Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Helpotusta ikuisuusongelmaan

(PÄÄKIRJOITUS) Kotihoidon työntekijöiden pysäköintiongelmat ovat ensi vuonna helpottumassa.

Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää lausuntoa hallituksen esitysluonnoksesta, jolla sujuvoitetaan ja helpotetaan kotihoidon pysäköintiä. Tarkoitus on, että jatkossa kotihoidon työntekijä voisi pysäköidä kunnan myöntämän pysäköintitunnuksen turvin aiempaa vapaammin.

Toteutuessaan muutos tulisi voimaan ensi vuoden kesäkuussa.

Tämä on tervetullut uudistus, joka toteutuessaan helpottaisi kotihoidossa työskentelevien arjen logistiikkaa.

Suuri osa Vantaalla työskentelevistä kotihoitajista kulkee paikasta toiseen autolla. Työpäivän aikana parkkipaikkaa saattaa joutua etsimään monta kertaa ja siihen kuluu kohtuuttoman paljon aikaa. Se on kaikki pois hoitotyöstä. Kaiken huippuna on se, että pikavoiton osuessa kohdalle joutuu pysäköintivirhemaksun yleensä maksamaan itse.

Vuosina 2015–2018 kotihoidon autoille määrättiin 103 virhemaksua. Tässä eivät ole mukana ne sakot, joita omaa autoa käyttävät hoitajat ovat saaneet.

Saman ongelman kanssa painivat muun muassa Helsinki ja Espoo. Tiivistyvässä kaupungissa parkkipaikat ovat tiukassa.

Helsingissä hoitajat ovat joillain alueilla kulkeneet työmatkoja sähköpolkupyörillä. Säiden salliessa se lienee hyvä vaihtoehto heille, joilla ei ole ajokorttia.

Hakunilassa kokeiltiin lokakuussa nelipyöräistä sähköavusteista nelipyörää, mutta niiden käyttöä ei jatketa.

Yli 75-vuotiaista vantaalaisista 93 prosenttia prosenttia asuu kotona, moni kotihoidon palvelujen turvin. Laadukas hoito on olennainen osa kotona pärjäämistä. Parkkipaikan etsiminen ei saisi viedä aikaa hoitotyöltä.

Siksi on tärkeää, että monia kaupunkeja ja satoja työntekijöitä rassaava ikuisuusongelma saataisiin vihdoin ratkaistua.