Mihin suuntaan kaupunki kasvaa?

toimitus

(PÄÄKIRJOITUS) Tarvitaanko Vantaalle ratikkaa vai ajaisiko jonkinlainen pidempi sähkönivelbussi saman asian, mutta olisi kustannuksiltaan halvempi? Tätä pohditaan Vantaalla, jossa valtuutetut päättävät loppuvuoden aikana ratikan jatkosuunnittelusta.

Tekninen lautakunta jätti tiistaisessa kokouksessaan ratikan yleissuunnitelman niin sanotusti pöydälle. Asiaan palataan ylimääräisessä kokouksessaan kahden viikon päästä.

Tämän jälkeen on kaupunginhallituksen ja lopulta valtuuston vuoro päättää nelisen vuotta kestävästä jatkosuunnittelusta, joka on tähtää ratikan toteutumiseen.

Suuret, vuosien päähän kurkottavat liikennehankkeet ovat haastavia asioita. Paitsi, että kasvavan Vantaan täytyy pohtia joukkoliikenteen tarpeita tulevaisuudessa, on päättäjien tarkasteltava kaupungin kehitystä laajemminkin.

Mihin suuntaan kaupunki kasvaa ja miten? Miltä Vantaa näyttää vajaan kymmenen vuoden kuluttua, kun ratikka voisi toteutuessaan aloittaa liikennöintinsä? Entä vuonna 2050? Minne voisi rakentaa lisää asuntoja, entä tilaa yrityksille? Miten otetaan huomioon ympäristöasiat?

Selvää on, että etenkin kasvava Aviapoliksen alue tarvitsee nykyistä sujuvamman kulkuyhteyden, jotta sekä asukkaiden että rakennuttajien kiinnostus aluetta kohtaan säilyy.

Bussilinja 562 on matkustajamäärällä mitattuna Vantaan suosituimpia bussilinjoja, mutta samalla yksi parjatuimmista. Linja tuntuu jo nyt olevan kapasiteettinsa äärirajoilla, sillä bussit ovat usein ruuhkaisia ja myöhästelevät.

Tulevaisuudessa ratikan reittiä on tarkoitus ”harjoitella” siten, että linja 562 muuttuu runkolinjaksi 570 ja se pysähtyy jatkossa puolella nykyisistä pysäkeistä. Tämä tapahtuu arviolta elokuussa 2021. Silloin voi omakohtaisesti kokeilla, olisiko bussista ratikan korvaajaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.