Kenttäurheilijat-58

Tiina Muinonen päätti komeasti uransa kilpakävelijänä

Naisten kävelyssä Kenttäurheilijat-58:n Tiina Muinonen päätti pitkän ja komean vertaansa vailla olevan kilpailu-uransa viidenteen sijaan Turussa Kalevan Kisoissa.

Hän asetti viime vuonna tälle viimeisellä kaudelleen kovat tavoitteet SM-halleihin, SM-maantielle, SM-viesteihin ja myös Kalevan kisoihin. Viime vuonna alkanut virustauti ei kuitenkaan irrottanut otettaan, vaan muistutti olemassa olostaan etenkin kisojen kynnyksellä. Tiina havaitsi olevansa kipeä tai sitten viestikaveri oli sairaana. Kaikesta huolimatta hyvin harjoitelleen Muinosen Kalevan kisojen mitalitavoitteen söi kisaa edeltävien parin viikon kuume ja flunssa, joka käytännössä esti kaiken harjoittelun. Tiina päätti valmentajansa Pekka Muinosen kanssa osallistumisesta Kalevan kisoihin vain seitsemän tuntia ennen kilpailua.

Konkari näytti, että ilman viimeistelyharjoitteluakin pelkällä peruskunnolla jo ollaan lähellä mitalitasoa ja roikkui pronssin tuntumassa seitsemän kilometriä. Kilpailussa tuli viides sija kauden parhaalla tuloksella. Samalla tuli kunniakas päätös komealle kilpakävelijän uralle, joka on alkanut jo 1980-luvulla 7-vuotiaana.

Ensimmäisen kerran Muinonen osallistui Kalevan kisoihin Mikkelissä vuonna 1993 ollen kunniakkaasti liki 20 kävelijän joukossa sijalla 14. Kaikkiaan Tiina osallistui menestyksellisesti Kalevan kisoihin 14 kertaa vuosina 1993-2011. Ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruuden Muinonen sai vuonna 1991, jolloin (silloisilla ikäsäännöillä) tuli SM-kultaa viesteissä. SM-viesteistä kertyi uralla kaikkiaan kymmenen mitalia, joista viisi on kultaa, kolme hopeaa ja kaksi pronssia.

Kaikkien aikojen menestyksekkäimpiin kävelijöihimme lukeutuva Muinonen saavutti lajissaan peräti 56 SM-mitalia, joista 30 on Suomen mestaruuksia, 19 SM-hopeaa ja seitsemän SM-pronssia. Tiina Muinonen osallistui uransa aikana kaikkiaan peräti 75 kertaa nuorten ja aikuisten SM-kisoihin. Tähän urheilu-uran aikaiseen SM-mitalien määrään ja SM-menestykseen ei yllä tiettävästi kukaan toinen suomalainen kilpakävelijä.

Suomen ennätyksiä Tiina paranteli 10 kertaa eri sarjoissa. SM-kisoissa saavutuksina oli lukuisten mitalisijojen lisäksi 13 kertaa sijaluku 4-8. Kalevanmaljan pisteitä Tiina keräsi peräti 173,6 ja lisäksi kertyi melkoinen joukko arvokisapisteitä kansainvälisistä kisoista, joissa paras menestys oli nuorten MM-tasolla 12 sija. Tiina edusti Suomea mm. aikuisten ja nuorten maaotteluissa sekä nuorten EM- ja MM-kisoissa kaikkiaan yli 30 kertaa.

Tiina Muinonen on aina edustanut kotikaupunkinsa Vantaan yleisurheiluseuroja. Kävelijän ura alkoi Hakunilan Kisassa (1986-1988), jonka jälkeen seurana oli Kenttäurheilijat-58 (1989-1991), Vantaan Salamat (1992-2006) ja jälleen Kenttäurheilijat-58 (2007-2011).

Tiina Muinonen on yksi kaikkien aikojen parhaista näiskävelijöistämme ja on ollut monin tavoin erinomainen esimerkki nuorille kävelijöille. Asenne harjoitteluun on ollut aina kiitettävä, samoin tahtotila. Asenteesta, sinnikkyydestä ja periksi antamattomuudesta antaa kuvan loistava ja pitkä ura. Tiina valitsi lajinsa jo nelivuotiaana.

Ennätykset: 3000 m 13:06.86, 5000 m 23:28.2h, 10 km 47:22 ja 20 km 1:35:58.

Tiina on toistaiseksi viimeisin naiskävelijämme, joka on alittanut MM- tai olympiakisojen A-rajan. Vuoden 2001 20 tulos olisi ilman loukkaantumista vienyt Edmontonin MM-kisoihin. Kansainväliselle tasolle nousu tapahtui vuosina 2000-2001 ja loistavat tulokset ennakoivat hienoa jatkoa kehitykselle, mutta vakava loukkaantuminen tuli monen asian esteeksi. Ainakin neljästi ura oli vaarassa keskeytyä erilaisiin vastoinkäymisiin ja joka kerta Tiina palasi vähintään Suomen mestaritasolle takaisin.

Tiinaa valmensi juniorista saakka hänen isänsä, H.e.v.i. Hard Walk Teamin perustaja ja tallipäällikkö Pekka Muinonen, jolla on vankka ja menestyksekäs kansainvälisen tason valmennusosaaminen.

”Menestyminen vaatii oikeaa asennetta ja ammattimaista kokonaisvaltaista suhtautumista harjoitteluun. Taustalla pitää olla myös tukiryhmä, joka oikein tukemalla mahdollistaa pitkälti tulosten vaatiman työn. Taustajoukkoni mahdollistavat molemminpuolisen yhteistyön kautta tavoitteisiin pääsemisen. Urheilussa, opiskelussa ja työelämässä olen oppinut vastuuntuntoiseksi ja pitkäjänteiseksi”, Tiina kertoo urheilijan elämästään.

Entä mitä seuraavaksi –kysymykseen Tiina vastaa: ”Valtiotieteen maisterin ja kielten opinnot ovat jo käytännössä päättyneet, nyt vain viimeistelemään urheilun viivästämän gradu. Haasteellinen ja hyvä työpaikkakin on jo saatu, joten sekin puoli on mallillaan. Vapaa-ajan täyttää jatkossakin lenkkeily ja monipuolinen perusliikunta, jota täydentää golf, jossa green gard on suoritettu sekä veneily.”

Kenttäurheilijat-58

Aikaisempia kirjoituksia

Kenttäurheilijat-58

Kenttäurheilijat-58 on 16.3.1958 perustettu yleisurheiluseura. Tule liikkumaan kanssamme! Kilpailet, kuntoilet, yleisurheilet ota yhteyttä!

Toimimme pääosin Hiekkaharjun ja Hakunilan urheilukentillä, Hakunilan kalliosuojassa, Jokiniemen ja Hakunilanrinteen koulujen saleissa. Tarjoamme urheilukouluista (3-12 v) veteraaneihin sekä kuntoliikuntaa että yleisurheiluvalmennusta.

Lue lisää kotisivuiltamme!

Uusimmat mielipiteet