Mihin suuntaan kaupunki kasvaa?

toimitus

(PÄÄKIRJOITUS) Tarvitaanko Vantaalle ratikkaa vai ajaisiko jonkinlainen pidempi sähkönivelbussi saman asian, mutta olisi kustannuksiltaan halvempi? Tätä pohditaan Vantaalla, jossa valtuutetut päättävät loppuvuoden aikana ratikan jatkosuunnittelusta.

Tekninen lautakunta jätti tiistaisessa kokouksessaan ratikan yleissuunnitelman niin sanotusti pöydälle. Asiaan palataan ylimääräisessä kokouksessaan kahden viikon päästä.

Tämän jälkeen on kaupunginhallituksen ja lopulta valtuuston vuoro päättää nelisen vuotta kestävästä jatkosuunnittelusta, joka on tähtää ratikan toteutumiseen.

Suuret, vuosien päähän kurkottavat liikennehankkeet ovat haastavia asioita. Paitsi, että kasvavan Vantaan täytyy pohtia joukkoliikenteen tarpeita tulevaisuudessa, on päättäjien tarkasteltava kaupungin kehitystä laajemminkin.

Mihin suuntaan kaupunki kasvaa ja miten? Miltä Vantaa näyttää vajaan kymmenen vuoden kuluttua, kun ratikka voisi toteutuessaan aloittaa liikennöintinsä? Entä vuonna 2050? Minne voisi rakentaa lisää asuntoja, entä tilaa yrityksille? Miten otetaan huomioon ympäristöasiat?

Selvää on, että etenkin kasvava Aviapoliksen alue tarvitsee nykyistä sujuvamman kulkuyhteyden, jotta sekä asukkaiden että rakennuttajien kiinnostus aluetta kohtaan säilyy.

Bussilinja 562 on matkustajamäärällä mitattuna Vantaan suosituimpia bussilinjoja, mutta samalla yksi parjatuimmista. Linja tuntuu jo nyt olevan kapasiteettinsa äärirajoilla, sillä bussit ovat usein ruuhkaisia ja myöhästelevät.

Tulevaisuudessa ratikan reittiä on tarkoitus ”harjoitella” siten, että linja 562 muuttuu runkolinjaksi 570 ja se pysähtyy jatkossa puolella nykyisistä pysäkeistä. Tämä tapahtuu arviolta elokuussa 2021. Silloin voi omakohtaisesti kokeilla, olisiko bussista ratikan korvaajaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tiedekeskus Heurekan johtaja vaihtuu: Tapio Koivusta Oulun yliopiston vararehtori – "Pääsemme vihdoin asumaan puolisoni kanssa saman katon alle"
 2. Vantaan seudun steinerkoululle rakennetaan päiväkoti – esiopetus alkaa Vallinojalla jo syksyllä
 3. Kansallinen liiga alkaa ensi viikolla – otteluohjelmaan voi tulla vielä muutoksia
 4. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 5. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 6. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 7. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 8. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen – kuva
 9. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 10. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
 11. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 12. Kielen värjäävästä hittikarkista ei toistaiseksi ole löytynyt vääryyksiä – tätä elintarvikelisäainetta on tutkittu
 13. Mielipide: Pyöräteihin tarvitaan selkeät merkinnät – "Ihmiset eivät ajattele kumpaa puolta kulkevat"
 14. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 15. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 2. Kutistuuko Tikkurilan jättihanke? – Hyvinvointikeskuksen tarveselvitys päivitetään
 3. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 4. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 5. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 6. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 7. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 8. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 9. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 10. Vantaa helpottaa ravintoloitsijoiden arkea – terassia saa laajentaa 10 pöydällä ilman lupamenettelyä
 11. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 12. Vantaan seudun steinerkoululle rakennetaan päiväkoti – esiopetus alkaa Vallinojalla jo syksyllä
 13. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 14. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 15. Kaupunginjohtajan avaus: Myydään Kauniala, A-Tulkkaus, asuntoja, kiinteistöjä ja saaret

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.