Kieleen kiinni työelämässä

toimitus

(PÄÄKIRJOITUS) Maahanmuuttajanaista voi auttaa palkkaamalla hänet töihin. Näin kirjoitti Vantaan Akateemisten Naisten puheenjohtaja Raija Sollamo mielipidekirjoituksessaan Vantaan Sanomissa (Lukijan areena 5.10.).

Viisaita sanoja Työn tekeminen ja jonkinlaiseen yhteisön kuuluminen ovat avaintekijöitä maahanmuuttajien sopeutumisessa ja kotoutumisessa.

Vantaalle vieraskielisten kotoutuminen ja pääsy työn syrjään kiinni on erittäin tärkeää, sillä tuhansilla asukkailla vuodessa kasvavan kaupungin uusista asukkaista liki 80 prosenttia on vieraskielisiä.

Vantaan työllisyysaste, eli se, kuinka suuri osa työvoimaan kuuluvista on töissä, on 75,4 prosenttia. Työttömiä on 8,6 prosenttia. Avoimia työpaikkoja on yli 3200, mutta työ ja tekijä eivät Vantaallakaan aina kohtaa.

Vantaalla asuu satoja naisia, jotka eivät käy töissä tai opiskele. Suomen kielen taito on heikko, ja lukutaitokin saattaa olla huono (VS 12.10.).

Nyt työllisyyspalveluissa pohditaan, miten tätä ryhmää voisi auttaa, sillä heidän työllistymisensä on haastavaa. Sekä kunnalta että asiakkaalta tämä vaatii pitkäjänteisyyttä ja tietysti rahaa.

Erilaisia projektejakin löytyy, kuten vuonna 2017 Vantaalla alkanut Careerian Äidit mukana -projekti, josta kerroimme Vantaan Sanomissa keväällä 2018. Siinä äidit opiskelevat syyslukukaudella suomen kieltä ja matematiikkaa ekaluokkalaisten kanssa vantaalaisissa kouluissa. Kevätlukukaudella kieltä opiskellaan puolestaan työssä oppimisen yhteydessä.

Suomen kielen taito on olennainen asia kotoutumisessa ja työllistymisessä. Kieliopintoihin pitäisi päästä heti kiinni, eikä niitä pitäisi joutua odottamaan.

Tämänkaltaisiin projekteihin tulee saada lisää osallistujia, sillä intensiivisellä, käytännönläheisellä oppimisella kieli on mahdollista oppia tehokkaasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 2. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 3. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 4. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 5. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 6. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 7. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 8. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 9. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 10. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 11. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan
 12. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 13. Vantaalle myönnettiin 205 hirvieläinten pyyntilupaa
 14. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua
 15. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.