Valkoinen ihme

Mia Lindström

(PÄÄKIRJOITUS) Tällä viikolla moni oli todistamassa ihmettä, josta Vantaa on viime talvina tullut tutuksi. Hakunilan urheilupuistossa järjestettiin tiistaina ja keskiviikkona maastohiihdon Suomen cupin osakilpailu, jossa maamme parhaimmat hiihtäjät mittelivät paremmuudestaan.

Vaikka hiihtäjät urakoivat urheasti sateessa ja viimassa, suurimmat työn taisivat tehdä Vantaan kaupungin liikuntapalvelujen latuja rakentaneet mestarit. Noin 2,5 ladun kilometrin rakentaminen vesikelissä oli heiltä kunnioitettava suoritus.

Kun ”kunnon talvi” tulee vuosi vuodelta myöhemmin, ja tulevaisuudessa lumettomia talvia saattaa olla enemmänkin, asettaa se haasteita sekä talvilajien harrastamiselle että tapahtumien, kuten hiihtokilpailujen, järjestämiselle.

Osa kysyykin, onko latujen keinotekoinen tekeminen tai vaikkapa tekojääkenttien jäädyttäminen järkevää puuhaa. Jos talvea ei kerran ole, miksi harrastaa talvilajeja?

Suomen Hiihtoliitto piti keskiviikkona Lunta ladulle -olosuhdeseminaarin, jossa keskusteltiin siitä, miten ja missä hiihtolajeja voi tulevaisuudessa harrastaa. Etelän talvet toki tiedetään, mutta pohjoisen ennätyshankia lukuun ottamatta lumen kanssa on ollut haasteita muuallakin.

Ilmatieteen laitos kertoi tällä viikolla, että tammikuu on ollut jopa 10 astetta tavanomaista lämpimämpi. Ilmastonmuutoksen ennustetaan tuovan meille tämän talven kaltaisia ”talvia”, joissa vesisateet ja pilvisyys lisääntyvät ja auringonpaisteesta päästään nauttimaan aiempaa harvemmin.

Jos talvilajeja kuitenkin halutaan harrastaa ja tapahtumia järjestää, on järkevää koota yhteen kaikki keinot, joita eri puolelta Suomea löytyy. Vantaalta löytyy vankkaa osaamista, josta voidaan olla ylpeitä valtakunnan tasollakin.

Tavallisen vantaalaisen näkökulmasta mukavinta lienee se, että latumestarien urakoimat ladut olivat kuntohiihtäjien käytössä heti kilpailujen päätyttyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 2. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 3. Epäily: Kymmenen varastetun kauhakuormaajan tiedot väärennettiin, koneet myytiin eteenpäin
 4. HSL:n matkakortin nettilataus onnistuu ensi viikosta alkaen – kortille voi ladata kautta tai arvoa
 5. Kuusijärven komea silta sai vihdoin nimen – uudesta sillasta tuli Sudentassu
 6. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 7. Lähetyskirppis Patina muutti Silkkitehtaalta 19 vuoden jälkeen – myös uusi paikka löytyi Tikkurilasta
 8. Lähes valmis Kivistön kirjasto avataan vasta lokakuussa – "Avaaminen siirtyy säästösyistä"
 9. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 10. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 11. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 12. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 13. Tiedekeskus Heurekan johtaja vaihtuu: Tapio Koivusta Oulun yliopiston vararehtori – "Pääsemme vihdoin asumaan puolisoni kanssa saman katon alle"
 14. Vantaa hakee säästöjä lähiöille suunnatusta tukiohjelmastaan – lapsiperheiden kotipalvelu siirtyy ensi vuoteen
 15. USU: Kaikkein huono-osaisimmille myönnettävää tukea maksetaan eniten Uudellamaalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.