Mainos: Lauri Kaira

Lauri Kaira: ”Tarvitaan sekä vastuuta että välittämistä”

Lauri Kaira on keskilinjan kokoomuslainen, jolle tärkeitä arvoja ovat vastuu, vapaus, välittäminen ja arjen turvallisuus.

Mainos | Millä kuntavaaliehdokkaisiin pystyisi tutustumaan tarkemmin kuin vaalikoneiden valmiskysymysten avulla? Lauri Kairan (Kokoomus, nro 156) ajatuksista ja taustasta kerrotaan hänen vaalilehdessään. Oheinen haastattelu on siitä:

”On surullista nähdä koronan vaikutukset kulttuurialaan, ravintoloihin ja kaikkiin pienyrittäjiin”, sanoo Lauri Kaira. ”Tulot ovat romahtaneet, kun töitä ei voi tehdä.”

Lauri Kaira vetää kulttuurialojen yhteistä edunvalvontaorganisaatiota ja on johtajana musiikin tekijänoikeusjärjestössä. “Odotin Suomen hallitukselta enemmän”.

Korona ja työttömyys

”Viimeksi olin kertomassa yrittäjän ja freelancerin työttömyysturvan epäkohdista eduskunnan sivistysvaliokunnalle.”

Lakimiehen koulutus, oma musiikkiharrastus ja tausta puoluelehden päätoimittajana antavat tälle työlle hyvän pohjan. ”Se auttaa toimimaan tulkkina poliittisen koneiston ja kulttuurialan välillä.”

Moni asia liittyy talouteen. Vantaalla Lauri on yksi Kokoomuksen budjettineuvottelijoista ja töissä hän on yrittää helpottaa taiteilijoiden korona-ahdinkoa. ”Odotin Suomen hallitukselta enemmän”.

Strategia tekee toiveista totta

Vantaalla Lauri on sekä kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen että seurakuntaneuvoston jäsen.

Lisäksi hänelle annetaan laajoja strategiaprojekteja hoidettavaksi. Lauri on sekä Vantaan yleiskaavatoimikunnan puheenjohtaja että Kokoomuksen ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja.

Molemmissa hommissa pitää miettiä sekä tavoitteet että keinot niiden toteuttamiseksi. Ilman keinoja, tavoitteet jäävät toiveiksi.

Työtä ja hyvinvointia

Kokoomuksen ohjelmatyötä vetäessään Lauri kehitti strategian, jolla Vantaa vietäisiin ”hyvän kehälle”.

”Jotta vantaalaisilla menee hyvin, tarvitaan työtä työpaikkojen hyväksi. Taloutta ei saa tasapainoon pelkillä leikkauslistoilla.”

Tavoitteena on positiivinen kierre. Tarvitaan kasvun lietsomista. Uutta otetta ja asennemuutosta.

”Kehitetään entistä viihtyisämpää ja vetovoimaisempaa Vantaata, joka houkuttaa työllistävää yritystoimintaa. Tarjotaan vaihtoehtoja niin asumiseen kuin palveluihin.”

”Tahdon, että meillä on terveet koulut, ihmisläheiset ja laadukkaat perhe-, liikunta- ja kulttuuripalvelut, fiksu kaavoitus ja turvallinen arki.”

Talousjärki on välittämistä

Lauri on aiemmin toiminut mm. Maanpuolustustiedotuksen Suunnittelukunnan ja Suomen Elokuvasäätiön puheenjohtajana.

Elokuvasäätiön puheenjohtajan ja tekijänoikeusjärjestön johtajan kokemus antaa vankan talousosaamisen. Se on tärkeää, koska hyvin moni asia liittyy talouteen ”Osa poliitikoista on kovia lupausten antajia ja kakun jakajia. Kannattaa muistaa huolehtia siitä, että kakku pystytään myös tekemään.”

Sauli Niinistön alainen

Lauri toimi nuorempana Kokoomuksen puoluelehden Nykypäivän päätoimittajana. Tämä osui niihin vuosiin, jolloin Kokoomuksen puheenjohtajana toimivat Sauli Niinistö, Pertti Salolainen ja Ilkka Suominen.

”Olen maltillinen keskilinjan kokoomuslainen, joita jotkut kutsuvat sivistysporvareiksi”, Lauri sanoo. ”Kokoomuslaisuus on minulle yhdistelmä vastuuta, vapautta, välittämistä ja arjen turvallisuutta.”

”Edelliset sukupolvet sanoivat saman asian termeillä ’koti, uskonto, isänmaa’. Vaikka Kokoomukselle tulisi kuinka paljon haastajia oikealta, tätä linjaa Kokoomuksen ei tule muuttaa.”

Siirtyi kulttuurin puolustajaksi

Lauri toimi myös kahden kulttuuriministerin poliittisena erityisavustajana. Sieltä hän siirtyi kulttuurialalle. Hän on hoitanut kulttuurialojen yhteistä edunvalvontatyötä, toiminut tekijänoikeusjärjestön johtajana sekä Suomen Elokuvasäätiön puheenjohtajana.

Lauri on naimisissa ja perheessä on 20-vuotias poika. Musiikki on pääharrastus. Hän on ollut säveltäjänä kahdessa jazzprojektissa.

”Musiikki on minulle tärkeää. Siksi kai päädyinkin juuri luovan alan pienyrittäjien ja kulttuurintekijöiden puolustajaksi.”

Lauri ei suunnitellut palaavansa enää puoluepolitiikkaan. Toisin kuitenkin kävi. Vantaa aikoi lakkauttaa Pähkinärinteen kirjaston vuonna 2012. Lauri lähti käynnistämään adressiliikettä puolustamaan kirjastoa.

Seuraavissa vaaleissa Lauri valittiin valtuustoon. Hän toimi ensin yhden kauden Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajana ja on nyt kaupunginhallituksessa. Hänet tiedetään muun muassa siitä, että hän teki kaupunginvaltuustossa vastaesityksen ratikalle. Siinä vaadittiin koko hankkeen palauttamista valmisteluun ns. superbusseilla toteutettavana kiskottomana ratikkana (ks. kuva).

Kun Vantaan valtuusto päätti ratikasta, Lauri ehdotti kuvassa näkyvän ruotsalaisen ”ratikkabussin” kaltaista edullisempaa ja nopeammin valmistuvaa vaihtoehtoa.

”Yhteistyö ja maltti ovat valttia” 

”Valtuustossa on tällä hetkellä SDP:llä, vihreillä ja Vasemmistoliitolla aina halutessaan enemmistö.”

”Päätökset eivät kuitenkaan aina mene blokkien ja rintamalinjojen mukaan. Kyse on ihmisten välisestä kanssakäymisestä.”

"Kaikki lähtökohtaisesti haluavat vantaalaisille hyvää, joskus toki olemme eri mieltä siitä, mitä se on, Lauri naurahtaa.

"Olen oppinut, että joskus onnistuu ja joskus ei. Koska talouspaine on kova, kaikkeen ei ole varaa ja takaiskuja tulee. Tärkeintä on kuitenkin tehdä parhaansa.”

Lue koko vaalilehti - muun muassa juttu ”Tärkeä tusina – 12 tärkeintä tavoitetta” tästä linkistä

Lauri Kaira

Kaupunginvaltuutettu

Kaupunginhallituksen jäsen (Kok.)

Äänestysnumero: 156