Islannin opit voivat toimia Vantaallakin

toimitus

(PÄÄKIRJOITUS) Harrastuksia heti koulupäivän jälkeen, enemmän aikaa perheen kanssa ja yhdessä sovitut kotiintuloajat.

Muun muassa tätä kaikkea on niin sanottu Islannin malli, jolla on Islannissa ollut merkittävä vaikutus lasten ja nuorten hyvinvointiin. Esimerkiksi nuorten päihteidenkäyttö oli Islannissa vielä 1990-luvulla Euroopan kärkitasoa. Nyt luvut ovat maanosan matalimmat (VS 5.10.).

Islannin mallista on innostunut myös maamme hallitus, joka on varannut hallitusohjelmassa mallin toteuttamiseen noin 50 miljoonaa euroa.

Jotain uutta onkin tarve kokeilla, sillä perheiden eriarvoistuminen, lasten ja nuorten mielenterveyteen liittyvät haasteet, yksinäisyys ja kiusaaminen koskettavat monia. Osa lapsista ja nuorista voi kaikilla mittareilla hyvin, osalle vaikeudet kasautuvat.

Islannin mallissa on paljon hyvää, mutta ei mallia tietenkään voi tuoda Suomeen sellaisenaan. Vantaalla pohditaan nyt, miten oppeja voitaisiin hyödyntää omassa kaupungissa. Ensin on tunnistettava kipukohdat, eli ne asiat, jotka Vantaalla korostuvat.

Helsinki on jo aiemmin ilmoittanut soveltavansa mallia muutamassa lähiössä, kuten Kannelmäessä ja Malminkartanossa. Sen lisäksi, että koulunpäivän päätteeksi tarjotaan harrastuksia, aiotaan vanhempien osallistumista lasten vapaa-aikaan vahvistaa.

Islannin malli ei kuitenkaan voi olla kaupungin, koulun tai jonkun muun toimijan ylhäältä määrittämä toimintatapa. Toimiakseen se vaatisi laajaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä ja ennen kaikkea vanhempien osallistamista sekä tukemista vanhemmuudessa.

Uudenlaiset toimintatavat vaativat aikaa vakiintuakseen. Islannin mallin soveltamisen ei tulisikaan olla projekti, vaan työtä täytyisi tehdä pitkäjänteisesti ja ankkuroida toimivat käytännöt arkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaalla hankittu 22 tupakointikieltoa – useimmiten kieltoa haetaan parvekkeille ja pihoille
 2. Tikkurilassa toria on vaikea tunnistaa toriksi – "Miten tästä tuli niin vaikea tori?", ihmettelee torin ainoa vakituinen yrittäjä
 3. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 4. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 5. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 6. Pääkirjoitus: Tikkurilan asemalle tarvittaisiin jelppareita neuvomaan ihmisiä
 7. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 8. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 9. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 10. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 11. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 12. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 13. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 14. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan
 15. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.