Teattereiden tiloja odotettu hartaasti

Leena Koivisto

(PÄÄKIRJOITUS) Vantaalaisessa teatterimaailmassa eletään jännittäviä aikoja, sillä nyt alkaa olla aivan liipaisimella se, miten kahden merkittävän vantaalaisen kulttuuritoimijan, Tanssiteatteri Raatikon ja Teatteri Vantaan lähitulevaisuus muotoutuu.

Sen ratkaisee perustavanlaatuisesti tilakysymys. Aikomuksena on, että molemmat toimisivat rinta rinnan suojellun Silkkitehtaan tiloissa yhteisen lämpiön jakaen. Silkin kiinteistön omistava Renor Oy on tehnyt asiasta molempien teattereiden kanssa esisopimuksen, (VS 11.1.).

Teatteri Vantaa on sinnitellyt nykyisissä, kooltaan ja kunnoltaan vaatimattomissa tiloissa Silkissä ja odottanut innokkaasti tietoa remontoinnin alkamisajankohdasta ja alustavasta muuttoajankohdasta. Vähintään yhtä merkittävä tieto olisi Viertolassa purkutuomion saaneessa rakennuksessa toimivalle Raatikolle.

Odotus on kuitenkin käynyt pitkäksi. Jos lopullista sopimusta ei pian synny ja remontti käynnisty, kesällä 2021 muuton eteen joutuvalta Raatikolta alkaa aika loppua.

Renorissa on viime ajat laskettu, mitkä ovat Silkkiin peruskorjattavien tilojen todelliset kustannukset ja mietitty rahoitusta. Yhtiössä asiassa edetään nyt selvästi varovasti, osin ehkä siksi, että huonokuntoisen kiinteistön aiemmissa peruskorjauksissa on vastaan tullut ajassa ja rahassa kalliiksi koituneita yllätyksiä.

Toivottavasti puntarissa painaa tarpeeksi se, että remontin jälkeen saataisiin luotettavat vuokralaiset, vuosikymmeniä toimineet ammattiteatterit.

Vantaan kaupunki on kantanut oman kortensa kekoon varmistamalla teattereille niiden tulevat tilat huomioon ottavat toiminta-avustukset. Kaupunki on myös itse Renorille merkittävä vuokralainen, kaupunkikulttuurin toimiala muutti vuosi sitten Silkkiin reilun 2 000 neliön tiloihin.

Teatteritilojen myötä Silkkiin syntyisi kulttuurikeskittymä, joka kivenheiton päässä toimivan Vernissan sekä Tikkurilan Teatterin ja Jokiniemessä sijaitsevan Vantaan Näyttämön kanssa tekisi Tikkurilasta yhä painokkaammin ”teatterikaupungin”.

Kulttuuritoimijat historiallisesti arvokkaassa miljöössä Tikkurilan uudisrakennuksia pursuavan ytimen kyljessä ja lisähelmenä vielä läheiseen Keravanjoen rantaan rakentuvat leikki-, piknik- ja oleskelualueet ovat sekä kaupunkikuvallisesti että toiminnallisesti monimuotoinen ja elävä yhdistelmä, josta Vantaalla voitaisiin olla ylpeitä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut