Komeetat aurinkoisella kesäteatteriretkellä Hauholla

Olimme saaneet LC Hämeenlinnan Liinuilta kutsun tulla katsomaan kesäteatterinäytelmää ”Niskavuoren nuori emäntä”. Otimme kutsun iloisina vastaan 1.7.2012, sillä olivathan hekin vierailleet viime syksyn viihdekonsertissamme. Näin saimme vuorostamme tukea heidän lipunmyyntiaktiviteettia ja nähdä myös ”Liinujen” Sirpa näyttelemässä.

 

Klubipresidenttiimme Marja-Leena Colèrus oli luvannut esitellä meille tuttua kotipitäjäänsä. Kokoonnuimme Hauhon keskustassa jo ennen puolta päivää iloisina ja avoimina uusille kokemuksille.

 

Hämäläisen pitopöydän herkkuja saimme nauttia Ilorannassa, jota emännöi Marja-Leenan lapsuuden luokkakaveri. Tämä matkailumaatila on ollut suvun omistuksessa jo 70 vuotta. Ilorannan ruokapöydän antimet ovatkin lähiruokaa parhaimmillaan, joissa raaka-aineiden maku ja tuoreus ovat tallella.

 

Autoletkamme suuntasi kohti Hovikartanoa.Tutustuimme ensin jugend-linnaan, jonka historiaa ryhmällemme esitteli tilan nykyinen omistaja Riitta Tarvainen. Tämä tiilestä rakennettu jugend-linna on valmistunut hopeahääpäivälahjaksi 1914. Sitä käytettiin vain juhla- ja vierastilana eikä siellä asuttu koskaan pysyvästi. Nykyisin sen yläkerrassa on taidenäyttely ja alakerrassa museoapteekki sekä juhlatilat. Aiemmin 1830 valmistuneessa Empire-kartanossa sen sijaan asutaan edelleen. Kesäkauden aikana Hovikartanon taidekeskukseen voi tutustua myös kunnostetun navetan kahdessa kerroksessa ja muissa eri rakennuksissa. Alueella toimii lisäksi savipaja ja – myymälä. Meillä oli hyvin aikaa kiireettömästi tutustua tähän vanhaan kartanomiljööseen, joka kokonaisuutena on ainutlaatuinen Suomessa.

 

Seuraavaksi siirryimme takaisin kylälle ja kävelimme myöhäiskeskiajalla rakennetulle Hauhon kivikirkolle.Opas kertoi meille aikojen kuluessa kirkkoon tehdyistä muutoksista, alttaritaulusta, mahtisukujen vaakunoista, patsaista ja kastemaljasta. Ihastelimme kirkon mahtavaa kattoholvistoa ja suurikokoista krusifiksia ristiinnaulitusta. Maamme vanhimpiin kuuluva vaivaisukkopatsas Bartimeus sai sympatiamme pääoven pielessä.

 

Ehdimme vielä ennen teatteriesityksen alkamista kävellä idyllisten puutalojen ja kauniiden pihojen reunustamaa vanhaa kyläraittia näkötornille. Kiipesimme ylös torniin ja ihailimme kaunista näköalaa Hauhonselälle. Täältä katsottuna oli helppo ymmärtää, miten vesistöä pitkin päästiin entisaikaan pitkiltäkin matkoilta kirkkoon kesäisin veneellä ja talvisin reellä.

 

Lähdimme seuraamaan Marja-Leenaa autoillamme pieniä kyläteitä pitkin ja saavuimme Witsiälän lavalle, jonka pihapiiriin kesäteatterin lavasteet ja katsomot oli rakennettu.

 

”Niskavuoren nuori emäntäon tunteita tihkuva kasvukertomus menetyksestä, päättäväisyydestä ja rohkeudesta uskoa parempaan huomiseen. Tarina kertoo Loviisasta, Niskavuoren nuoresta emännästä, joka valitsee elämäntehtäväkseen Niskavuoren talon pystyssä pitämisen sekä lapsilleen elämisen. Hänen on oltava kova ja poistettava maailmasta niin paljon ulkoisia uhkia kuin mahdollista, jotta voisi uskoa vielä joskus saavuttavansa itsekin rakkautta.”

LC Hämeenlinnan Liinujen Sirpa Malmberg oli mukana Hauhon teatteriharrastajien näytelmässä esittämässä Korinterin Iitaa, neulojaa. Esitys oli puhutteleva ja antoi ajattelemisen aihetta nykypäivänäkin tapahtuviin surmiin, uupumiseen ja toivottomuuteen. Lopputaputuksien aikana Marja-Leena onnitteli Sirpaa halauksin ja kukkasin.

Esityksen jälkeen roolivaatteet riisuttuaan Sirpa ehti vielä kiirehtiä tapaamaan ja kiittämään meitä vierailustamme. Samalla saimme me muutkin halata ja toivottaa hänelle hyvää kesää ja lisää hienoja esityksiä.

 

Kotimatka sujui mukavasti vieläkin auringon lämpimästi paistaessa ja päivän kokemuksista jutellessa. Sääkin oli ollut niin ihanan lämmin ja aurinkoinen, että sateen varalle mukaan otetut sadeviitat ja villashaalit olivat olleet ihan turhaan mukana.

Voimmekin yhdessä onnellisina todeta, että kyllä oli ollut antoisa ja kiva kesäpäivä.

LC Vantaa Komeetat

Olemme kansainvälisen leijonien palvelujärjestön 18-vuotias naisklubi, jossa on jäseniä 41. Iloinen ja aikaansaava naisenergia saa klubimme toimimaan innolla alueemme hyväksi.

 

Järjestämme avustusrahojen hankkimiseksi suositun ja jo perinteisen viihdekonsertin Lumossa. Konserttituloilla olemme voineet hankkia muun muassa stipendejä ja huomioliivejä alueemme kouluille, Mitro-huumekoiran Tullille, kouluttaneet Quest-opettajia huumeiden vastaiseen työhön, tukeneet Uutta lastensairaalaa, alueemme jalkapalloleikkikoulua, Metsokodin vanhuksia sekä veteraaneja ja näkövammaisia.

 

Neulomme ystäviemme kanssa myös kaulahuiveja rintasyöpäpotilaille, Äiti Teresa-peittoja vanhuksille ja pikkusukkia Korson neuvolan kautta vauvoille.

 

Tule sinäkin mukaan "Tekemään hyvää”. Auttaminen saa olla myös hauskaa, hyödyllistä ja palkitsevaa.