Mainos: Helsingin seudun kauppakamari

Vantaa aikoo olla tulevaisuudessa urbaanin ruoan pääkaupunki – Lue täältä miten siinä aiotaan onnistua

Vantaan visiona on olla tulevaisuudessa Suomen urbaanin ruoan pääkaupunki. Visiota siivittää vahva tausta historiasta: Elannon pelloilta toimitettiin ruokaa jo 1900-luvun alussa muualle pääkaupunkiseudulle.

Vantaan ruokaklusterilla halutaan tuoda paikallista ruoka- ja juomaosaamista esille uudella tavalla.

Mainos | Nyt pitkät perinteet ja paikallinen ruoka- ja juomaosaaminen halutaan tuoda näkyviin uudella tavalla. Hankkeen ympärille on koottu ruokaklusteri, jonka ensimmäinen yhteinen ponnistus on Vantaa-menu.

-Vantaalla valmistetaan, pakataan ja kuljetetaan elintarvikkeita enemmän kuin missään muualla Suomessa. Haluammekin tuoda tätä osaamista vielä enemmän näkyväksi yhteistyössä ruokaklusterin kanssa. Vantaa-menu on taidonnäyte paikallisesta osaamisesta, jolla houkuttelemme niin yrityksiä, kotitalouksia kuin matkailijoitakin, kertoo projektiasiantuntija Susanah Aalto.

Tavoitteena kasvupotentiaalin ja innovaatioiden edistäminen

Klusteriajatus ei rajoitu pelkästään ruoan ympärille, kaupungin tavoitteena on lisätä yhteistyötä entistä enemmän eri tahojen kanssa ja tunnistaa aidosti kasvuhaluiset ja -kykyiset yritykset. Kehitystyö onkin jo täydessä vauhdissa.

-Pyrimme saamaan pienempiä ja isompia kasvuyrityksiä samoihin verkostoihin kehittämään yhteistoimintaa. Teemme yhteistyötä Metropolian kanssa hautomo- ja kiihdyttämötoiminnan kehittämiseksi ja osallistumme aktiivisesti pääkaupunkiseudun start up -ekosysteemien toimintaan. Jatkossa pyrimmekin entistä aktiivisemmin ohjaamaan olemassa olevia kasvuhaluisia yrityksiä erilasten sparrauspalvelujen, kansallisten rahoittajien ja muiden palveluntarjoajien suuntaan, elinkeinojohtaja Kimmo Viljamaa luettelee.

Yhteistyössä kaikki ovat menestyjiä

Vantaalla on selkeä näkemys siitä, mihin halutaan mennä ja mitä halutaan olla. Siksi se on ottanut kehittämistyön omiin käsiinsä. Keskiössä on yhteistyö eri toimijoiden välillä. Kehittämistoimillaan Vantaa haluaa muovata täysin omanlaisen yhteisöllisen toimintatavan.

-Vantaa kasvaa joka tapauksessa ja kaupungilla pitää olla selkeä visio ja tahtotila siitä, mihin olemme menossa. Rakennamme älykästä kaupunkiympäristöä yhteistyössä alueen oppilaitosten, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimijoiden kanssa. Haluamme muuuttaa ilmapiiriä enemmän yhteisölliseen suuntaan. Ei niin, että kaupunki tekee omiaan ja yritykset omiaan, vaan yhteistyössä toistemme kanssa. Silloin kaikki menestyvät, painottaa elinkeinopäällikkö Mika Perttunen.

Helsingin seudun kauppakamari

Juttusarjassa nostetaan kuntavaalien alla esille yritysten merkitystä kilpailukyvylle ja kasvulle.

Kuntien tulevan roolin on rakennuttava entistä vahvemmin elinvoimaisuuden, osaamisen ja yritysten toimintaedellytysten edistämisen varaan.

Alueiden hyvinvointi ja kasvu rakennetaan yhdessä yritysten kanssa, jotka työllistävät, tilittävät veroja ja investoivat uuteen.

Lue lisää Helsingin seudun kauppakamarista täältä ja tutustu vaikuttamistyöhön täältä.

Helsingin seudun kauppakamarin lehti