Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tempur tarjoaa ilmaisia Neurosonic x Tempur moottorisänky -hoitoja syyskuun loppuun asti – lue hyödyt ja varausohjeet

Kun keho ja mieli käyvät ylikierroksilla, uni kärsii. Tahdosta riippumattomaan hermostoon voidaan vaikuttaa matalataajuisella värähtelyllä, joka laukaisee stressiä solutasolla – lue 4 vinkkiä!

Mainos | Hyvässä unessa elimistö lepää, palautuu ja korjaa itseään. Unettomuus voi masentaa ja lisätä stressiä, mikä aiheuttaa hankalan kierteen. Autonomisen hermoston rauhoittaminen lievittää oireita ja parantaa unta. Hermostoa voi rauhoittaa puuttumalla ylivireyden juurisyyhyn sekä käyttämällä apuna esimerkiksi kehovärähtelyä, hengitystä ja meditaatiota. Listasimme neljä keinoa parantaa hermoston ylivireydestä johtuvia unen häiriöitä.

Harva ihminen tiedostaa, että omaan hyvinvointiin voi vaikuttaa autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston kautta. Kun rauhoittuminen on vaikeaa, eikä uni tule, autonomisen hermoston epätasapaino on saattanut viedä sinut ”pakene tai taistele” -tilaan.

– Ihminen nukkuu kolmanneksen elämästään. Kun tiedetään unen merkitys terveydelle, ollaan todella tärkeän asian äärellä. Se kolmannes elämästä on ehkä jopa tärkein hyvinvoinnin kannalta, kehitysjohtaja Pasi Koistinen Tempurilta sanoo.

– Tämä ei ole uskon asia. Tahdosta riippumattoman autonomisen hermoston rauhoittaminen edesauttaa hyvinvointia, uskoi siihen tai ei, Koistinen lisää.

Autonominen hermosto jakautuu kahteen osaan: sympaattiseen ja parasympaattiseen hermostoon. Sympaattinen hermosto aktivoituu, kun ihmisen pitää olla valmis toimimaan. Parasympaattinen hermosto puolestaan on aktiivinen levossa. Ylivireystilassa sympaattinen hermosto ottaa vallan.

Stressaantuneen uni ei palauta

Uni ja stressi kietoutuvat yhteen. Stressatessa nukkuminen menee herkästi nukkumatin metsästämiseksi. Stressi lisää stressihormonina tunnetun kortisolin määrää ja nostaa sitä kautta vireystasoa. Stressi onkin pitkään jatkuessaan yksi tavallisimmista unettomuuden aiheuttajista.

Jos stressitaso on pitkään korkealla, autonomisen hermoston toiminta heikkenee. Uni ei enää ole palauttavaa, ja ihminen tuntee itsensä väsyneeksi.

Värähtely rentouttaa

Autonomisen hermoston rauhoittamiseen on keinonsa. Yksi keinoista on värähtelyn hyödyntäminen hermoston tasapainottamisessa.

– Matalataajuusvärähtelyllä tuotettu kudossimulaatio vaikuttaa autonomisen hermoston kautta kehoon. Värähtely saa ihmisessä aikaan luonnollisen, stressiä poistavan ja rentouttavan, vaikutuksen, Koistinen sanoo.

Reaktio on tyypillinen kaikille nisäkkäille. Ihmiset ovat oppineet hyödyntämää samaa tärinävaikutusta esimerkiksi erilaisissa terapioissa.

– Hälytystilassa olevat hermoradat rauhoittuvat ja stressi lievenee. Värähtelyn ansiosta nukahtaminen voi helpottua ja yölliset heräilyt vähentyä. Kun autonominen hermoston toiminta tasapainottuu, myös nukkumisen aikana tapahtuva palautuminen tehostuu, Koistinen sanoo.

Värähtelyä hyödynnetään Tempurin Neurosonic-tuotteissa. Sängyn sisään rakennetut elementit tuottavat matalataajuista värähtelyä ja vaikuttavat ihmiseen tuntoaistin kautta.

– Värähtelyn vaikutusta voi kutsua eräänlaiseksi mekaaniseksi meditaatioksi. Vaikutus syntyy ilman, että itse tekee mitään. Sängyssä voi lukea kirjaa tai nukkua, värähtely tekee tehtävänsä joka tapauksessa, Koistinen sanoo.

Toinen hyvä hermoston rauhoittamistapa on syvä- eli palleahengitys. Syvähengityksen vastakohta on pinnallinen hengitys, jossa ihminen hengittää keuhkojen yläosalla. Tällöin verenpaine nousee ja stressihormonien määrä kasvaa. Palleahengitys lisää veren happipitoisuutta, rentouttaa lihaksia ja rytikin oikenee. Syvähengityksen opetteluun löytyy netistä helppoja ohjeita.

Myös meditaatio ja avantouinti tekevät hyvää autonomisen hermoston tasapainolle. Meditaatio vaatii onnistuakseen opettelua. Avantouinnista saatava kylmäshokki toimii nopeammin.

Stressi vähentää syvää unta

Uniliiton mukaan ajoittaisesta unettomuudesta kärsii 30–35 prosenttia suomalaisista. 12 prosentilla aikuisista unettomuus on pitkäaikaista. Yleisin syy päiväväsymykseen on huono yöuni. Ja jos päivät ovat stressaavia, eikä palautumista yöllä tapahdu, kierre on valmis.

– Kun nukkuu riittävästi, stressi ei saa samalla tavalla otetta kuin väsyneenä, Koistinen sanoo.

Vaikka stressaantuneena saisi unen päästä kiinni, unen laatu on kehnoa. Tarpeellisia syvän unen jaksoja on liian vähän, eikä uni virkistä. Yhteen yöhön mahtuu 4–6 unisykliä, joissa on kevyen, syvän ja vilkeunen osuuksia. Yksi sykli kestää 90 minuuttia.

– Värähtelemistä hyödyntävissä sängyissä nukkuneet ovat kertoneet unen tarpeensa jopa vähentyneen, kun nukuttu aika on laadukkaampaa, Koistinen sanoo.

Neurosonic-sängyissä on valittavissa kolme 10–41 minuutin ohjelmaa rentoutumiseen, aktivointiin tai palautumiseen. Neurosonic-teknologian saa jo olemassa olevaan sänkyyn lisäominaisuutena erillisen Infinity-patjan avulla. Patja sijoitetaan oman patjan alle.

Neljä tehokasta tapaa rauhoittaa autonominen hermosto

1. Puutu juurisyyhyn. Mitkä tekijät ovat johtaneet ylivireystilaan? Ovatko työn tai vapaa-ajan vaatimukset liian korkealla tai tekemistä on vain yksinkertaisesti liikaa? Päivän aikana kannattaa pitää palauttavia taukoja, jolloin aivot ratkovat ongelmia ja jäsentävät asioita. Kirjaa työpäivän päätteeksi tekemättömät tehtävät ylös, jotta niiden muistamista ei tarvitse miettiä vapaa-ajalla tai yöllä. Tämä tukee psykologista irrottautumista töistä. Jos vapaa-ajalla pohtii työasioita, kuormittuvat samat psykofysiologiset järjestelmät kuin töissä ollessa, ja tämä voi vaikuttaa töistä palautumiseen.

2. Hyödynnä värähtely. Kun kehoa stimuloidaan värähtelyn avulla, se rauhoittuu. Autonominen hermosto tasapainottuu, stressitaso laskee ja unen laatu kohenee. Värähtelyn vaikutus on mitattavissa. Se näkyy muun muassa sykkeen alenemisena, lihasten rentoutumisena, päänsärkyjen häviämisenä ja suoliston toiminnan normalisoitumisena. Kun keho saadaan rauhoittumaan ulkoisen stimulaation avulla, ajattelun muutos stressitekijöiden suhteen on huomattavasti helpompaa.

3. Hengitä oikein. Syvähengitys on tehokas tapa rauhoittaa ylikierroksilla käyvää hermostoa. Kun uloshengitys on sisäänhengitystä pidempi, syke pääsee rauhoittumaan. Stressaantuneena hengitys on pinnallista ja tiheää. Jo muutama syvä hengitys auttaa muistuttamaan kehoa, että ei ole hätää ja voi rauhoittua.

4. Meditaatio ja mietiskely on vaihtoehto. Meditoinnissa keskittyminen ja rentoutuminen yhdistyvät. Tarkoituksena on vähentää kehon stressiä, rentoutua ja kirkastaa ajattelua. Meditaatiossa mieli tyhjenee ajatuksista. Ajatusten annetaan tulla, mutta niihin ei takerruta. Apuna on useita erilaisia menetelmiä.

Testaa Neurosonic x Tempur moottorisänky -hoitoa ilmaiseksi

”Haluamme että vakuutut värähtelytekniikan ja Tempurin yhdistetystä vaikutuksesta, joten tarjoamme syyskuun loppuun asti Neurosonic x Tempur moottorisänky -näytehoitoja ilmaiseksi. Kun varaa ajan ilmaiseen koulutetun nukkumisergonomian asiantuntijan tekemään nukkumisergonomia kartoitukseen, saa kolme Neurosonic hoitoa-lahjaksi”, Koistinen kannustaa. ”Nukkumisergonomian kartoitus on hyödyllistä tehdä, koska kehno makuualusta tai väärä nukkumisasento voi häiritä jopa merkittävästi nukahtamista, unen laatua ja palautumista”. 

Varaa aika kartoitukseen tästä.