Houkutteleeko halvempi hinta?

Mia Lindström

(PÄÄKIRJOITUS) Helsingin seudun liikenteen tuore päätös lipun hintojen alentamisesta on mieluisa uutinen monelle vantaalaiselle. Esimerkiksi ABC-vyöhykkeen 30 vuorokauden kausilippu maksaa ensi vuonna 96,70 euroa kuukaudessa, kun tänä vuonna vastaavasta paketista saa pulittaa 107,50 euroa. Kertalipun hinta halpenee 0,5 euroa, ollen ensi vuonna 4,10 euroa.

HSL:n tarkoitus on houkutella autoilijat yhä enenevässä määrin joukkoliikenteen käyttäjiksi. Tämän vuoksi hintoja alennetaan pisimpien matkojen kohdalla, eivätkä esimerkiksi BC- tai AB-vyöhykkeen lippujen hinnat muutu.

Onkin kiinnostavaa seurata, näkyvätkö alennetut lipun hinnat joukkoliikenteen matkustajamäärissä. Ovatko halvemmat hinnat riittävä porkkana autoiluun tottuneille?

Osalle vantaalaisista halvemmat hinnat tuovat hieman lohtua vyöhykeuudistukseen, joka jakoi vantaalaiset kahteen leiriin. Huhtikuun loppupuolella voimaan tullut uudistus sai aikaan sen, että esimerkiksi Tammisto, Kartanonkoski, Myyrmäki ja Martinlaakso kuuluvat B-vyöhykkeeseen.

Matkalipun hinta esimerkiksi Helsingin keskustaan on näiltä alueilta tuntuvasti halvempi, kuin matka C-vyöhykkeeseen kuuluvasta Tikkurilasta keskustaan.

Jos halutaan houkutella uusia ihmisiä joukkoliikenteen käyttäjiksi, pitää hinnan ja laadun olla kohdallaan. Lippujen hintojen lasku tukee tätä.

Houkuttelevuutta lisää entisestään se, että lähijunat ja bussit kulkevat aikataulussa.

Eri liikkumismuodoista keskusteltaessa on hyvä muistaa, että tämäkään asia ei ole joko-tai vaan pikemminkin sekä-että. Autolla liikkuminen on monelle välttämätöntä työn tai arjen logistiikan vuoksi. Joukkoliikennettä kannattaa kuitenkin suosio silloin, kun se on mahdollista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu