Mainos: Ricardas Plytnikas

Moni jättää äänestämättä kuntavaaleissa, kun luottamus poliitikoihin on pohjamudissa

Mainos | Useita vuosia peräkkäin poliitikot ovat olleet vähiten luottamusta herättävä ammattiryhmä.

Evan arvo- ja asennetutkimuksessa kansalaisten luottamus politiikkaan on 25%, eli 75% ihmisistä ei luota poliitikkojen päätöksiin. Tämä näkyy suoraan äänestysprosenteissa, viime kuntavaaleissa sen jääneen Vantaalla 52,3% tasolle.

-Tämä on hälyttävää, kun puolet Vantaan asukkaista päättää toisen puolikkaan asioista, sanoo tämän takia politiikkaan lähtenyt Ricardas Plytnikas. Hänen mielestään vastaus kysymykseen miksi poliitikoihin ei luoteta, on yksinkertainen. Ennen vaaleja luvataan paljon, mutta vaalilupaukset unohtuvat heti vaalien jälkeen. Vappusatanen tai eläkeiän nosto ovat parhaat esimerkit, miksi ihmiset ovat kyllästyneet politiikkaan.

Kuntavaalien ehdokkaiden vaatimukset ovat kuntaliiton sivuilla ja ne ovat erittäin matalia.

Vaalikelpoinen ehdokkaaksi kuntavaaleissa on henkilö: 

- jonka kotikunta kyseinen kunta on

- jolla on jossakin kunnassa äänioikeus kuntavaaleissa

- jota ei ole julistettu vajaavaltaiseksi, eli holhouksen alaiseksi

Niiden lisäksi ehdokkaan on täytettävä kuntalaissa säädetyt yleisen vaalikelpoisuuden edellytykset, eli henkilön pitää olla 18 vuotta. Lisäksi hän ei saa olla laissa säädetyssä palvelussuhteessa valtuutettujen toimikauden alkaessa. Esimerkiksi viranhaltija, joka toimii kunnan johtavassa tehtävässä, ei voi olla ehdokkaana työnantajakuntansa valtuustoon.

-Miksi tuore rikollinen voi olla ehdokkaana kuntavaaleissa? Jos joku ei osa elää yhteiskunnan sääntöjen mukaan, voiko hän päättää muiden asioista? Ricardas kysyy hämmentyneenä. Hänestä ajatus, että joku varas tai huijari voi päättää kuntalaisten asioista, on vähintään outo.

Rikoshistoriasta ehdokkaan ei tarvitse ilmoittaa tällä hetkellä. Iltasanomien selvityksen (3/2021) mukaan on paljon tuoreita tuomioita saaneita ehdokkaita. Heidän rikoshistoriastaan ei löydy virallista tietoa.

-Pitääkö oikeasti jättää äänestämättä? Vai pitäisikö yrittää parantaa luottamusta? Tämä kysymys on tullut taas kerran vastaan Ricardakselle Vantaalla.

Valittujen Palojen brittiläisellä Wyman Dillon -tutkimuslaitoksella teettämästä laajassa vuosittaisessa tutkimuksessa palomiehet, sairaanhoitajat sekä opettajat ovat monia vuosia peräkkäin olleet luotettavimmat ammattiryhmät ja yli 90% ihmisistä luottaa heihin. Palomiehiin luottamus tämän tutkimuksen mukaan on lähes täydellinen. Saman suuntaisia tulokset ovat olleet maailmainlaatuisesti, kuten Saksassa GFK Compactin vuonna 2015 tekemä laaja tutkimus osoittaa.

GFK Compact -tutkimuksen tulokset.

-Luottamusta he ansaitsevat työllä. Auttavat heikkoja ihmisiä, juuri niitä ketkä tarvitsevat apua eniten. Jos me saamme niitä rehellisiä ja ahkeria ihmisiä valtuutetuiksi, luottamus politiikassa paranee. Kun luottamus kohoaa, ihmisten äänestysprosentti nousee. Tämä on tärkein demokratian perusedellytys, toteaa Ricardas Plytnikas. Hän on tutkinut Vantaalla ehdokkaita ja kun ei löytänyt sopivaa, asettui hän ehdolle itse.

-Nyt vihdoin olen löytänyt täydellisen ehdokkaan. Voin luottaa häneen täysin, naurahtaa Ricardas. Palomiehenä ja sairaanhoitajana hän tekee vastuullista työtä ja hän haluaa myös tuoda samalaisia työkulttuuria kuntapolitiikkaan.

Kaunis ei aina ole kallis. Kuvassa Kolin Kansallispuistossa.

Lue lisää: www.ricardasplytnikaskokoomus.fi