Mihin riittää lompakko?

toimitus

(PÄÄKIRJOITUS) Vantaan kaupunki on varannut tulevan vuoden budjettiin uudisrakentamiseen noin 32 miljoonaa euroa. Tästä summasta suurin osa, noin 20 miljoonaa euroa, on kiinnitetty uusiin päiväkoteihin (VS 9.10.). Vantaan on pakko satsata uusiin rakennuksiin pelkästään kaupunkiin muuttavan asukasvirran vuoksi. Jo ensi vuoden loppuun mennessä lasten määrän päiväkodeissa ja kouluissa on arvioitu kasvavan 600 lapsella.

Kymmenen miljoonaa euroa uudisrakentamisen budjetista lohkaistaan uusiin kouluihin. On selvää, että Vantaalle muuttavissa perheissä on myös kouluikäisiä tai ainakin tulevia koululaisia. Lähitulevaisuuden tilatarpeeseen ja oppilasmäärän kasvuun onkin jo varauduttu esimerkiksi Aurinkokiven yhtenäiskoulun laajennuksessa (VS 14.8.). Laajennusosan ovet avautuivat elokuussa ja yhtenäiskoulussa työskentelee tällä hetkellä noin 900 oppilasta. Tilaa on kuitenkin 1 100 oppilaalle.

Kun väkimäärä Vantaalla kasvaa, ei riitä, että uusia rakennuksia ja tiloja tehdään. Jo olemassa olevilta tiloilta vaaditaan toimivuutta ja kapasiteettia. Kaupunki on budjettiehdotuksessaan suunnitellut korjaavan kouluja ja päiväkoteja noin 16 miljoonalla eurolla. Summasta valtaosa, 12 miljoonaa euroa, kuluu kouluihin. Sisäilmakorjauksiin on näillä näkymin luvassa viisi miljoonaa euroa. Tuleva vuosi näyttää mihin summat riittävät.

Ensi vuoden aikana kaupunki saa aivan uudenlaista kokemusta koulurakennuksiin liittyen. Vantaa on parhaillaan hankkimassa sisäilmaltaan puhdasta paviljonkia oppilaille, jotka kärsivät sisäilmaoireista. Puhdastila pystytetään Simonkylän koulun tontille (VS 21.9.).

Oman lisänsä tuo koulujen arkeen sulautunut ajatus monipuolisista ja muuttuvista oppimisympäristöistä. Vanhasta rakennuksesta voi olla vaikea loihtia näppärästi muunneltava oppimistila. Mielekästä on pohtia myös, onko tilan muoto vai työskentelyolosuhteet, kuten rakennuksen terveys, tärkeintä? Priorisointi myös budjettia tehdessä on taito.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Nora Lehto maalasi TiPS-naiset Suomen cupin loppuotteluun
 3. Koulu alkaa normaalisti Korsossakin – luokan tuhonnut tulipalo ei vaikuta koulun toimintaan
 4. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 5. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 6. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 7. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"
 8. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 9. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 10. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 11. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 12. THL:n koronasovelluksen koekäyttö älypuhelimissa alkaa – näin se toimii
 13. Taide on tuonut Vantaalla apua ahdistuneille nuorille
 14. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 15. Mielipide: Oma väki voi tuhota taloyhtiön pihan kauneuden

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ilkivalta ja remontit ajoivat jäätelökioskit pois suosituilta paikoilta Vantaalta – "Asiakkaat ihmettelevät tilannetta päivittäin"
 2. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 3. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 4. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 5. Mielipide: Miksi vesijuoksijat juoksevat uimahallissa kaverin kanssa rinnakkain? – "Ohittaminen on mahdotonta"
 6. Vantaa ennen ja nyt: Kiistelty Kaljakellunta sai alkunsa kaveriporukan päähänpistosta – Vantaan kaupunginmuseo selvitti, mikä vetää ihmisiä Keravanjoelle kellumaan
 7. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 8. Vasta kolme vuotta vanhassa talossa tehdään julkisivuremonttia Tikkurilassa – "Korjaustyö haluttiin tehdä riittävällä laajuudella"
 9. Suunnitelma: Tuomelan koulun koko ylläpito kansainväliselle yritykselle – 30 työtilaa ja 5 asuntoa vuokralle
 10. Hyvinkään ammuskelussa loukkaantunut Heidi Foxell palasi jalkapallon pariin ja mentoroi nyt TiPSin naisia kohti mestaruutta – "Vasta viime vuonna pystyin katsomaan ensimmäisen kokonaisen pelin"
 11. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 12. Mielipide: Oma väki voi tuhota taloyhtiön pihan kauneuden
 13. Variston kouluun avataan koronaviruksen drive-in-testauspiste
 14. Tikkurilan Fafa's lopetti toimintansa – "Tavoitteena on löytää entistä parempi sijainti"
 15. THL:n koronasovelluksen koekäyttö älypuhelimissa alkaa – näin se toimii

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.