Kaupunkien kylkeen ei voi enää lyödä leimaa

Tiina Örn

Istun yhdistyksen juhlissa keski-ikäisessä naisseurueessa. Esittäydymme ja tulee puhe kotikaupungeista. Espoolaisia, helsinkiläisiä ja vaasalainen. Kerron asuvani Vantaalla ja seurue hiljenee. Tuumaustauon jälkeen yksi naisista tokaisee, että Keravallakin on ihan kivoja asuinpaikkoja. Kyllä, vaikka ei uskoisi, lisää toinen.

Kaupungeilla on maineensa. Pöytäseurueeni jäsenet eivät kysy minulta enää mitään. Vantaalainen jätetään sujuvasti keskustelujen ulkopuolelle. Se on harmi, sillä minulla olisi rouville kerrottavaa. Pääkaupunkiseudulla tapahtuneen ja tapahtuvan rajun muutoksen myötä alueiden arvottaminen kaupunkien rajojen mukaan ei ole enää yksinkertaista.

Muuttoliikkeen asiantuntija Timo Aro on useassa yhteydessä puhunut mikrosijainnin merkityksen kasvusta. Alueiden profiilien tarkastelussa voidaan kaupunkien, jopa kaupunginosien, rajat unohtaa. Sijainti, sijainti, sijainti ei tarkoita enää kaupunkia, vaan asuinaluetta, jopa korttelia. Niistä löytyy eroavaisuuksia, vaikka kuinka ehkäistäisiin eriytymistä.

Ihmisten arvottaminen ei ole sallittua, ei myöskään asuinpaikan mukaan, mutta alueiden profiilin tunteminen on ainakin asuntojen neliöhintoja määriteltäessä tarpeen.

Mikrosijainnin merkityksen kasvu näkyy neliöhinnoissa. Monessa espoolaiskorttelissa neliöistä maksetaan vähemmän kuin vastaavista asunnoista Vantaalla. Helsingistä voi saada samanikäisen ja -tasoisen asunnon halvemmalla kuin Vantaalta.

Pääkaupunkiseudun kaupungeista löytyy kullekin alueelle vastinparinsa, kaltaisensa. Sen paljastavat jo neliöhintavertailut. Alueiden profiileja arvioitaessa Espoosta löytyy Tikkurila ja Helsingistä Kivistö, Vantaalla on oma Suvelansa ja Jupperinsa.

Alueiden tarkastelussa on perinteisesti otettu huomioon asukkaiden tulotaso ja koulutusaste sekä työttömyysaste. Yhtä hyvin voidaan tarkastella kulkuyhteyksiä, palvelujen kattavuutta, uudisrakennusten määrää ja ulkoilumahdollisuuksia.

Arvottamisen tekee vaikeaksi myös prioriteettien muuttuminen. Moni uutta kotia etsivä koulutettu nuori aikuinen kiinnittää huomiota alueen rentouteen ja siihen, mitä kaikkea on kävelymatkan päässä. Myös elämää nähnyt ja hieman arpinen ilme voi olla alueen valttikortti. Korsosta voi tulla uusi Kallio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mies yritti varastaa tavaraa omakotialueelta keskellä päivää Vapaalassa – vapaalla ollut poliisi sai kiinni
 2. Koronavirus kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla – "Alussa kaikki ovat vähän epäileviä, että osaako tätä käyttää"
 3. Koivutorin uudistus käyntiin loppuvuodesta – nyt on mahdollisuus kertoa mielipiteensä siitä, miten torialueesta saisi viihtyisämmän
 4. Mielipide: Miksi moni jättää kädet desinfioimatta, kun tulee kauppaan?
 5. "Suomenkin mittapuulla ainutlaatuinen paikka" – Håkansbölen jugendkartanon opastuskierroksia vetävä historioitsija Tuulia-Tuulia Tummavuori haluaa tuottaa kävijöille oivalluksia
 6. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 7. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 8. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 9. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 10. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 11. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 12. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 13. Omistajailmoitus jäi lainvastaisesti tekemättä yli puolella yrityksistä – PRH: voi vaikeuttaa yritysten toimintaa
 14. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vantaalaisnainen osti alkoholitonta viiniä ja tyrmistyi: Suolaa enemmän kuin soijassa! – syynä virheellinen etiketti
 2. Mies yritti varastaa tavaraa omakotialueelta keskellä päivää Vapaalassa – vapaalla ollut poliisi sai kiinni
 3. Mielipide: Miksi moni jättää kädet desinfioimatta, kun tulee kauppaan?
 4. Supikoirista on tullut riesa Vantaalla – "Veromiehen supi on poikkeuksellinen tapaus"
 5. "Suomenkin mittapuulla ainutlaatuinen paikka" – Håkansbölen jugendkartanon opastuskierroksia vetävä historioitsija Tuulia-Tuulia Tummavuori haluaa tuottaa kävijöille oivalluksia
 6. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 7. Koronavirus kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla – "Alussa kaikki ovat vähän epäileviä, että osaako tätä käyttää"
 8. Koivutorin uudistus käyntiin loppuvuodesta – nyt on mahdollisuus kertoa mielipiteensä siitä, miten torialueesta saisi viihtyisämmän
 9. Lapsi menehtyi Havukoskella pudottuaan korkealta – poliisin esitutkinnan mukaan kyseessä oli tapaturma
 10. Vantaalaisyritys tuo maahan erikoiskalvoa, jonka pinnalla koronaviruskin nujertuu puolessa tunnissa
 11. Kerrostalon pihapiiri kuuluu vain taloyhtiön asukkaille – Sääntö pätee myös vuokrataloissa
 12. Säästötoimet iskevät Vantaan kirjastojen toimintaan – aukioloaikoja supistetaan elokuussa
 13. Reppu joka selkään -kampanja kerää taas reppuja vähävaraisten perheiden koululaisille
 14. Mielipide: Vantaan taloudessa edessä tiukat ajat – Tuomelan koulun seiniin olisi vastuutonta satsata
 15. Leonardo da Vilhun veistospuisto Sotungissa aukeaa viikoksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.