jäänyt ilman työtä, varsinkin kun kaverit ovat huhkineet useamman henkilön työt ja siten rentoutuneet Kk-väkevällä. Meillä työtätekevät maahanmuuttajat ovat eri tyyppisiä, monesti sosiaalisia ja keskustelevia ja tuntuu, että heidän elämänlaatunsa koostuu laaja-alaisemmista elementeistä kun suomalaisen kulttuurin arvostama elämänmeno. On mielenkiintoista on että urheilujoukkueiden vahvistuksina on haluttu alettu näkemään maahanmuuttajia. En kyllä kuulu urheilipiireihin, etten voi tietää esiintyyköhän urheilevaa maahanmuuttajataustaista kohtaan mustasukkaisuutta/kateutta. Maahanmuuttajuus, erilaisuuden kohtaaminen ja em. hyväksyminen on kiinnostava, haastava ja ilmiö yhteiskunnassa. Aina löytyy syy itsen ulkopuolelta erilaisten tunteiden peiliksi. Positiivistenkin näkökulmien esille tuominen olisi välillä hyvä asia.

Ja mielenkiintoista on

Ja mielenkiintoista on syyttää taas perussuomalaisia tästäkin. Jos on halua tehdä töitä oppii kielen ja tavat. Mutta kun haluaa pysyä oman väen keskellä ei ole edes halua sopeutua suomeen. Kun sanalta viivalla seisoo ja pääsee kouluun on sitten helpompi katsoa eteenpäin. Vai haluammeko suomeen sääli pisteillä kouluun päässeet lääkärin tai poliisin joka muuten elinolosuhteet päässyt ikinä kuin sääli pisteillä koska on maahanmuuttaja tai pakolainen?

Mitä vittua? Ei kaikki

Mitä vittua? Ei kaikki suomalaisetkaan saa opiskelupaikkaa. Mahtava logiikka mulatilla,lisää erityisoikeuksia mamuille,sillä vähenee syrjiminen :D Hieno pointti oli myös se että nuoret tekee enemmän rikoksia,siksi vaikuttaa että mamut tekee niitä enemmän. Kyllä kun tilastoja katsotaan niin mamujen tekemät rikokset on suhteutettuna väestömäärään huomattavan korkeat valtaväestöön verrattuna.

Eikö näille maahanmuutajille

Eikö näille maahanmuutajille mikään riitä? Vai että pitäis vielä helpottaa opiskelun pääsyvaatimuksia! Läheskään kaikki suomalaisetkaan eivät pääse opiskelemaan sitä mitä haluavat. Kielitaito on ehdoton edellytys oppimiselle, jos ei umärtä mita puhuta on kulla vaikea opiskella kovin pitkälle. Nyt pitää lopettaa tämä ylenpalttinen mamujen paapominen. Heille ei voi olla eri sääntöjä ja oikeuksia kuin kantaväestöllä. Heitä ei pidä suosia työnhaussa ulkomaalaisuutensa perusteella. Jokainen ammattitaitoinen työperäinen maahanmuuttaja joka täältä saa työpaikan pätevyytensä perusteella on maahamme tervetullut. Täysn toinen ryhmä on se joukko mamuja jotka tulevat tänne vain sosiaalietujen takia kun muista maista ei samaa saa. Tämän nyt tajuaa jokainen että näillä asioilla ei ole mitään tekemistä suvaitsevaisuuden kanssa.

He ovat vain ylimääräinen

He ovat vain ylimääräinen kuluerä, ei mulla muuta.

Jaa, kielitaidottomien

Jaa, kielitaidottomien heikkolahjaisten pitäisi ohittaa kantaväestö. Valittaa, että heitä pidetään ylimääräisenä kulueränä, no somaleista 90% elää tulonsiirtojen varassa, eikö se ole kuluerä? Päähenkilökin, kulttuuri-seppä, on vain ja ainoastaan myös ylimääräinen kuluerä jota ei olisi ilman kuluerämaahanmuuttoa!!! On pokkaa valittaa elättäjistään. Röyhkää porukkaa.

Meillä on jo valmiina malleja

Meillä on jo valmiina malleja, joissa erityisjärjestelyillä varmistataan huonosti suomea puhuville helpompi pääsy yliopistoihin ja muuhun koulutukseen. Näitä vaan kopioimaan ja vaatimaan yhdenvertaista kohtelua. Jarruna saattaa tosin olla se, että nämä nykyiset erityisjärjestelyt on tarkoitettu ruotsinkielisille - joten ne ovat tietysti ihan eri asia!

Sivut

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu