ÖIFfiläinen SM-ennakko

Ville Lång

Joonas Puhakka

SM-kilpailut pelataan Vantaan Energia Areenalla tulevana viikonloppuna. Kilpailuun osallistuvista pelaajista lähes joka neljäs on öiffiläinen!

Järjestyksessä 60. sulkapallon SM-kilpailut pyörähtävät käyntiin Vantaan Energia Areenalla Myyrmäessä perjantaina 31.1.2014 klo 11.00. Öiffiläisittäin mielenkiintoisimmat kysymykset ovat: Villelle 10. kaksinpelimestaruus? Airille ensimmäinen? Entä miesten nelinpeli - Joonas ja Heksu vai peräti Böök/Hyyryläinen? Miten nuorisoketju pärjää Areenan kirkkaissa valoissa?

Naisten kaksinpeli Kenties kisojen mielenkiintoisin luokka! Kaksi tai kolme kovaa lähtee kisaan melko tasoissa. Tausta: Nanna Vainio (Espoon Sulkapallo-Badminoton, ESB) on vienyt neljä mestaruutta vuosina 2009-2012, joista kahdessa viimeisessä Airi Mikkelä (Östersundom IF, ÖIF, Vantaa) oli finaalissa. Sonja Pekkola (Tapion Sulka, TS, Espoo) puolestaan on hallitseva mestari keväältä 2013, jolloin Airi kaatui välierässä. Airi lähtee kisaan ehkä kuumimpana, sillä taskussa on viime viikonlopulta Islannin Euroopan kiertueen kisan upea voitto - Nanna oli mukana samassa kisassa, jossa hävisi välierän Airin finaalivastustajalle.

Arvio: Arvonta näyttää sille, että Nanna kruisailee ykkössijoitettuna finaaliin saakka, kun taas Airi ja Sonja kohdannevat toisensa viimevuotisen välierän uusinnassa, johon Airi pääsee suosikin asemassa. Finaalissa sitten erot ovatkin pienet, ja se, joka pystyy rennompaan suoritukseen vie pelin. Uskotaan siihen, että iloinen Airi on voittaja, ja tuo ÖIF:lle sen historian ensimmäisen SM-kullan naisten kaksinpelistä (lähimmäksi ovat pääseet hopeamitaleillaan Airi 2012-2011, Annmarie Oksa 2013 ja Malin Melleri ent. Virta 1997).

Muut öiffiläiset:
Linnea Vainula: pääsee kentälle ensimmäisenä öiffiläisenä - karsinta käynnistyy klo 11.00. Molemmat karsintapelit täysin voitettavissa, mutta pääkisan 1. kierroksella odottaa Sonja.
Johanna Luostarinen: Arpa heitti 1. kierroksella Nannaa vastaan. Tilaisuus kokea, missä kansainvälisellä tasolla mennään, mutta kaksinpelit loppunevat alkuunsa.
Hanna Karkaus: Kaavion juniorineljänneksessä, jossa 3/4-sijotettuna Anna Paavola (TS). Hyvällä pelillä Hannalla on kaikki mahdollisuudet välieriin saakka Nannaa vastaan.
Elina Niiranen: Samassa neljänneksessä Hannan kanssa, kohtaa Annan 1. kierroksella. Samat sanat kuin Hannan kohdalla, mutta Annan kaataminen vaatii kyllä venymistä.
Annmarie Oksa: Viime vuoden hopeamitalisti kohdannee finaalin uusinnassa Sonjan jo toisella kierroksella. Mahdollisuudet ovat samaan kuin viime vuonna, eli tiukkaan kiusaamiseen, mutta Sonjan kaataminen vaatisi huippuvenymistä.

Seuraa tätä: Mielenliikeet. Naisten kaksinpeleissä tasonvaihtelut päivien välillä ja pelien sisällä voivat olla rajuja. Kun lähes koko luokka mukaanlukien kärkisijoista taistelevat pelaajat ovat vasta parikymppisiä (kärkisijoitetuista vanhin on Nanna, s. 1991), tämä korostuu. Ja kyseessä ovat SM-kisat, kirkkaat valot, sukulaisia katsomossa ja jopa TV-kameroita paikalla. Se, joka pystyy hymyilemään kentällä kaikesta jännityksestä huolimatta, on vahvoilla!

Miesten kaksinpeli Kisassa on tasan yksi suosikki, ja se on Ville Lång (ÖIF). Vaikka ero muihin onkin kaventunut, on Ville silti vielä ison askeleen muita edellä. Kuluneen kauden aikana Villelle tosin kävi harvinainen työtapaturma - häviö suomalaiselle, ja vielä kv. kisassa. Kisan kakkossijoitettu Eetu Heino (ESB) nimittäin voitti Villen Pietarin kv. turnauksen finaalissa heinäkuussa. Villen kautta on muutenkin leimannut ailahtelevuus. Tästä hyvänä esimerkkinä tammikuun saldo: Viron turnauksessa kaksi viikkoa sitten tappio 2. kierroksella tanskalaisjunnulle, mutta viikkoa myöhemmin Ruotsissa upea turnausvoitto! Ruotsin kisassa Villen voiton lisäksi puolivälierissä pelasivat Eetu sekä Kalle Koljonen (ÖIF). Kalle kohdannee Eetun puolivälierissä lauantaiaamuna - se on peli, joka kannattaa nähdä!

Arvio: Ville vie kymmenennen kaksinpelimestaruutensa putkeen. Finaalissa vastassa lienee taas Eetu. Nuorisoketju hengittää kuitenkin entistä lähempänä niskaan, ja herrat joutuvat kyllä hikoilemaan jo ennen sunnuntaita.

Muut öiffiläiset:
Henri Aarnio: Ikiliikkuja lähtee kisaan 5/8-sijoitettuna. Puolivälierissä vastaan tulee uutta tulemista tekevä Kasper Lehikoinen. Kasper on kuitenkin sen verran kovassa kunnossa (mm. Norjan turnauksen voitto marraskuussa), että Henrillä on kova työ edessään. Kasperin iloinen hyökkäyspeli vs Henrin liike ja deffi - pelistä varmasti tulee näyttävä.
Joonas Korhonen: Mies ei tiedä vielä itsekään, onko pelikuntoinen vai ei. Jos vatsalihas kestää pelaamisen, lähtee etenemään 5/8-sijoituksella kohti puolivälierää, jossa vastaan tullee Anton Kaisti (Helsingfors Badminton Club, HBC). Taas yksi kova puolivälierä luvassa! Ennen puolivälierää on kuitenkin vastassa Oskari Saarinen (ESB), jonka kanssa Joonas saa tehdä tiukasti töitä. Venähtäneen vatsalihaksen kunto tulee testattua viimeistään tässä pelissä kunnolla.

Seuraa tätä: Tämä maa on täynnä kovia puolustajia ja työtekijöitä, mutta kuka taitaa hyökkäyspelin? Pitkässä turnauksessa pärjäävät lopulta ne, jotka pystyvät päättämään pallot, eivätkä väsytä itseään jo alkukierroksilla. Entä kenellä ovat näyttävimmät kikat? Kuka lyö koviten? Kisapaikalla on yleisön testattavana tutkalaitteisto, joka varmasti houkuttaa myös pelaajat paukuttamaan ennätyslukemiaan. Perinteisesti tässä maassa on arvostettu kaksinpeliä, ja siksi tässä luokassa on kisan kovin taso. Jo ensimmäiselle kierrokselle on luvassa herkkupala, kun takavuosien huippupelaaja Ilkka Nyqvist (HBC) haastaa Kasper Lehikoisen perjantaina klo 15.30. Muita tasaisia vääntöjä on luvassa jokaisella kierroksella, joten nähtävää riittää koko ajan alusta loppuun.

Naisten nelinpeli Pakkaa sekoittaa se, että kaksinpelikuningatarpari Airi Mikkelä (ÖIF) ja Nanna Vainio (ESB) lähtevät kisaan sijoittamattomina, sillä kumpikaan ei nelinpeliä juuri kisoissa pelaa. Heillä on kuitenkin parina suomenmestaruus vuodelta 2012. Naisten kaksinpelin tapaan kaaviosta löytyy kolme paria ylitse muiden: ykkössijoitetut ja hallitsevat mestarit Jenny Nyström/Mathilda Lindholm (HBC), kakkossijoitetut Sanni Rautala/Sonja Pekkola (ÖIF/TS) sekä Airi/Nanna. Sanni ja Sonja pääsevät helpolla finaaliin saakka, kun taas Jenny ja Mathilda kohtaavat Airin ja Nannan välierissä. Jenny ja Mathilda ovat selkeitä suosikkeja, mutta jos peli yhtään tahmoo, toiset parit pystyvät heidät kaatamaan.

Arvio:Toinen mestaruus putkeen Jennylle ja Mathildalle.

Muut öiffiläiset:
Johanna Luostarinen/Elina Niiranen: Johanna saa taas vastaansa ykkössijoitetut heti ensimmäisessä pelissä, ja valitettavasti parin pelit päättyvät siihen.
Mari Mikkonen/Petra Pylkkänen (ÖIF/LaSuPa): Juniorien joukossa varttuneempaa kaartia. Avausvastustajiksi arpa heitti Airin ja Nannan, joten pelit jäävät lyhyeen.
Hanna Karkaus/Jenni Rautiainen (ÖIF/HBC): Arpaonni olisi ollut hyvä, ja jopa välieräpaikka tarjolla, mutta valitettavasti Jenni ei pysty pelaamaan. Kisa loppui siis jo ennen alkamistaan.
Noora Ahola/Linnea Vainula: Ensimmäisellä kierroksella vastassa vielä itseäänkin nuorempi pari, jonka pitäisi kaatua. Sitten odottavatkin Sanni ja Sonja.

Seuraa tätä: Miksi taas piti lyödä cleari? Ja taas? Eivätkö ne pallot pääty millään? Naisten hyökkäysvoima ei riitä pallojen tappamiseen takaviivalta saakka, joten useimmiten mieluummin pelataan palloa takaisin taakse - huonosta paikasta hyökkäämällä avaa vain oman kenttänsä vastahyökkäykselle. Hyvällä yhteispelillä pallo kuitenkin on mahdollista tappaa - ketkä sen osaavat? Ketkä pelaavat varmistellen ja väsytystaktiikalla pumpaten loputtomasti palloa takaviivalle?

Miesten nelinpeli Ehkä kaikkein vaikeimmin ennustettava luokka, ja siksikin kisan viihdyttävin. Miehet ovat muodostaneet paljon kokonaan uusia pareja, joten voimasuhteista on vaikeaa mennä sanomaan mitään varmaa. Mestari löytyy kuitenkin näiden parien joukosta: 1-sijoitetut ja hallitsevat mestarit Iikka Heino/Mika Köngäs (ESB), 2-sijoitetut Joonas Korhonen/Henri Aarnio (ÖIF), 3/4-sijoitetut Mikko Vikman/Oskari Saarinen (ÖIF/ESB) ja mustina hevosina vanhat tähdet Alexander Böök/Petri Hyyryläinen (ÖIF). Böökin ja Hyyryläisen osakkeita laskee hieman se, että he joutuvat pelaamaan pitkän kaavan mukaan karsinnasta aloittaen, ja herrojen fyysinen kunto ei kuitenkaan ole enää huipputasolla. Toki karsintapelit lienevät helppoja, mutta miltä kroppa tuntuu lauantaina, kun takana on kolme peliä perjantaina? La-iltana välierissä olisi tarjolla herkku Böök/Hyyryläinen - Heino/Köngäs. Kaavion alapuolella Vikmanin ja Saarisen tie välieriin vaikuttaa helpolta, kun taas toisesta välieräpaikasta väännetään kovaa: Korhonen ja Aarnio saavat heti ensimmäiseksi vastaansa kivikovat Kasper Lehikoisen ja Marko Pyykösen (ESB/HBC). Heille on siis kaikki mahdollista - kullasta 1. kierroksen tappioon. Jos siis Joonas on pelikykyinen. Ja ehkä jo alussa ennustamani vastaisesti Kasper ja Marko menevät ja voittavat koko roskan!?

Arvio: Mestaruuden tuomalla itseluottamuksella ja ehkä parhaan arpaonnen avustamina Heino ja Köngäs ovat hieman muita edellä. Mutta kirjoittajan kristallipallo ei anna tähän luokkaan selviä lopputuloksia - elämme jännittäviä hetkiä.

Muut öiffiläiset:
Miikka Karkaus/Mika Koskenneva: kisan 3/4-sijoitetut, mutta heti ensimmäisellä kierroksella vastaan tulevat karsinnasta Böök ja Hyyryläinen. Jos papoilla paikat kestävät, valitettavasti Miikalla ja Mikalla on liian iso työ kaataa heidät.
Ubaldino Romitelli/Erkka Nieminen (ÖIF/PoPy): entisestä huippu-urheilijasta sulkapalloilijaksi muuntunut italian orhi Ubaldino pääsee haistelemaan SM-tunnelmaa kentän puolelta jo toisen kerran. Tällä kertaa vastaan asettuvat Vikman ja Saarinen, ja se haaste on liian suuri.

Seuraa tätä: Yhteispeli on miestenkin nelinpelissä avain voittoon, mutta kovalla lyönnillä ja nopeilla jaloilla varustettu pari voi heikommalla yhteispelilläkin pärjätä (Suomessa). Missä ovat ne parit, jotka puhuvat toisilleen pallojen välissä ja sopivat asioita? Kumpi pari pääsee niskan päälle ensimmäisenä syötön tai syötönpalautuksen jälkeen? Kuka löytää kentältä tyhjät paikat, kuka puolestaan lyö aina suoraan vastustajan mailaan?

Sekanelinpeli Voittajiksi on vain yksi suosikki, ehkä jopa Villen kaksinpelivoittoa selvemmin: Anton Kaisti ja Jenny Nyström (HBC). Parilla on yhdessä kolme peräkkäistä suomenmestaruutta ja vuodelta 2013 kaksi kv. turnausvoittoa sekä Antonilla vielä kaksi turnausvoittoa lisää bulgarialaisen parin kanssa. Viime vuoden hopeamitalistit Mika Koskenneva ja Noora Virta (ÖIF) kohtaavat Antonin ja Jennyn välierissä, mutta valitettavasti Mikan ja Nooran pienet fyysiset vaivat ovat venyttäneet tasoeroa entisestään. Kaavion alapuolella välierässä näyttäisivät kohtaavan 3/4-sijoitetut Oskari Larkimo/Sanni Rautala (ESB/ÖIF) ja Marko Pyykönen/Mathilda Lindholm (HBC).

Arvio: Finaalista tulee kokonaan HBC:n jäsentenvälinen. Anton ja Jenny jatkavat mestaruusputkeaan.

Muut öiffiläiset:
Casper von Pfaler/Noora Ahola (HBC/ÖIF): Aloittavat kisan karsinnasta, josta pitäisi paikan pääkisaan aueta. Pääkisassa vastaan tulee pari Henrik Hakulinen/Sara Tuomala, joka on toki ottelun suosikki, mutta ei mahdoton. Hyvällä pelillä on mahdollisuus jatkaa lauantaille puolivälieriin. Siellä vastassa olisivatkin jo Anton ja Jenny.
Arttu Mähönen/Annmarie Oksa (TeSu/ÖIF): Ensimmäisinä vastassa Anton ja Jenny, ei arpa suosinut tällä kertaa.
Valtteri Nieminen/Linnea Vainula (Clear/ÖIF): Ensimmäinen vastustaja Noora ja Mika, joiden rutiini on liikaa. Miikka Karkaus/Hanna Karkaus: Sisarukset pääsevät haastamaan Oskarin ja Sannin, mutta siihen se jää. Iiro Nokkala/Elina Niiranen (KouSS/ÖIF): Vastassa Artturi Helenius/Mari Mikkonen (BIsku/ÖIF) - peli joka pitäisi voittaa. Muttamutta, nyt pelataan SM-kisoja - jännittääkö? Voitolla paikka puolivälieriin Markoa ja Mathildaa vastaan.
Artturi Helenius/Mari Mikkonen (BIsku/ÖIF): Hyvä arpaonni toi vastaan juniorit (ks. yllä). Oma hyvä rutinoitunut taso riittää haastamaan Iiron ja Elinan, ja jos vastapuoli yhtään sortuu aliarviontiin tai hermoiluun, pelin lopputulos on aivan auki. Bonuksena Marin spesiaali vasemman käden kämmensyöttö, jolla tulee varmasti useampikin helppo piste poimittua.

Seuraa tätä: Sekanelinpelissä ei olla tasa-arvoisia, vaan kummallakin pelaajalla on oma roolinsa. Toiset parit pelaavat hyvinkin selkeää nelinpeliä, jossa nainen hoitaa verkon ja mies takakentän (puolustettaessa toki rinnakkain, mutta silloinkin nainen ristipuolella), mutta toiset parit taas pelaavat taktisesti lähempänä muita nelinpelejä, jolloin tarvittaessa mies jää eteen verkolla ja nainen taakse. Yhteispeli ja pallojen taktinen sijoittaminen on huomattavasti "normaaleja" nelinpelejä vaikeampaa - siksi kirjoittajan arvomaailmassa sekanelinpeli on se pelimuotojen ykkönen!

Karnevaalitunnelmaa

SM-viikonloppuna hallilla tapahtuu paljon muutakin: välinemaahantuojat esittelevät (ja kauppaavat) tuotteitaan, tutkalla voi mittauttaa oman lyöntinsä kovuuden ja nuorimmille lapsille on tarjolla lauantaina ilmainen minisulkis-taitorata (klo 14-15). Lauantain pelitauon aikana seniorisulkapalloilijat pelaavat leikkimielisen ItäLänsi-ottelun. Lisäksi alle 18-vuotiaat pääsevät koko viikonlopun ilmaiseksi sisään! Tätä ei kannata jättää väliin!

Sulkapalloliiton SM-sivut: www.sulkapallo.fi/sm

Kilpailun arvonta ja aikataulu (tournamentsoftware.com)

Östersundom IF

Östersundom IF on vuonna 1949 perustettu Sipoon Östersundomin kylän kyläseuraksi. Silloin hypättiin vauhditonta pituushyppyä, kolmiloikattiin ja juostiin satasta.

Vuonna 1976 seura liittyi Suomen Sulkapalloliiton jäseneksi ja on siitä saakka vahvistanut asemiaan niin juniorityön ja lajin harrastamisen kuin huippu-urheilun saralla. Tänään olemme yksi Suomen suurimpia sulkapallon erikoisseuroja, jonka kotipaikkana on 1.1.2009 alkaen ollut Vantaa.

Juniorityömme laadusta on osoituksena Nuoren Suomen Sinetti, viimeisin auditointi vuonna 2010. Kilpaurheilun laadusta on osoituksena kolme joukkueiden SM-kultaa sekä kärkipelaajamme Ville Långin seitsemän peräkkäistä miesten SM-kultaa. Mielestämme sulkapallo on Kunnon Älypeli.