Iltasatu kunniaan

Mia Lindström

(PÄÄKIRJOITUS) Lapset eivät osaa enää pysähtyä kirjan ääreen, sillä se ei liiku eikä elä. Kirja voi tuntua hitaalta ja tylsältä, jos on tottunut interaktiivisiin ja koukuttaviin peleihin.

Tämä näkyy myös 25 vuotta Vantaalla toimineen Vantaan Sanataidekoulun toiminnassa. Lasten keskittymiskyky on muuttunut ja sanavarasto ei ole entisellään (VS 21.12).

Joulukuun alussa julkaistun Pisa-tutkimuksen (2018) mukaan suomalaisten 15-vuotiaiden nuorten lukutaidon osaaminen on hyvää ja erinomaisten lukutaidon taitajia on saman verran kuin aiemminkin. Pisa-tutkimus julkaistaan kolmen vuoden välein.

Heikkojen lukijoiden määrä on kuitenkin lisääntynyt ja nyt näitä nuoria on 13,5 prosenttia. Heidän lukutaitonsa ei välttämättä riitä yhteiskunnassa toimimiseen tai opiskeluun.

Hälyttävintä on se, että lukutaitoerot ovat nyt suuremmat kuin koskaan Pisa-tutkimuksen historiassa.

Suomessa on kautta aikain oltu ylpeitä siitä, että koulutuksemme on maksutonta ja jokaisella on mahdollisuus oppia. Lukutaitoa on pidetty arvossa. Nyt kirjaan eivät tartu monet aikuisetkaan.

Mikä sitten avuksi lukutaidon petraamiseen? Lukemisesta pitäisi tehdä jälleen houkuttelevaa. Ehkä lukemista voisi ujuttaa lisää vähän joka paikkaan, kouluun sekä kotiin.

Ja toki lukea voi vaikka tabletilta, jos paperinen käyttöliittymä tuntuu vieraalta.

Monet asiantuntijat muistuttavat vanhempia siitä, että lapselle olisi hyvä lukea ääneen myös silloin, kun lapsi osaa jo itse lukea.

Iltasatu ei ole vain pikkulasten juttu. Ehkä isommankin lapsen saa innostumaan kirjoista, jos kiinnostavaa kirjaa luetaan yhdessä.

Ja jos ei itse tiedä, mitkä kirjat voisivat olla lukemisen arvoisia, kannattaa kysyä kirjastosta. Kirjastojen ammattilaiset, jos ketkä, tietävät lasten ja nuorten kirjojen viimeisimmät villitykset Harry Pottereista Soturikissoihin.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut