Jouluna on aikaa kohdata

(PÄÄKIRJOITUS) Joulun pitkinä pyhinä, jos milloin, on aikaa kokoontua perheen, sukulaisten ja ystävien kanssa nauttimaan vapaa-ajasta.

Kasvokkain tapaaminen ei ole enää mikään itsestäänselvyys. Tilastokeskuksen vapaa-ajantutkimuksen, jossa vertaillaan vuosia 2002 ja 2017, mukaan läheisiä tavataan harvemmin kasvotusten nyt kuin 2000-luvun alussa.

Vuonna 2002 joka neljäs näki ystäviään päivittäin. Vuonna 2017 kavereitaan kasvokkain tapasi vain 15 prosenttia. Kasvotusten tapaamisen ovat osin korvanneet puhelimitse ja etenkin sosiaalisen median eri palvelujen kautta tapahtuva yhteydenpito.

Tätähän monen arki on. Pikainen viesti WhatsAppissa on kätevä tapa kuulumisten vaihtoon. Peukun tai sydämen klikkaaminen kaverin Facebook-postaukseen kertoo välittämisestä.

Ja onhan sosiaalisen median palveluissa puolensa. Toisella paikkakunnalla, tai toisella puolella maailmaa, asuvat läheiset on helppo tavoittaa ja pitää yhteyttä.

Some ei kuitenkaan ole ainoa selittäjä kasvokkain tapahtuvan kohtaamisen vähentymistä. Samaan aikaan, kun yhteydenpito on entistä helpompaa, on monen ystäväpiiri pienentynyt. Vuonna 2017 tutkimukseen vastanneista 28 prosentilla oli enemmän kuin viisi ystävää. Vuonna 2002 enemmän kuin viisi ystävää oli 37 prosentilla vastaajista.

Myöskään naapureihin tai sukulaisiin ei pidetä enää yhtä paljon yhteyttä kuin aiemmin eivätkä vanhemmat ja aikuiset lapset ole niin tiiviisti yhteydessä, kuin 2000-luvun alkupuolella.

Vaikka yhteydenpito olisi jäänyt muuten hieman vähemmälle, on jouluna erinomainen mahdollisuus tehdä hyvää sekä itselle että läheisille ja tavata kerrankin ajan kanssa, kasvotusten.

Rauhallista joulunaikaa!

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut