Tuoko ratikka hyviä veronmaksajia?

toimitus

(PÄÄKIRJOITUS) Vantaan ratikka, jonka jatkosuunnittelun aloittamisesta valtuusto joulukuussa päättää, on herättänyt vantaalaisissa syksyn mittaan monenlaisia tunteita. Hyvä niin, sillä keskustelua isosta hankkeesta kaivataan.

Monesta asiasta voi olla eri mieltä, mutta yksi on varmaa. Vantaalle muuttaa jatkossakin yhä enemmän ihmisiä.

Jos kaupungin ratikkaselvityksiä ja suunnitelmia katsoo, voi helposti nähdä, miten ja mihin kaupungin on ajateltu kasvavan. Ratikan mahdollistamana Hakunilan alueelle voisi tulla 3 800 asukasta lisää, Tikkurilaan 7 500 uutta asukasta ja Aviapoliksen suuralueelle peräti 14 100 vuoteen 2050 mennessä. Esimerkiksi Aviapolikseen on suunnitteilla kokonaan uusia paikallisia keskuksia.

Kaupunki uskoo ratikan muuttavan mielikuvia itäisestä Vantaasta positiivisempaan suuntaan ja lieventävän alueiden eriytymistä. Esimerkiksi Hakunila ja Länsimäki eivät ole hyötyneet samalla tavalla esimerkiksi kehäradan imusta. Toiveissa on, että ratikka nostaisi näiden alueiden arvoa.

On hyvä muistaa, että viime vuodet Vantaa on kasvanut raiteiden ympärille. Kaupungin mukaan kehäradan asemien läheisyyteen on vuodesta 2014 sijoittunut 49,7 prosenttia rakennetusta kerrosalasta.

Tämä valaa uskoa myös ratikan vetovoimaan, joka kaupungin tekemien selvitysten mukaan olisi erilaisia bussivaihtoehtoja suurempi.

Olennaista on tietysti se, ovatko ratikka ja ratikkareitin ympärille tulevaisuudessa rakentuvat asuintalot ja yritykset niin vetovoimaisia, että ne tuovat Vantaalle nykyistä parempituloisia veronmaksajia. Tätä on vaikea arvioida.

Selvää on kuitenkin se, että voimakas asuinrakentaminen ja uudet asukkaat tuovat Vantaalle myös kustannuksia. Lakisääteiset palvelut on pystyttävä järjestämään kaikille, jotta asukkaista myös pystytään pitämään kiinni.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 2. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 3. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 4. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 5. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.