Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kenelle metsät kuuluvat?

(PÄÄKIRJOITUS) Kansallispuistojen suosion lieveilmiöt ovat puhuttaneet lukijoitamme tällä viikolla. Sipoonkorven kävijämääräkasvoi viime vuonna 11 prosenttia vuoteen 2018 verrattuna. Kaikkiaan kansallispuistossa kävi noin 110 000 ihmistä.

Yleisönosastokirjoituksessa lukijamme toivoi, että Sipoonkorven voisi profiloida ”hiljaisen ja hitaan luonnosta nauttimisen paikaksi”.

Perinteisimmillään metsä on paikka, jossa tarkkaillaan luonnonilmiöitä ja nautitaan luonnon rauhasta, ehkä verkkaisestikin. Tietyt harrastukset, kuten lintujen tarkkailu tai valokuvaaminen, ovat verraten hiljaista toimintaa.

Uudet ilmiöt kuitenkin haastavat käsitystämme siitä, miten luonnossa oikein ollaan ja mitä siellä saa tehdä. Maasto- ja läskipyöräilijät sekä porukalla lenkille lähteneet polku- ja maastojuoksijat tuovat erilaista sykettä ja vauhtia luontoon. Sellaiseen ei ole moni tottunut.

Ennestäänkin ruuhkaisissa kansallispuistoissa moni vieroksuu ”vauhtipoukkoilijoita”, ”sykemittarisuorittajia” ja ”sukkahousukiitäjiä”, kuten lukijamme heitä kutsuivat aiheesta verkossa keskustellessaan.

Oman lisänsä etenkin Suomen kolmanneksi suosituimman kansallispuiston Nuuksion kävijöiden joukkoon tuovat luontoturistit, joita riittää paikoin bussilasteittain.

Ei ole ihme, että pääkaupunkiseudun kansallispuistot ovat suosittuja ja sitä myöten etenkin viikonloppuisin myös ruuhkaisia. Kattavat palvelut, reitit opasteineen ja sitä myöten ulkoilun ja retkeilyn helppous tarjoavat mukavan luontokokemuksen kaiken tasoisille luonnossa liikkujille.

Niin latu- kuin polkuraivossakin on hyvä muistaa käytöstavat – molemmin puolin. Jos päättää suunnata suosittuihin luontokohteisiin niin sanotusti prime time -aikaan eli aurinkoisena viikonloppuna, kannattaa varautua leppoisalla asenteella.

Onneksi Vantaan pinta-alasta noin kolmannes on metsää. Vihreää kultaa siis riittää tutkittavaksi, niin pyörällä, juosten kuin kävellen.