Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesätyö vai sittenkin oma yritys? Elli Tuomiselle yrittäjyyden tuoma kokemus on tärkeintä

Kaikki nuoret hyötyvät työkokemuksesta – tulipa se sitten kesäyrittäjänä tai kesätyössä.

Mainos | Yrittäjyys opettaa nuorille taitoja, joista on hyötyä työelämässä ja elämässä muutenkin.

– Mielestäni tärkeintä ei ole yrittäjyyden kesto tai kuinka paljon sillä tienaa, vaan kokemus, joka sitä kautta tulee, harrastevalokuvaaja ja 4H-yrittäjä Elli Tuominen kertoo.

– Omalla kohdalla yrittäjyys on kartuttanut ainakin rohkeutta, sinnikkyyttä sekä asiakaspalvelutaitoja. Pitää myös hyväksyä, että kaikki ei onnistu heti ja kaikkea ei osaa.

Tuominen aloitti kuvaamisen ystäviensä kanssa hevosharrastuksen parissa kuusi vuotta sitten. Yritystoiminta käynnistyi alkuvuodesta 2021 4H:n yrittäjäkurssin jälkeen. Hän vinkkaakin, että yrityksen idea voi olla mitä vain tilauskakuista pihatöiden tekoon, ikkunan pesuun, lastenhoitoon tai käsitöihin. Parhaat jutut syntyvät usein oman kiinnostuksen ja osaamisen kautta.

– Mieti missä olet hyvä, miten voisit auttaa asiakkaita ja olisiko sellaisella palvelulla kysyntää. Kesäyrityksen voi perustaa myös yhdessä kaverin kanssa.

Tutustu Ellin kuviin tästä.

Avuksi aikuiset ja nuorten yrittäjäkoulutukset

Yrittäjyyden polkua ei tarvitse tarpoa yksin, vaan avuksi voi ottaa vanhemmat ja tutut aikuiset. Tämän lisäksi Tuominen suosittelee nuorille suunnattuja, ilmaisia yrittäjyysohjelmia, joita myös Vantaan kaupunki tarjoaa yhteistyössä Talous ja nuoret TATin ja PKS4H:n kanssa.

Osallistujille tarjotaan yrityskoulutusta, oma henkilökohtainen mentori sekä käytännönläheistä tukea oman yritysidean toteuttamiseen, apua kirjanpitoon, lupa- ja veroasioihin sekä mainostamiseen liittyen.

– En ajatellut, että yrityksen perustaminen ja alku yrittäjänä olisi niin helppoa. Kaikki lähti lentoon tosi hyvin ja ensimmäiset kuvausjutut tulivat heti tuttavapiiristä. Omat nettisivut, Instagram sekä Facebookin Puskaradioryhmät ovat sitten laajentaneet asiakaskuntaa ja olleet näppäriä kanavia markkinointiin.

– Olen oppinut ihan valtavasti lisää kuvaamisesta, mallin ohjaamisesta ja asiakkaan kanssa toimimisesta. Tykkään myös siitä, että voin valita milloin teen töitä. Yrittäjyys on myös vahvistanut ajatuksia tulevaisuudesta media-alalla.

Myös toisiin yrittäjiin tutustuminen on ollut tärkeä juttu. Nuoren yrittäjän kannattaakin rakentaa hyvä verkosto ympärilleen.

– Meillä on 4H-yrittäjien kanssa tosi tiiviit välit. Jaetaan kokemuksia ja autetaan toisiamme puolin ja toisin. Ja välillä tietysti nähdäänkin. Se on mahtavaa, niin kuin yrittäminenkin, Tuominen innostuu.

Kesätyöseteli avuksi kesätyöpaikan hakuun

Vantaa auttaa nuoria työllistymään myös kesätyösetelin avulla. Tänä vuonna seteli jaetaan jokaiselle vantaalaiselle 9.-luokkalaiselle sekä 900:lle 15–18-vuotiaalle kesätyöpaikkaa ja hakemusta vastaan.

Jotta kesätyöseteliä voi hyödyntää, työn tulee kestää vähintään 10 päivää ja siitä tulee maksaa 450 euron vähimmäispalkka. Setelit ovat 300 euron arvoisia ja ne maksetaan työnantajalle jälkikäteen.

– Setelien tarkoituksena on auttaa nuoria työllistymään ja saamaan arvokasta kokemusta työelämän taidoista, kertoo Vantaan työantajapalveluiden esihenkilö Kari Ahlström.

– Nyt erityisesti muutaman koronavuoden jälkeen olisi hienoa, jos mahdollisimman moni nuori löytäisi kesätöitä.

Kesätyösetelin avulla nuori voi hakea töitä eri yrityksistä, yhdistyksistä, säätiöistä ja seurakunnista. Ahlström vinkkaa, että seteli kannattaa ottaa puheeksi heti mahdollisen työpaikan kanssa. Se voi toimia lisäapuna mielenkiinnon herättämisessä.

– Monille kesätyösetelillä hankittu työpaikka on se ihan ensimmäinen kosketus työelämään. Parhaassa tapauksessa siitä avautuu nuorelle ikkuna täysin uuteen maailmaan ja siihen, mitä elämällä on tarjota. Ja bonuksena hän saa vielä omaa rahaan palkan muodossa.

Kesätyöseteli on ollut Vantaalla käytössä vuodesta 2011. Vuosi vuodelta tunnettuus on kasvanut ja yhä useampi yritys on niitä lunastanut.

– Tuntuu, että yrityksillä on intoa tukea nuoria, eikä osaaminen ole se tärkein kriteeri, jolla heitä palkataan. Iloinen, innostunut ja joustava asenne on varmasti se juttu, joka motivoi työnantajan tarjoamaan nuorelle paikkaa kesäsetelin vaatimaksi ajaksi, Ahlström summaa.

Lue lisää kesätyösetelistä