28.08.2011 | 22:16 | Vantaalta löytyi Suomelle uusi sudenkorentolaji

Vantaan hentokeijukorentoa (Lestes virens) kuvattiin luonnossa kahden päivän ajan. Tämä kuva lajista on sunnuntailta 28.8.11

Miikka Friman

Vantaalaisesta pelto-ojasta läheltä Nurmijärven rajaa on löytynyt maalle uusi sudenkorentolaji. Miikka Friman havaitsi ja kuvasi Vantaan Luhtaanmäessä hentokeijukorennon (Lestes virens) koirasyksilöä viikonloppuna 27.-28.8. Suomen sudenkorentoseura ry vahvisti havainnon sunnuntaina. Hentokeijukorento on 58. Suomessa tavattu sudenkorentolaji.  

 original

Vantaalla havaittu hentokeijukorento 27.8.11.

 

Hentokeijukorento on lämpimien ilmavirtausten mukana helposti pohjoiseen leviävä sudenkorentolaji, jota on Suomea lähimpänä tavattu Virossa ja Etelä-Ruotsissa. Laji elää varsinaisella levinneisyysalueellaan etelämpänä Euroopassa rehevien seisovien vesien äärellä. Vantaan yksilö oli yksittäinen koiras, eikä paikalta löytynyt lisää saman lajin yksilöitä, kun kaikki ojan keijukorennot laskettiin molempina päivinä. Uuden lajihavainnon jälkeen Friman tarkisti vielä noin 15 muun potentiaalisen paikan keijukorentolajiston Vantaalla, mutta lajia ei, kuten oletettavaakin, löytynyt Luhtaanmäen yksittäistä yksilöä enempää. Hentokeijukorentoa on saattanut levitä muuallekin Etelä-Suomeen etelästä suuntautuvien ilmavirtausten myötä. Pääkaupunkiseudulla potentiaalisimpia alueita hentokeijukorennolle lienevät Espoon ja Helsingin rannikkoseudut.

 

 original

Hentokeijukorennon löytöpaikka, pelto-ojan vedellä täyttynyt savikuoppa oli pinnalta suureksi osaksi limaskakasvien peitossa.

 

Hentokeijukorento muistuttaa erehdyttävästi sirokeijukorentoa, joka on Suomen yleisimpiä sudenkorentolajeja. Erotuksena sirokeijukorentoon hentokeijukorennon alemmat perälisäkkeet ovat hyvin lyhyet ja takaruumiin ensimmäinen ja toinen jaoke ovat yläpuolelta koko pituudeltaan mustat. Lajin tarkka määritys vaatii vähintään näköhavaintoa lajista lähietäisyydeltä. 

 

Lisää tietoa ja kuvia uudesta lajista on tulossa Suomen sudenkorentoseura ry:n verkkosivuille 

http://sudenkorento.fi/kwiki/Hentokeijukorento   

Miikka Friman

Pirunpuntareita

Miikka Friman (kestävän kehityksen yo) on 1990-luvulta lähtien elämäntapanaan tarkkaillut, kuvannut ja kerännyt sudenkorentoja ja muita hyönteisiä etenkin Vantaan ja Keski-Uudenmaan alueilla.

Parikymppinen Friman on tehnyt kansainvälisestikin palkittuja hyönteis-, etenkin korentoaiheisia luontodokumentteja ja lyhytelokuvia, ja hän on muun muassa yksi Suomen sudenkorentoseura ry:n perustajajäsenistä.

Pirunpuntari on vanhassa suomalaisessa kansanperinteessä sudenkorennoista käytetty nimitys. Vantaan Sanomien Pirunpuntareita -kumppaniosio seuraa sudenkorentojen ja alueellisen lajiston ilmiöitä, esimerkiksi laji- ja yksilömäärien jakautumista, fenologiaa ja sitä miten eri lajit indikoivat elinympäristöään - mitä ne kertovat Vantaasta.