Mielen avain koulutti uusia päihde- ja mielenterveysalan kokemusasiantuntijoita

Koulutuksen vastaava ohjaaja Niina Sinkkonen (vas) ja kokemusasiantuntija Pia Store ovat huojentuneita - kahdeksan kuukautta kestänyt koulutus on ohi.

Hannu Ylönen

Uudet tuulet puhaltavat sosiaali- ja terveysalalla. Ensimmäiset Mielen avain -hankkeen kouluttamat mielenterveys- ja päihdealan kokemusasiantuntijat ovat saaneet opintonsa päätökseen.

Kahdeksan kuukautta kestäneestä koulutuksesta valmistui kesäkuussa 19 uutta kokemusasiantuntijaa Uudenmaan ja Kymenlaakson alueille.  

Helsingissä pidetyn koulutuksen järjesti Mielen avain -hanke, joka on tällä hetkellä Suomen suurin mielenterveys- ja päihdepalvelujen kehittämishanke. Hanketta on rahoittanut Sosiaali- ja terveysministeriön Kaste-ohjelma. Hankkeen vaikutuspiirissä on 37 Etelä-Suomen kuntaa ja lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

”Koulutuksella pyrimme antamaan kokemusasiantuntijoille valmiudet toimia yhdessä ammattihenkilöstön kanssa, jotta mielenterveys- ja päihdepalvelut saadaan paremmin vastaamaan asiakkaiden tarpeita”, kertoo koulutuksen vastaava ryhmänohjaaja Niina Sinkkonen.

 

Kuka on kokemusasiantuntija?

 

Määritelmiä on monia, mutta ainakin kokemusasiantuntijalla on omakohtaista kokemusta mielenterveys- ja/tai päihdeongelmista joko niitä sairastavana, niistä toipuneena, palveluita käyttäneenä, omaisena tai läheisenä.

Kokemusasiantuntijoilla on oma vankka kokemus sairastumisesta ja toipumisesta.

”Koulutus antaa kokemusasiantuntijoille lisävalmiuksia toimia mielenterveys- ja päihdepalvelujen suunnittelussa, arvioinnissa ja kehittämisessä. Kokemusasiantuntija voi toimia myös kokemuskouluttajana, vertaisryhmien ohjaajana tai tukihenkilönä”, Sinkkonen sanoo.

Koulutuksen sisältöön kuuluivat mm. psykiatriset sairaudet ja päihdesairaudet, niiden hoito- ja kuntoutustyö, pedagoginen koulutus, ryhmänohjaus- ja viestintätaitojen opetus sekä oman elämäntarinan työstäminen ja omista kokemuksista kertominen.

Koulutuksessa pureuduttiin myös päihde- ja mielenterveyskentän palvelujärjestelmiin, niiden kehittämiseen ja kansalaisten tasavertaiseen oikeuteen käyttää palveluja.

”Jos yhteiskunta haluaa selvitä jatkossa entistä paremmin kasvavien mielenterveys- ja päihdeongelmien kanssa, pitää auttamisjärjestelmissä antaa tilaa myös tehtävään koulutetuille kokemusasiantuntijoille ja vertaistoimijoille”, Sinkkonen korostaa.

Koulutuksesta valmistuneilla kokemusasiantuntijoilla on oma vankka sairastumis- ja toipumiskokemus, ja kokemustietoa erilaisista mielenterveys- ja päihdesairauksista.

Lisätietoja kokemusasiantuntijoista ja koulutuksesta antavat:

-Niina Sinkkonen, puh. 050 304 0086, niina.sinkkonen(at)vantaa.fi

kokemusasiantuntija-koulutuksen ohjaaja

Niinalta saa kaikkien kokemusasiantuntijoiden yhteystiedot lehtihaastatteluja varten.

Niina tietää, mistä sairaudesta / toipumisesta kullakin kokemusasiantuntijalla on kokemusta. Nyt on tarjolla oiva mahdollisuus mielenkiintoisiin henkilöhaastatteluihin!

-Pia Store, puh. 050 511 0033, pia(at)babysteps.fi

tiedottaja, kokemusasiantuntija

 

Kokemusasiantuntijaseminaari syyskuussa 2012

 

Perjantaina 21.9. Mielen avain järjestää Kouvolan kaupungintalon juhlasalissa kokemusasiantuntija-seminaari. Seminaarin pääosassa ovat kokemusasiantuntijat. Lisätietoja seminaarista ja ilmoittautuminen ilmaiseen seminaariin on mahdollista nettisivuilla:

www.kokemusasiantuntija.fi tai  www.mielenavain.fi/5  tai www.facebook.com/kokemusasiantuntija

 

Vantaan A-Kilta

Vantaan A-kilta ry ja oman päihdeongelmansa jo selvittäneet kiltalaiset haluavat auttaa Sinua, jos päämääränäsi on päihteetön ja mielekäs elämä. A-killan perusajatuksena on tarjota Sinulle virikkeellistä toimintaa ja monipuolista vertaistukea päihteettömän elämän tueksi. Kaikki kiltatoiminta on päihteetöntä.

www.vantaan-a-kilta.fi