Pohjoisesta Stadin reunalle

toimitus

(KOLUMNI) Päätös tuli yllätyksenä, vaikka oli asiasta aikaisemmin ollut puhetta. Olin haaveillut jo muutaman vuoden pääkaupunkiseudulle muutosta, mutta en ollut odottanut sen tapahtuvan näin aikaisin.

Matka Vantaalta kotikaupunkiini Ouluun oli pitkä. Aikaisemminkin muuttaneena tiesin, että uudet koulutoverit, puhekulttuuri, kotikulmat ja niiden mukana runsas Google Mapsin kanssa harhailu odottaisivat minua jälleen.

Muutosta on nyt yhdeksän kuukautta, joten voin jo sanoa kotiutuneeni Vantaalle. Maaliskuussa täytin 15 vuotta ja nyt olen päätynyt Vantaan Sanomiin tutustumaan työelämään.

Tähän vuoteen on mahtunut oivalluksia sekä haasteita, mutta nyt asiat alkavat näyttää kirkkaammilta.

Vaikka aluksi sitä epäilin, niin totta se oli: täällä on huomattavasti lämpimämpää kuin pohjoisessa. Sen lisäksi, ettei toppatakkia tarvitse kaivaa esiin aivan yhtä aikaisin kuin ennen, keväällä puut täyttyivät kukista ja syksyllä miltei tulenpunaiset vaahterat koristavat tienvarsia.

Citykanit ja rusakot juoksentelevat takapihalla, mikä aiheuttaa oudon fiiliksen siitä, että olisi luonnon keskellä asfalttiteiden ja betonirakennusten lomassa. Kesällä valoa on vähemmän. Sekään ei haittaa, mikäli mielii hämärässä nukkua.

Koulua minun täytyi vaihtaa joululoman jälkeen. Vastassa oli hieman opintojen kiinniottoa ja runsaasti opiskelua vapaa-ajalla. Uudessa koulussani on kolme kertaa enemmän oppilaita kuin vanhassa. Huomasin kouluni nuorten tuntevan toisensa melko hyvin.

Netin kautta kaikki tuntevat kaikki, joten minäkin päätin tutustua rohkeammin ihmisiin. Minut otettiin vastaan lämpimästi ja uudet ihmiset tulivat juttelemaan jopa tuttavallisemmin kuin pohjoisessa. Tämä yllätti minut, sillä olin kuullut täysin päinvastaista.

Liikenne täällä tuntuu kovin modernilta. Ratikat ajavat Helsingin keskustassa ihmisten loikkiessa niiden tieltä, busseja on paljon enemmän, juna-asemilla on yli kolme raidetta, metro on kai sama asia kuin lähijuna, mutta maan alla. Suojatien ylittääkseen pitää painaa nappia. Kehäteillä on myös käytössä uskomattomat kolme ajokaistaa: kuinka suurkaupunkimaista!

Kaikki on täältä Vantaalta käsin lähellä: museot, tapahtumat, teatterit, isot yritykset, mediatalot, eduskuntatalo, ja lista jatkuu. Siksipä on hassua, ettei koulussa käytetä näitä palveluja ja mahdollisuuksia hyväksi. Miksemme voisi vierailla vaikkapa luokan kanssa enemmän yleissivistävissä paikoissa? Sijaintia tulisi käyttää enemmän hyväksi.

Nautin elämästä stadin reunalla, sillä asunhan melkein kehä III:sen sisäpuolella. Vantaa tarjoaa minulle myös tulevaisuudessa hyvät mahdollisuudet jatko-opintojen kannalta. Vantaalla asuminen onkin aika siistii.

Elli Salonen

Tet-harjoittelija,

Peltolan koulu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tiedekeskus Heurekan johtaja vaihtuu: Tapio Koivusta Oulun yliopiston vararehtori – "Pääsemme vihdoin asumaan puolisoni kanssa saman katon alle"
 2. Vantaan seudun steinerkoululle rakennetaan päiväkoti – esiopetus alkaa Vallinojalla jo syksyllä
 3. Kansallinen liiga alkaa ensi viikolla – otteluohjelmaan voi tulla vielä muutoksia
 4. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 5. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 6. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 7. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 8. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen – kuva
 9. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 10. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
 11. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 12. Kielen värjäävästä hittikarkista ei toistaiseksi ole löytynyt vääryyksiä – tätä elintarvikelisäainetta on tutkittu
 13. Mielipide: Pyöräteihin tarvitaan selkeät merkinnät – "Ihmiset eivät ajattele kumpaa puolta kulkevat"
 14. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 15. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 2. Kutistuuko Tikkurilan jättihanke? – Hyvinvointikeskuksen tarveselvitys päivitetään
 3. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 4. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 5. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 6. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 7. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 8. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 9. Vantaa helpottaa ravintoloitsijoiden arkea – terassia saa laajentaa 10 pöydällä ilman lupamenettelyä
 10. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 11. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 12. Vantaan seudun steinerkoululle rakennetaan päiväkoti – esiopetus alkaa Vallinojalla jo syksyllä
 13. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 14. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 15. Kaupunginjohtajan avaus: Myydään Kauniala, A-Tulkkaus, asuntoja, kiinteistöjä ja saaret

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.