Mihin suuntaan kirjastoja kehitetään?

Mia Lindström

(PÄÄKIRJOITUS) Vantaalaiset ovat ahkeria kirjastoissa kävijöitä. Kirjastoista lainataan tietysti kirjoja, mutta niissä vietetään myös aikaa, luetaan lehtiä, opiskellaan ja tehdään etätöitä.

Vantaalla kirjastojen kävijämäärä kasvoivat viime vuonna 11 prosenttia vuoteen 2018 verrattuna. Kirjastoista myös lainataan ahkerasti, parisen prosenttia edellisvuotta enemmän.

Kovasta kysynnästä huolimatta Vantaa käyttää vuodessa liki puolet vähemmän rahaa kirjastojensa toimintaan kuin esimerkiksi Espoo. Siinä missä Espoo satsaa kirjastoihin 77 euroa asukasta kohden, jää Vantaan summa jää 38,5 euroon. Koko maan keskiarvo on 58 euroa asukasta kohden.

Luvussa ei ole mukana aineistomäärärahoja, joita Helmet-järjestelmään kuuluvat kaupungit pulittavat saman verran, 5 euroa asukasta kohden.

Mikä on kirjastojen tehtävä? Se on hyvä kysymys aikana, jolloin moni kirjasto tarjoaa paljon muutakin kuin perinteistä lainaustoimintaa ja maksutonta lehdenlukua lukusalissa. Vantaalla keskitytään lukemisen edistämiseen ja se on viisas valinta tässä ajassa, jossa lasten ja nuorten lukutaito heikkenee.

Mitä suuremmalla rahasummalla sitten saa? Kirjastojohtajan mukaan ainakin paremman kirjastoverkoston ja hulppeita, keskeisillä paikoilla olevia kauppakeskuskirjastoja. Enemmän henkilökuntaakin tietysti ja se olisi tarpeen Vantaallakin, jos lukemiseen innostavaa toimintaa halutetaan nykyisestä kehittää.

Vantaan kirjastoverkko onneksi laajenee keväällä, kun Kivistöön avataan uusi kirjasto väliaikaisiin tiloihin. Se on hyvä kompromissi tilanteessa, jossa alue kasvaa, mutta palvelut tulevat perässä.

Vantaalla jäädään silti kauas valtakunnallisesta suosituksesta, jossa tuhatta asukasta kohden pitäisi olla 100 neliötä kirjastotilaa käytössä. Vantaalla neliöitä on 50.

Kirjastojen toiminnalle on kysyntää ja tämän tulisi näkyä myös niiden rahoituksessa. Lukutaidon edistämiseen tulee satsata ja se työ kirjastoissa osataan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut