Puretaanko vai säästetäänkö?

toimitus

(PÄÄKIRJOITUS) Pitääkö Vantaan vanhaa rakennuskantaa säilyttää ja kuinka paljon vanhojen rakennuksia saa purkaa? Näitä mietteitä lukijamme pohtivat viime viikolla, kun kerroimme Tikkurilan Asematien Kassantalon kohtalosta.

Kassantalo on Asematien ainoa ja vanhin 1950-luvulta säilynyt liikerakennus (VS 1.11.). Samaan yhtiöön kuuluu myös viisikerroksinen kerrostalo.

Keskeisellä paikalla sijaitsevat rakennukset ovat päässeet omistajiensa käsissä huonoon kuntoon ja he olisivat rakennusten purkamisen kannalla. Kaupungin virkamiehet ovat puolestaan tyrmänneet kiinteistönomistajien ehdotukset.

Hyvä kysymys on tietysti se, miksi kyseiset kiinteistöt on päästetty niin huonoon kuntoon. Esimerkiksi asuinrakennukseen ei ole tehty juuri mitään korjauksia pariin kymmeneen vuoteen (VS 30.10.).

Tikkurilan keskusta on ollut viime vuoden hurjassa myllerryksessä. Vantaan kaupungin hallinnollisen keskuksen tunnistaa nykyään massiivisesta asemakeskus Dixistä sekä korkeasta ja tiiviistä asuinrakentamisesta.

Lähivuosina muutokset jatkuvat, kun kortteli kerrallaan puretaan vanhaa ja rakennetaan uutta. Tällä viikolla alkaa Kielotie 13:n virastotalon purku. Tikkurilan vanha kirkko on jo purettu ja uutta rakennetaan. Aiemmin suuralueelta on purettu huonokuntoisia kerrostaloja ja uutta on tullut tilalle.

Vantaalla on hyviäkin esimerkkejä siitä, että vanhaa kunnostamalla voi syntyä toimivaa. Esimerkiksi vanhan silkkitehtaan rakennuksista on saneerattu toimisto- ja liiketiloja. Halpaa vanhan uudistaminen ei ole, eikä tietysti helppoakaan. Aina se ei ole edes järkevää.

Moni lukijamme oli sitä mieltä, että Tikkurilassa olisi hyvä säilyttää jotain vanhempaakin rakennuskantaa, sillä paljon on purettu pois. Toisten mielestä huonoon kuntoon päästetty rakennus tulisi surutta purkaa uuden tieltä.

Aika näyttää, mikä on Kassantalon kohtalo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.